DÅRLIG SESONG: Eden Hazard har hatt sin verste sesong i Chelsea-drakta, men har muligheten til å skinne under årets EM. Foto:  EPA/UEFA
DÅRLIG SESONG: Eden Hazard har hatt sin verste sesong i Chelsea-drakta, men har muligheten til å skinne under årets EM. Foto:  EPA/UEFAVis mer

Hazard er en av spillerne som kan lokke klubber i overgangsfella

Det blir alltid mye aktivitet i overgangsvinduet etter mesterskap. Eden Hazard har en usikker fremtid i Chelsea, men blir han et bomkjøp eller en suksess?

(FourFourTwo) Selv om mesterskap er spennende både for supportere og deltakere, kan turneringene være farlige for fotballklubber. Under EM eller VM er det lett å bli betatt av spillere som imponerer på banen. Det er alltid noen som skiller seg ut fra mengden og blir publikumsfavoritter. Problemet er at man kun ser en spiller over kort tid og dømmer hans evner deretter. Dette kan være villedende i forhold til spillerens talent.

Dette fører til en av de største feilene man kan begå på et overgangsmarked: å signere noen fordi man blir blendet i et mesterskap. Her er sju feller klubber kan gå i denne sommeren - med eksempler som kan passe i hver enkelt kategori.

Gjennombruddet

KAN SLÅ IGJENNOM: Joao Mario spiller i dag for Sporting Lisboa. Foto: EPA/MARIUS BECKER
KAN SLÅ IGJENNOM: Joao Mario spiller i dag for Sporting Lisboa. Foto: EPA/MARIUS BECKER Vis mer

Fotballspilleren som blir stjerne over natten. Få vil ha hørt om spilleren før mesterskapet, men etter sensasjonelle opptredener i nøkkelkampene vil navnet være kjent verden over. Hipsterne vil sørge over å tape spilleren til sportens mainstream. Alle på Twitter er brått ekspertkommentatorer. Plutselig må alle de store klubbene ha han.

Hvem kan det bli? Joao Mario fra Portugal

23-åringen er en etablert spiller på midtbanen til Sporting Lisboa. Joao Mario kommer til å skinne for første gang på et internasjonalt plan denne sommeren. Med sine oppsiktsvekkende løp, evnen til å stjele ballen og finesse vil han bil et hett navn. Unggutten vil stjele rampelyset til sin aldrende kollega Cristiano Ronaldo og verdien skyter i været.

Hvem signerer han for?

Spilleren som slår igjennom kan som regel velge og vrake blant klubber. Så forvent at Mario kommer til å bli jaget av flere klubber fra Premier League og La Liga. To klubber som er kjent for å jage de heiteste navnene er Chelsea og Real Madrid, som også vil være ivrige i år. Etterhvert vil også Manchester United hive seg med i kampen og det vil være vanskelig for midtbanespilleren å si nei til portugisiske Jose Mourinho.

Den trendy signeringen

STABIL: Martin Hinteregger er en stabil midtforsvarer for Red Bull Salzburg. Foto: AFP PHOTO / APA / Johann GRODER / Austria OUT
STABIL: Martin Hinteregger er en stabil midtforsvarer for Red Bull Salzburg. Foto: AFP PHOTO / APA / Johann GRODER / Austria OUT Vis mer

Hver turnering er det minst et lag som fanger fantasien ved å enten ha en idealistisk forpliktelse til sin spilltype, eller ved å være underdogs som slår storfavorittene. David mot Goliat. Som følge av dette blir lagets spillere ettertraktet av klubber som er desperate etter å forbli trendy.

Hvem kan det bli? Martin Hinteregger fra Østerrike

Østerrike er underdogs dette mesterskapet, men forsvarsrekka deres er ettertraktet, med spillere som Tottenhams Kevin Wimmer, Watfords Sebastian Prodl og Dynamo Kievs Aleksandar Dragovic. Så ikke bli overrasket om Østerrikes midtforsvarer Martin Hinteregger flytter fra Red Bull Salzburg etter mesterskapet.

Hvem signerer han for?

Østerrikes forsvarspillere har i det siste blitt populære i Premier League, som nevnt tidligere er Wimmer og Prodl allerede i ligaen sammen med Leicesters Christian Fuchs. Bournemouth kan være en klubb som melder sin interesse for Hinteregger. De trenger noen til å tette det glisne forsvaret sitt.

Han vi glemmer

TIL ANFIELD?: Jonas Hector har blitt fast back for Tyskland og kan tiltrekke seg oppmerksomhet fra Liverpool. Foto: REUTERS / Michael Dalder
TIL ANFIELD?: Jonas Hector har blitt fast back for Tyskland og kan tiltrekke seg oppmerksomhet fra Liverpool. Foto: REUTERS / Michael Dalder Vis mer

Landslag kan ikke kjøpe og selge spillere, så ofte er noen plasser svakere enn andre. De spillerne som er svakest på laget vil ikke utmerke seg noe særlig – men takket være talentene som omgir dem øker også verdien til de dårligste spillerne. Husk man er ikke alltid god, selv om man er på et godt lag.

Hvem blir det? Jonas Hector fra Tyskland

Selv om de vant VM i 2014 har ikke Tyskland hatt de sterkeste backene. Jonas Hector har blitt tyskernes første valg på venstrekanten, med rikelig av kvalitet rundt seg. Hector kan imponere når Tyskland jobber mot å løfte EM trofeet for første gang siden 1996.

Hvem signerer han?

Han skiller seg kanskje ikke ut på det tyske landslaget, men Bundesliga-beundrende Liverpool trenger en forsvarspiller på venstresiden for å erstatte en klønete Alberto Moreno. Hector, som nå er i Köln, kan være den rette mannen.

Det glemte potensialet

SKUFFENDE KARRIERE: Balazs Dzsudzsak håper å kunne snu karrieren ved å være god for Ungarn i sommer. Foto: AP Photo / Vadim Ghirda / TT 
SKUFFENDE KARRIERE: Balazs Dzsudzsak håper å kunne snu karrieren ved å være god for Ungarn i sommer. Foto: AP Photo / Vadim Ghirda / TT  Vis mer

En som i tiden ble kalt «den kommende superstjernen». Som ung var han ønsket av de store klubbene, men karrieren har ikke gått som forventet. Han er på landslaget for å styrke landets EM-håp og desperat etter å bli like ettertraktet som før.

Hvem blir det? Balazs Dzsudzsak fra Ungarn

Dzsudzsak så lovende ut hos PSV Eindhoven i førsten av tjueårene, men da han flyttet til Russland forandret karrieren seg. De siste årene har han heller ikke klart å gjenopprette karrieren i Tyrkias Bursaspor. Han er Ungarns kaptein og den største angreps-trusselen i laget. Et par klasseopptredener i sommer kan få han tilbake i søkelyset.

Hvem signerer han for?

Klubber med uoppfylte ambisjoner er ofte perfekte hjem for glemte juveler, siden både klubben og spilleren ønsker å få alt ut av sitt potensiale. Everton prøvde å signere Dzsudzsak for noen år siden og kan for bli fristet igjen, det samme kan Celtic-manager Brendan Rodgers som ønsket seg spilleren i Liverpool.

Helten fra det lille land

ALBANIAS BESTE: Elseid Hysaj er en god back som lett kan øke sin verdi i løpet av EM. Foto: AFP PHOTO / FRED TANNEAU
ALBANIAS BESTE: Elseid Hysaj er en god back som lett kan øke sin verdi i løpet av EM. Foto: AFP PHOTO / FRED TANNEAU Vis mer

I små land har man ofte kun en stjerne som laget flokker seg rundt for inspirasjon. Landet er underdogs og overrasker alle ved i det hele tatt å komme med til EM. Er de ekstra gira så går de lenger enn det har blitt spådd før turneringen. Stjernespilleren på dette laget får dermed masse fortjent oppmerksomhet.

Hvem blir det? Elseid Hysaj fra Albania

Albania har kommet til mesterskapet for første gang og det forventes at de ryker ut med en gang. Men, med et taktisk fokus på å forhindre mål kan de frustrere, overraske og nå til de utsalgs-rundene. Deres 22 år gamle høyre back Elseid Hysaj, med sitt gode forsvar og angrepsløp kan han bli lagets stjerne.

Hvem signerer han for?

Hysaj har hatt en god sesong i Napoli og har vist seg som en god back. Med heltestatus for Albania vil hans verdi øke. Dette kan føre til en budkrig mellom lag som Chelsea og Atletico Madrid, som begge trenger en forsvarspiller på høyrekant.

Den som sparte formen til mesterskapet

Flere klubber har hatt dårlige sesonger, kjedelig fotball, tap på grunn av dårlige avgjørelser og supportere som ikke klarer beherske sinnet. Men selv med en dårlig sesong har, overraskende nok, noen kommet med til EM. Irriterende nok spiller han fantastisk for laget sitt og tiltrekker seg oppmerksomhet fra andre klubber. (Noe han også gjorde for to år siden)

Hvem blir det? Antonio Candreva fra Italia og Moussa Sissoko fra Frankrike

KUN GOD PÅ LANDSLAGET: Moussa Sissoko Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE
KUN GOD PÅ LANDSLAGET: Moussa Sissoko Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE Vis mer

Candreva har slitt med å finne formen i Lazio og har vært på sitt fargesprakende beste for landslaget. Sissoko på sin side har aldri levd opp til forventningene i Newcastle og har skammen for nedrykket med seg, likevel har han kommet med til EM for Frankrike.

Hvem vil signere dem?

KUN GOD PÅ LANDSLAGET: Antonio Candreva Foto: Lukasz Skwiot / Foto Olimpik 
KUN GOD PÅ LANDSLAGET: Antonio Candreva Foto: Lukasz Skwiot / Foto Olimpik  Vis mer

For å gjøre denne katastrofale kjøpefeilen må det være et lag som har en villfaren kjøps-politikk og litt ekstra penger. Forvent at Inter vinner Candreva, mens West Ham viser økonomiske muskler og henter Sissoko til sitt nye hjem.

Den bekreftede superstjernen

Spilleren blir kritisert før mesterskapet og har en usikker fremtid. Noen sier han ikke gjør nok i klubben, mens noen påstår han ikke passer inn. Når det ser ut som det er en endeløs nedoverkurve minner han alle på hvorfor han ble en stjerne til å begynne med. Ved å dominere i mesterskapet er han brått ønsket av alle.

Hvem blir det? Eden Hazard fra Belgia

Den forrige sesongen har vært Hazards verste i Chelsea. Den tekniske midtbanespilleren var overraskende lite effektiv og scoret kun fire ganger på 31 kamper. I tillegg var han skadeplaget. Hans opptreden er en av hovedgrunnene til at Chelsea presterte dårlig i sesongen som var. Motivert av kritikken vil Hazard være ivrig etter å skinne på det internasjonale lerretet i sommer.

Hvem signerer han for?

Den bekreftede superstjernen er vanligvis forferdelig dyr, så det er kun de rikeste klubbene som har råd. Denne type signering er noe Real Madrid gjerne jobber for, og beleilig nok har de allerede vært koblet til belgieren. Men spanjolene vil får konkurranse fra PSG om Hazards underskrift.