Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skipsvrak med levninger berges for å få tak i verdifullt metall

- I strid med folkeretten.

SANK: Det nederlandske krigsskipet «De Ruyter» sank under Slaget i Javasjøen i 1942. Om lag 900 personer døde i slaget og mange av skipene som ligger på havbunnen i dag har blitt ødelagt, ifølge The Guardian. Foto: Topfoto / War / NTB scanpix
SANK: Det nederlandske krigsskipet «De Ruyter» sank under Slaget i Javasjøen i 1942. Om lag 900 personer døde i slaget og mange av skipene som ligger på havbunnen i dag har blitt ødelagt, ifølge The Guardian. Foto: Topfoto / War / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste åra har en rekke store uberørte skipsvrak fra andre verdenskrig blitt ødelagt av kriminelle som vil selge verdifulle metaller som fortsatt er om bord, skriver The Guardian.

Igjen skal dette ha skjedd med skip som ligger utenfor Indonesia, skriver avisa.

Massegrav

I tillegg til verdifullt metall, ligger også levningene etter sjømennene som deltok i Slaget i Javasjøen der rundt 900 døde. Det er internasjonalt bestemt at skipene skal få ligge i fred.

UDETONERT: På en byggeplass i den østlige delen av Polen oppdaget bygningsarbeiderne plutselig en gigantisk bombe fra andre verdenskrig. Dette førte til evakuering av 10 000 mennesker. Video: NTB Scanpix Vis mer

The Guardian, som har skrevet om tematikken tidligere, skriver at metalltyvene berger skipsvrakene ved hjelp av et tankskip.

Levningene som ble tatt opp sammen med metallene fra skipsvraket, skal være begravet i en massegrav utenfor havna i Brondong på øya Java, ifølge avisa.

Dette er ikke bekreftet av indonesiske myndigheter.

- Bør få hvile i fred

Saken får en talsmann for den britiske regjeringen til å reagere.

- Den britiske regjeringen fordømmer uautorisert inngrep på ethvert vrak som inneholder menneskelige levninger. I henhold til internasjonal lov har krigsskip og tilhørende gjenstander beskyttelse gjennom loven, sier talsmannen for utenriksdepartementet i Storbritannia, som er sitert anonymt, og fortsetter:

- Internasjonal lov gir også beskyttelse for krigsgraver. Ødeleggelse av krigsvrak og handelsfartøy forårsaker bekymring for pårørende som omkom om bord og er i strid med folkeretten. Et militært skipsvrak bør forbli uforstyrret, og de som mistet livet om bord, bør få hvile i fred.

Høye verdier

Skipene som sank i Javasjøen under andre verdenskrig inneholder metaller som har høy verdi, selv om metallene kan ha dårlig kvalitet.

Ifølge estimater er en kobberledning verdt rundt 54 000 kroner per tonn, skriver The Guardian. Skipene inneholder også stål og kobber, noe som gjør at metallene på et skip kan være verdt rundt 10 millioner kroner. Metallene skal være attraktive på det kinesiske markedet.

Krigsskipene som ligger på havbunnen i Javasjøen stammer som nevnt fra slaget som fant sted 27. februar til 1. mars 1942 mellom USA, Australia, Nederland og Storbritannia på den ene siden og Japan på den andre siden. Slaget første til store tap for de vestlige landene, som prøve å forsvare øya Java fra japanske angrep.

- Reiser nye spørsmål

Utviklingen i saken kommer i kjølvannet av opprør i det nederlandske parlamentet som følge av en rapport fra landets forsvarsdepartement. Rapporten viser at de ikke vet hvem disse metalltyvene er eller hva som egentlig skjedde med de nederlandske sjømennene i Javasjøen da skipene deres sank, skriver avisa.

- Publikasjonene i Indonesia og nå i De Telegraaf reiser nye spørsmål og en følelse av irritasjon, sier André Bosman, politiker i det nederlandske liberalpartiet VVD.

The Guardian, som siterer nederlandske og indonesiske aviser, skriver at den indonesiske regjeringen mener at de ikke kan pågripe metalltyvene fordi de mener at det ikke finnes noen «formell anmodning om at skipene skal beskyttes».

Den britiske marinen har ifølge The Guardian kartlagt deres tapte krigsskip og opplyser at de vil bruke satellitt, radar og sensorer for å overvåke mistenkelig aktivitet i nærheten av vrakrestene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!