- USA ville stoppe norsk båtsalg til Iran

Fryktet båtene skulle ende opp som krigsskip.

FIKK IKKE NORSKE BÅTER: Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: MUSTAFA ÖZER/AFP/SCANPIX
FIKK IKKE NORSKE BÅTER: Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: MUSTAFA ÖZER/AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter ville stoppe verftet Mandal Båtservice fra å selge hurtiggående båter til Iran. Det kommer fram i dokumenter fra 2006 og 2007 som Aftenposten har fått tilgang til via WikiLeaks.

USA la press på norske myndigheter i et forsøk på å stanse salg av ni hurtiggående båter til Iran. USA fryktet at Iran ville bygge om båtene til krigsskip, ifølge ambassadenotater som er lekket via WikiLeaks.

- Dette har jeg ikke hørt en lyd om før du forteller meg det nå. Det var overraskende, sier administrerende direktør Bjørn Fjellhaugen i Mandal Båtservice til Aftenposten.

USAs ambassadør i Oslo forteller imidlertid i et av notatene at han har hatt en samtale med avdelingsdirektøren i Utenriksdepartementets seksjon for eksportkontroll. UD informerer ambassaden om at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har besøkt verftet i Mandal og at PST skal på ny inspeksjon til Fjellhaugens verft snart. UD lover ifølge notatene å informere den amerikanske ambassaden på nytt etter PSTs neste besøk ved verftet.

Kjøperen av båtene er The Port and Shipping Organization of Iran, som er underlagt samferdselsdepartementet i landet. I et av notatene heter det at norske myndigheter deler USAs bekymring, og at Norge er takknemlig om USA vil dele etterretning med Norge dersom det forekommer militær bruk av tidligere skip som verftet har levert til Iran.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer