Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA ville stoppe norsk båtsalg til Iran

Fryktet båtene skulle ende opp som krigsskip.

FIKK IKKE NORSKE BÅTER: Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: MUSTAFA ÖZER/AFP/SCANPIX
FIKK IKKE NORSKE BÅTER: Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: MUSTAFA ÖZER/AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter ville stoppe verftet Mandal Båtservice fra å selge hurtiggående båter til Iran. Det kommer fram i dokumenter fra 2006 og 2007 som Aftenposten har fått tilgang til via WikiLeaks.

USA la press på norske myndigheter i et forsøk på å stanse salg av ni hurtiggående båter til Iran. USA fryktet at Iran ville bygge om båtene til krigsskip, ifølge ambassadenotater som er lekket via WikiLeaks.

- Dette har jeg ikke hørt en lyd om før du forteller meg det nå. Det var overraskende, sier administrerende direktør Bjørn Fjellhaugen i Mandal Båtservice til Aftenposten.

USAs ambassadør i Oslo forteller imidlertid i et av notatene at han har hatt en samtale med avdelingsdirektøren i Utenriksdepartementets seksjon for eksportkontroll. UD informerer ambassaden om at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har besøkt verftet i Mandal og at PST skal på ny inspeksjon til Fjellhaugens verft snart. UD lover ifølge notatene å informere den amerikanske ambassaden på nytt etter PSTs neste besøk ved verftet.

Kjøperen av båtene er The Port and Shipping Organization of Iran, som er underlagt samferdselsdepartementet i landet. I et av notatene heter det at norske myndigheter deler USAs bekymring, og at Norge er takknemlig om USA vil dele etterretning med Norge dersom det forekommer militær bruk av tidligere skip som verftet har levert til Iran.

Fjellhaugen sier at Iran er et viktig marked. Verken PST eller UD har funnet noe galt, og salget til Iran har gått som planlagt. UD ønsker ikke å kommentere saken.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!