Skipsvrak med levninger berges for å få tak i verdifullt metall

- I strid med folkeretten.

SANK: Det nederlandske krigsskipet «De Ruyter» sank under Slaget i Javasjøen i 1942. Om lag 900 personer døde i slaget og mange av skipene som ligger på havbunnen i dag har blitt ødelagt, ifølge The Guardian. Foto: Topfoto / War / NTB scanpix
SANK: Det nederlandske krigsskipet «De Ruyter» sank under Slaget i Javasjøen i 1942. Om lag 900 personer døde i slaget og mange av skipene som ligger på havbunnen i dag har blitt ødelagt, ifølge The Guardian. Foto: Topfoto / War / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste åra har en rekke store uberørte skipsvrak fra andre verdenskrig blitt ødelagt av kriminelle som vil selge verdifulle metaller som fortsatt er om bord, skriver The Guardian.

Igjen skal dette ha skjedd med skip som ligger utenfor Indonesia, skriver avisa.

Massegrav

I tillegg til verdifullt metall, ligger også levningene etter sjømennene som deltok i Slaget i Javasjøen der rundt 900 døde. Det er internasjonalt bestemt at skipene skal få ligge i fred.

The Guardian, som har skrevet om tematikken tidligere, skriver at metalltyvene berger skipsvrakene ved hjelp av et tankskip.

Levningene som ble tatt opp sammen med metallene fra skipsvraket, skal være begravet i en massegrav utenfor havna i Brondong på øya Java, ifølge avisa.

Dette er ikke bekreftet av indonesiske myndigheter.

- Bør få hvile i fred

Saken får en talsmann for den britiske regjeringen til å reagere.

- Den britiske regjeringen fordømmer uautorisert inngrep på ethvert vrak som inneholder menneskelige levninger. I henhold til internasjonal lov har krigsskip og tilhørende gjenstander beskyttelse gjennom loven, sier talsmannen for utenriksdepartementet i Storbritannia, som er sitert anonymt, og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer