HELDIG: Her sender Zlatan Ibrahimovic ballen inn foran mål før Ciaran Clark stanger den videre inn i eget mål. Kampen endte 1-1 og selv på en halvdårlig dag var Zlatan involvert i målet som reddet svenskene. Foto Janerik Henriksson / TT 
HELDIG: Her sender Zlatan Ibrahimovic ballen inn foran mål før Ciaran Clark stanger den videre inn i eget mål. Kampen endte 1-1 og selv på en halvdårlig dag var Zlatan involvert i målet som reddet svenskene. Foto Janerik Henriksson / TT  Vis mer

Zlatan kritisk etter at Sverige fikk uventet irsk hjelp: - Ikke bra i det hele tatt

Selvmål hjalp et sløsende Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Irland - Sverige 1-1 (0-0)

STADE DE FRANCE / OSLO (Dagbladet): Store deler tribunen på Stade de France var kledd i gult - og Sverige fikk en godkjent EM-åpning med 1-1 mot Irland.

- Det viktigste er at vi ikke taper. Det var ikke bra i det hele tatt, men (i 2. omgang) våget vi å holde litt mer på ballen, sier Zlatan Ibrahimovic i intervju vist på TV 2.

- Var dere nervøse?

- Nei, det tror jeg ikke. Vi er så profesjonelle at vi skal takle det. Jeg kjemper og forsøker å gjøre det jeg kan med ballen, men kan mye mer, sier Zlatan.

Zlatan og lagkameratene slet fryktelig foran mål, og Irland var det klart beste laget i 1. omgang. Irland-veteran Wes Hoolahan (34) så ut til å bli matchvinner med en fin scoring rett etter pause, men lagkamerat Ciaran Clark sørget for 1-1 med et klønete selvmål. Målet kom etter et innlegg fra nettopp Zlatan.

Svensken kom til noen store sjanser, men superspissen var ikke effektiv nok til å hjelpe de gule til seier. Sverige var det beste laget i 2. omgang og fikk med seg ett viktig poeng før motstanderne heter Italia og Belgia i de to neste gruppespillkampene.

Skuffet sjef

Landslagssjef Erik Hamrén var ikke helt fornøyd med kvelden.

- Jeg er glad vi ikke tapte, men skuffet over at vi ikke presterte bedre og tok den viktige trepoengeren, sier landslagssjefen på pressekonferansen etter kampen.

- Jeg føler skuffelse mer enn vi er fornøyde. De første 50 minuttene gjorde Irland det vanskelig for oss. Det offensive spillet vårt var dårlig i første omgang. I andre omgang - etter målet - fikk vi det til bedre. Det skyldes også at Irland falt tilbake etter målet. Men vi hadde bedre pasningsspill. Det var bra at vi ikke tapte, men jeg er skuffet over at vi ikke kom opp på bedre nivå, spesielt de første 50 minuttene, sier Hamrén.

Rett i strupen

Irland fikk kampens første sjanse etter ni minutter. Midtbanespiller Jeff Hendrick prøvde lykken fra rundt 20 meter - og iren fikk til et bra skudd. Sverige-målvakt Andreas Isakson.

JUBEL: Irland etter 1-0-målet.  Foto Janerik Henriksson / TT 
JUBEL: Irland etter 1-0-målet.  Foto Janerik Henriksson / TT  Vis mer

Etter 17 minutter var Irland farlig frampå igjen. En corner ble stusset videre av Ciaran Clark, og på bakre stolpe ventet stoppermakker John O'Shea.

Men O'Shea var noen centimetere unna å få foten på ballen - og svenskene slapp med skrekken.

Usynlig Zlatan

Sverige skapte ingenting offensivt de første 20 minuttene og det var grønntrøyene som styrte spillet. Zlatan Ibrahimovic var nærmest usynlig i første omgang, ble dratt for langt ned i banen og skapte ingen målsjanser.

FEIRING: Zlatan Ibrahimovic og Sverige. Foto: AP Photo/Francois Mori
FEIRING: Zlatan Ibrahimovic og Sverige. Foto: AP Photo/Francois Mori Vis mer

29 minutter var spilt da Irland kom til en ny stor sjanse.

Denne gangen var det Robbie Brady som gjorde alt selv - og banket til fra 20 meter. Forsøket gikk noen centimetere over det lengste krysset.

I metallet

SELVMÅL: Ciaran Clark depper etter at han har headet ballen i eget nett. Foto:  AP Photo/Francois Mori
SELVMÅL: Ciaran Clark depper etter at han har headet ballen i eget nett. Foto:  AP Photo/Francois Mori Vis mer

32 minutter var spilt da Irland kom enda nærmere.

Et skudd fra distanse smalt i tverrliggeren bak keeper Isaksson, og svenskene så preget ut. Men nok en gang slapp de unna. Hendrick var mannen som forsøkte seg fra over 20 meter.

Til pause var stillingen 0-0.

Bare to minutter etter pause lykkes Irland.

DUELL: Zlatan Ibrahimovic og John O'Shea. Foto Janerik Henriksson / TT / 
DUELL: Zlatan Ibrahimovic og John O'Shea. Foto Janerik Henriksson / TT /  Vis mer

Sviktet

Høyreback Séamus Coleman kjørte karusell med svenskene og la ballen inn bak i feltet til Wes Hoolahan. På pent vis la Hoolahan kula i det lengste hjørnet til 1-0. Da var det spilt i 47 minutter.

Men scoringen tente tydeligvis Sverige som bare minuttet etterpå skapte én kjempesjanse og en halvsjanse.

Først var en ire nære å sette ballen i eget nett - før svenske Emil Forsberg sløste bort en supersjanse ved å sleive ballen utenfor fra sju-åtte meter.

DAGBLADETS DOM:

Andreas Granqvist:God i det svenske forsvaret og sto fram i 2. omgang.

Zlatan IbrahimovicIngen kjempekamp, men skaper situasjonen før 1-1-målet.

Ciaran Clark: Grei kamp, men har et fryktelig selvmål som trekker ned.

Selvmål

Etter 71 minutter kunne endelig den svenske fansen juble.

Zlatan var arkitekten og kom seg ned til dødlinja før han slo inn foran feltet. Der dukket Irland-stopper Ciaran Clark opp og stanget ballen i eget nett til 1-1.

Clarks opptreden kan kalles klønete, men svenskene takket og bukket.

Ingen av lagene maktet å score i sluttminuttene og kampen endte med ett poeng til hvert av lagene.

De to øvrige lagene i gruppe E: Belgia og Italia møtes til duell klokka 21 i kveld.

Kampfakta:

Irland – Sverige 1-1 (0-0)

75.000 tilskuere

Mål: 1-0 Wes Hoolahan (48), 1-1 Ciaran Clark (selvmål 71).

Dommer: Milorad Mazic, Serbia.

Gult kort: James McCarthy, Glenn Whelan, Irland, Victor Lindelöf, Sverige.

Irland (4-3-1-2): Darren Randolph – Séamus Coleman, Ciaran Clark, John O'Shea, Robbie Brady – James McCarthy (Aiden McGeady fra 85.), Glenn Whelan, Jeff Hendrick – Wes Hoolahan (Robbie Keane fra 78.) – Jonathan Walters (James McClean fra 63.), Shane Long.

Sverige (4-4-2): Andreas Isaksson – Mikael Lustig (Erik Johansson fra 45.), Victor Lindelöf, Andreas Granqvist, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Oscar Lewicki (Albin Ekdal fra 86.), Kim Källström, Emil Forsberg – Marcus Berg (John Guidetti fra 59.), Zlatan Ibrahimovic.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer