SUPERSTJERNE: Zlatan Ibrahimovic tiltrekker seg mest oppmerksomhet av de svenske spillerne. Pontus Wernbloom synes ikke det gjør noe. Foto: REUTERS / Charles Platiau
SUPERSTJERNE: Zlatan Ibrahimovic tiltrekker seg mest oppmerksomhet av de svenske spillerne. Pontus Wernbloom synes ikke det gjør noe. Foto: REUTERS / Charles PlatiauVis mer

Wernbloom håper motstanderne setter flere til å passe på Zlatan

Zlatan tiltrekker seg mest oppmerksomhet i det svenske laget før kampen mot Irland. Midtbanespilleren Pontus Wernbloom forteller at det er helt greit.

(FourFourTwo) Sverige er i gruppe E med Belgia, Italia og Irland – vil du være fornøyd med tredje plass?

- Nei, selvfølgelig vil jeg ikke det, når man går inn i et mesterskap vil man vinne gruppa og gå videre til utslags-rundene. Vi har de ingrediensene vi trenger – mange gode spillere, et godt miljø og en superstjerne. Så vi satser på å gå videre fra gruppespillet.

Du nevner superstjernen. Det er vanskelig å snakke om Sverige uten å nevne kapteinen deres Zlatan Ibrahimovic. Hva slags person er han?

- Han er en leder, han er et eksempel til etterfølgelse. Zlatan sier ikke så mye, han er en fantastisk fyr utenfor banen. Han trenger ikke å holde lange taler eller si noe inspirerende til oss, han viser det igjennom sitt arbeid på toppen. Derfor setter vi stor pris på han som kaptein.

EN GOD LEDER: Pontus Wernbloom (t.v.) synes Zlatan er en god leder for svenskene. Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX 
EN GOD LEDER: Pontus Wernbloom (t.v.) synes Zlatan er en god leder for svenskene. Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX  Vis mer

Hvordan føler dere andre det når folk sier at Sverige er et «en-mannslag»?

- Når man har en spiller som han på laget så vil han selvfølgelig stjele overskriftene, noe som går greit for oss. Hvis vi gir han ballen så ofte som mulig har vi en bedre sjanse på å vinne kampen, fordi han er en av de beste spillerne i verden.

- Hvis vi fortsetter å involvere han i kampen så har vi en god sjanse til å vinne. Og når motstanderlaget fokuserer på Zlatan gir det oss andre mer spillerom, spesielt for angriperne våre. Så å ha han på laget er en god distraksjon. Hvis motstanderne har to spillere på Zlatan betyr det at vi har en fordel et annet sted på banen, så vi prøver å utnytte det så mye som mulig.

Legger Erik Hamren en spillplan rundt Zlatan, siden han tiltrekker seg så mye oppmerksomhet fra motstanderne?

- Det er ikke noen plan, det er bare sånn det er. Ingen vil spille en-mot-en med Zlatan. Derfor åpner det opp spillerom for oss. Det er enklere sagt enn gjort, men det er sånt man gjør når man spiller fotball: prøver å få en taktisk fordel.

- Når man har en spiller som Zlatan på topp, må motstanderne fokusere på han, for de vil ikke ha han alene. Mens vi vil selvsagt at han spiller en-mot-en så mye som mulig. Når motstanderne forsvarer seg godt betyr det mye ansvar for oss andre. Vi kan ikke bare gi Zlatan ballen og håpe på det beste, vi må stoppe motstanderlaget også.

- Alle må spille bra, vi kan ikke være avhengige av at Zlatan gjør alt. Vi har også vår jobb – vi er kanskje ikke i verdenseliten, men vi er gode nok og vi er ikke redde. I klubbene våre har vi store roller, så vi må ta vår del av ansvaret.

Er det noen spillere i Sveriges lag som du tror kan overraske?

- Vi har Emil Forsberg, som spiller for Red Bull Leipzig i Tyskland, han scoret mot Danmark. Jeg synes han er spennende. Vi har noen unggutter i de store ligaene nå og vi har noen hjemme i Sverige, så jeg synes vi har et godt lag.