Tre menn tiltalt for grov korrupsjon

Økokrim har tiltalt tre menn for grov korrupsjon. En tidligere leder i fiskefôrbedriften Ewos AS skal ha mottatt 2,7 millioner kroner i bestikkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av mennene er også tiltalt for grov utroskap, mens den siste av de tre er tiltalt for hvitvasking av utbytte fra egne straffbare handlinger, såkalt selvvask.

Mannen som tidligere har vært leder i Ewos AS, skal ifølge tiltalen ha krevd eller mottatt bestikkelser på til sammen 2,7 millioner kroner fra ulike leverandører. I tillegg er to menn tiltalt for å ha gitt bestikkelser på henholdsvis vel 2 millioner kroner og i overkant av 1 million kroner.

- Dette har vært en bred etterforskning, og korrupsjonshandlingene som er beskrevet i tiltalen strekker seg over en periode på over ti år, sier førstestatsadvokat Elisabeth Harbo-Lervik i Økokrim.

Flybilletter

Advokat Tore Angen, som representerer mannen som tidligere har hatt en lederrolle i Ewos i Trondheim, sier til NTB at de jobber med å gå gjennom saken nå, men at han foreløpig ikke har noen kommentar til tiltalen.

Det har ikke lykkes NTB å få en kommentar fra de to medtiltalte mennenes forsvarere.

Ifølge tiltalepunktene har den tidligere lederen mottatt jevnlige bankoverføringer, kontanter, flybilletter og lån. Økokrim skriver at utbetalingene og fordelene var utilbørlige på grunn av mannens stilling og rolle ved inngåelse av kontrakter på vegne av selskapet, de samlede verdiene, og fordi fordelene i tillegg var i strid med interne retningslinjer.

Ifølge Økokrim ble ytelsene også holdt skjult for arbeidsgiveren. Dessuten fastslår Økokrim at formålet var å sikre selskaper de medtiltalte hadde eierinteresser i, kontraktsforhold eller også gunstigere kontraktsvilkår.

Tilståelsessak i 2016

I samme sakskompleks ble en mann i august 2016 dømt til elleve måneders fengsel for grov korrupsjon i en tilståelsessak. Korrupsjonen foregikk over nærmere åtte år.

I denne saken ble det dermed ikke tatt ut tiltale, men mannen ble dømt for forholdene i siktelsen, og fikk redusert straffen med over en tredel på grunn av sin tilståelse. I retten forklarte mannen at han hadde overført personlig eller via selskaper 691.000 kroner til den tidligere lederen av Ewos. Han valgte å betale fakturaene fordi han var redd for å miste oppdrag for fiskefôrselskapet.

NTB