REDDER ALT Pensjonistkteparet Eva og Leif Holand fra Sandefjord vil ikke ha reprise på flommen for to uker siden og fester alt som kan flyte vekk fra ferieidyllen på Meløstranda. Men gamle vannskader kan de ikke gjrøre noe med nå. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
REDDER ALT Pensjonistkteparet Eva og Leif Holand fra Sandefjord vil ikke ha reprise på flommen for to uker siden og fester alt som kan flyte vekk fra ferieidyllen på Meløstranda. Men gamle vannskader kan de ikke gjrøre noe med nå. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

Sånn ser det ut nå. I morgen blir det verre

Folk forsøker å redde det som reddes kan, før vannet kommer og ødelegger nok en gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i flomområdene? Send inn dine bilder/video. MMS/SMS: 2400 E-POST: 2400@dagbladet.no

SVARSTAD (Dagbladet): Regnet de siste dagene har skapt ødeleggelser i mange vann og vassdrag i Buskerud, Vestfold og Telemark, men vi har ikke sett slutten på elendigheta. Når uværet Petra feier inn over landsdelen natt til torsdag loves det på nytt store vannmengder.

Disse kan skape flomproblemer vi sjelden ser maken til.

På campingplassen Meløstranda ved Åsrumvannet, bare kort vei fra Sandefjord, er pensjonistekteparet Eva og Leif Holand i full sving med å redde det som reddes kan. Deres lille idyll, normalt bare få meter fra vannkanten, er allerede skadd etter flommen 3. september. Nå vil de forsøke å gjøre ting på en slik måte at de ikke trenger å reise ut på vannet for å hente inn sakene.

Hoppet i vannet - Den lille terrassen sleit og drev ut sist gang. Heldigvis var det en som hoppet i vannet og fikk den inn, forklarer Eva Holand.
Hun finner fram stokker og pinner som hun banker ned i bakken rundt plattingen. Nå skal den holde seg på plass selv om vannet går langt over sine bredder. Og muligheten er absolutt til stede. Mannen Leif forteller at bare i løpet av kort tid har vannet steget flere centimeter og skvalper mot terrassekanten.

STUDERER: Jan Arne Kvent (fra venstre), Harry Johansen (begge fra Sande), Stian Thomassen (Porsgrunn) og Hilde Høyensahl (Ulefoss) studerer vannstanden i den flomdigre Lågen, da de får servert laks som vaker. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
STUDERER: Jan Arne Kvent (fra venstre), Harry Johansen (begge fra Sande), Stian Thomassen (Porsgrunn) og Hilde Høyensahl (Ulefoss) studerer vannstanden i den flomdigre Lågen, da de får servert laks som vaker. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Paret forsikrer at de ikke lider økonomisk på grunn av skadene, for både campingvogn og annet utstyr er forsikret, men med hjertet for sin lille ferieidyll 15 minutter unna Sandefjord sentrum, finner de det viktig og riktig å sikre det de har så godt som mulig.

Verre i morgen Varselet om ekstremværet Petra opprettholdes for fylkene Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder. For øvrige deler av Østlandet er faren nå mindre, melder Meteorologisk institutt.

Onsdag kveld vil det være enkelte regnbyger på Øst- og Sørlandet. I enkelte området kan det komme 10-20 millimeter nedbør fram til midnatt, skriver NTB.

TDLIGERE: Dette bildet gir et bedre inntrykk av flomnivået. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
TDLIGERE: Dette bildet gir et bedre inntrykk av flomnivået. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Etter midnatt vil det imidlertid bli langt våtere når et markert lavtrykk beveger seg fra Den engelske kanal, nordover mot Norge. Nedbørsområdet vil nå Agder-fylkene rundt midnatt og fortsette nordover.

Det er ventet lokalt 50 til 70 millimeter nedbør på 24 timer i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud. Aller mest regn er ventet i Aust-Agder, Vest-Agder og Telemark.

Nysgjerrige En kunstpause i regnværet fikk mange nysgjerrige ut på veiene. Både ved Holmsfoss og Kjerrafoss kom mange for å ta den flomdigre Lågen nærmere i øyesyn. 

- Det er mye vann her, men det er ikke rekord. Den kan du se på stammen der. Et rødt merke. Torsdag kan vannet nå opp dit igjen, forteller Jan Arne Kvent fra Sande. 
Den røde ringen på trestammen står rundt en meter over dagens vannstand, som ligger på mellom 800 og 900 kubikkmeter i sekundet. 
Kvent er godt kjent i elva, og forteller at han har dratt mang en laks der. Sammen med kameraten Harry Johansen, også fra Sande, diskuterer de vanndybde og strøm. Med ett roper de i kor:

- Der spratt laksen.
Midt i den vasstrukne elendigheta trives fiskekongen. De forteller at mange av laksene som er der nå, har kommet sent opp i elva.

REKORD:I 1987/1988 stod vannet i Lågen opp til det røde merket på stammen. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
REKORD:I 1987/1988 stod vannet i Lågen opp til det røde merket på stammen. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer