- Denne dama ødelegger idrettskarrierer

- Kan begynne å ligne et mønster, sier idrettspsykolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Bak enhver suksessfull mann står en sterk kvinne» heter ordtaket. Men nå kan det se ut som om denne kvinnen også kan skape trøbbel - i alle fall innen sportens verden.

Og, om vi skal tro New York Post, i alle fall om nevnte kvinne heter Kate Upton.

I skrivende stund er det baseball-spilleren Justin Verlander som har blondina på armen, men aldri har 31-åringen prestert dårligere.

Det blir i utgangspunktet søkt å gi den godeste modellen skylda for Verlanders formdupp, men om vi ser nærmere på hvem Upton har datet de siste årene er det ikke vanskelig å trekke noen paralleller.

«Butt fumble» Mark Sanchez, quarterback på Philadelphia Eagles, er heller ikke ukjent med sportsforbannelsen som hviler over undertøysmodellen.

Etter å ha spilt AFC-finale to år på rad med New York Jets (mens han datet Sopranos-stjernen Jamie-Lynn Sigler), begynte tabbene å komme tett midt i 2011-sesongen. Omtrent samtidig som han begynte å date Upton.

FORBANNET? Kate Upton har i løpet av de siste årene datet tre store amerikanske idrettsstjerner, og samtlige har i den perioden vært i sitt livs dårligste form - uavhengig om de spiller baseball, basketball eller amerikansk fotball. Tilfeldig? Foto: Stella Pictures
FORBANNET? Kate Upton har i løpet av de siste årene datet tre store amerikanske idrettsstjerner, og samtlige har i den perioden vært i sitt livs dårligste form - uavhengig om de spiller baseball, basketball eller amerikansk fotball. Tilfeldig? Foto: Stella Pictures Vis mer

Han kastet sju såkalte «interceptions» på de siste tre kampene, og var dermed skyldig i at Jets ikke kom til sluttspillet for første gang med Sanchez som quarterback. I 2012 var han mannen bak én av de merkeligste tabbene i NFL noensinne, i USA bare kjent som «Butt fumble» (se video av hendelsen her).

Kort fortalt: Sanchez krasja med hodet først inn i rumpa på en lagkamerat og mistet ballen. Den ble, nær sagt naturligvis, løpt inn til en touchdown at motstanderen. «Butt fumble» var én av åtte fumbles, som sammen med 18 interceptions førte til at Jets' store stjerne ble benket samtidig som han datet Upton.

I 2012 skadet han skulderen i en oppkjøringskamp, var ute hele sesongen, og ble sendt til Philadelphia Eagles hvor han ble reserve og glemt.

Verste sesong Også på lista over Uptons kjærester finner vi Los Angeles Clippers-spilleren Blake Griffin.

De to var sammen for om lag et år siden, tilfeldigvis(?) på samme tidspunkt som Griffin rundet av den desidert verste av sine fire sesonger i NBA.

Legger man en ankelskade til det faktum at Clippers snublet ut i første sluttspillrunde mot Memphis Grizzlies er det det kanskje ikke så vanskelig å se et mønster.

«BUTT FUMBLE»: Mark Sanchez (i grønt) har både datet Kate Upton og stått bak en av de angivelig rareste tabbene i amerikansk fotball. Foto: SCANPIX
«BUTT FUMBLE»: Mark Sanchez (i grønt) har både datet Kate Upton og stått bak en av de angivelig rareste tabbene i amerikansk fotball. Foto: SCANPIX Vis mer

Frank Eirik Abrahamsen har en doktorgrad i idrettspsykologi. Han forteller til Dagbladet at selv om en kjæresterelasjon i utgangspunktet ikke skal føre til så store svingninger i prestasjoner, kan det fort være et grunnlag for stress.

- Definisjonen på stress er jo ubalansen mellom krav og evnen til å løse disse kravene. Det er klart at en kjæreste kan være en kime til stress. Det er mange ting som kan forstyrre i en sånn relasjon, sier han.

Dårlig valg? Og til slutt er det tidligere nevnte Justin Verlander. Det hører med til historien at formen hans har variert flere ganger før, men det siste året har kurvene sammenfalt merkverdig godt med hans forhold til Upton.

Det gikk rykter om paret allerede i mai i fjor, noe som etter hvert ble avkreftet. Samtidig snudde den dårlige formen til Verlander, og han leverte tre strålende kamper.

Dessverre, i alle fall for Detroit Tiger-fans, flammet romansen opp igjen i år, og 2014 har vært et skrekkelig år for pitcheren.

I løpet av åtte sesonger har han aldri kastet dårligere, og det er ikke bare presisjonen som har gått ned - det samme har hastigheten.

KNOCK OUT: Los Angeles Clippers-spilleren Blake Griffin datet Kate Upton, og hadde samtidig en av sine verste NBA-sesonger. Foto: AP Photo/Mark J. Terrill
KNOCK OUT: Los Angeles Clippers-spilleren Blake Griffin datet Kate Upton, og hadde samtidig en av sine verste NBA-sesonger. Foto: AP Photo/Mark J. Terrill Vis mer

Der gjennomsnittshastigheten på kastene hans før lå opp mot 160 kilometer i timen, har de nå falt til 145.

Abrahamsen sier at det er tre ting utøvere vanligvis snakker om når det kommer til hva som stresser dem: treneren, reising og journalister.

- Kjærester, derimot, er ingen gjennomgående stressfaktor, men her er det jo da tre utøvere som får så dårlige resultater etter å ha blitt sammen med den samme dama. Det er vanskelig å kalle det empiri, men det kan begynne å ligne på et slags mønster, sier Abrahamsen.

Så gjenstår det å se hvem som blir Uptons neste flamme. Landslagstrenerne bør i alle fall være obs på å holde henne unna troppen sin om hun skulle dukke opp i Brasil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer