Dagbladet er en del av Aller Media. Aller Media er ansvarlig for dine data på denne nettsiden.  Les mer

Brødet som fjerner magefettet

Studie viser at du kan gå ned opptil én kilo og fjerne kroppsfettet ved å velge riktig type brød.

IKKE ETT FETT: Flere hundre mennesker fikk en nøye anpasset dagsmengde av ett bestemt mel. Det gjorde raskt tydelig utslag. Oppskrift på brødet får du lenger ned i artikkelen. Denne saken har vært publisert tidligere. Foto: Aller Media
Publisert
Sist oppdatert

Loff, kneip eller rugbrød? Skal vi tro kostholdsekspertene, er det sunneste alternativet soleklart:

Å velge fullkornsbrød av rug kan være ett steg på veien mot en bedre helse.

Faktisk kan valget føre til at magefettet reduseres. Det viser en studie publisert i tidsskriftet Clinical Nutrition Espen.

Studie

  • 242 overvektige menn og kvinner mellom 30-70 år fikk en nøye anpasset dagsmengde av hvete- eller rugprodukter med samme næringsinnhold.
  • Det ble tilfeldig bestemt hvilke deltakere som ble tildelt de ulike diettene: «Rugdietten» og «hvetedietten».
  • Deltagerne ble undersøkt ved studiens start, etter halve tida og ved studiens slutt etter 12 uker.

- De som spiste rug, gikk mer ned i vekt enn de som spiste hvete. Mengde kroppsfett ble også redusert betraktelig mer hos de som spiste rug.

Det sier Kia Nøhr Iversen, forsker ved Institutt for biologi og bioteknikk på Chalmers tekniske høyskole i Sverige. Hun har stått i spissen av studien.

FORSKER: Kia Nøhr Iversen. Foto: Privat

Gikk ned i vekt

Til tross for at både rug- og hvetegruppa gikk ned i vekt, gikk de som spiste rugprodukter ned i gjennomsnitt én kilo mer enn de som spiste hveteprodukter. Ruggruppa mistet dessuten en halv prosent mer kroppsfett sammenlignet med hvetegruppa.

Ett av hovedmålene med studien var å undersøke koblingen mellom økt inntak av rug og vektnedgang. Forskerne så også store forskjeller innad i de ulike gruppene, og tror det er bakterier i tarmen som påvirker hvorvidt og hvor mye du går ned i vekt.

- Vi så heller ingen forskjell på apetitten hos deltagerne i de ulike gruppene, noe som overrasket oss, sier Iversen.

Hun understreker at maten som inngikk i de ulike diettene ikke var spesialmat, men mat som er rik på rug, og som finnes i vanlige matbutikker.

- Vårt råd er derfor å velge rugbrød når du står og ser i brød-hylla, sier hun.

Magefettet

Jøran Hjelmesæth er leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo. Han forklarer at både magefett og underhudsfett slipper taket fort, men at magefettet løsner relativt raskere.

- De første to-tre kiloene i vektreduksjon vil stort sett være magefett, sier han, og utdyper:

- Grunnen til at magefettet slipper taket raskt er ukjent, men forskere mener at magefett har en større aktivitet og reagerer raskere på både kalori- og fettoverskudd med lagring. Ved energiunderskudd frigjøres fett fra magefettet raskere til blodet for å forsyne kroppens organer med energi.

PROFESSOR: Jøran Hjelmesæth. Foto: Kristin Svorte

Hjelmesæth understreker at alle dietter som inneholder færre kalorier enn du forbruker, vil gjøre at du går ned i vekt.

- Velg den som passer deg best, og som er enkel å tilpasse et noe høyere inntak av resten av livet, råder han.

- Hvordan og hvorfor kan rug føre til vektnedgang?

- Fullkorn inneholder fiber og gir økt metthetsfølelse, og observasjonelle kohortstudier tyder på at økt inntak av fullkorn kan føre til vektnedgang. Denne effekten er imidlertid ikke dokumentert i gode randomiserte kontrollerte studier, som er gullstandarden når man skal undersøke slike spørsmål. Blant fullkornsproduktene inneholder rug spesielt mye fiber som kan være positivt for vektreduksjon.

Spiser mindre

Fagansvarlig for ernæring og kosthold i Roede, Karoline Steenbuch Lied, anbefaler også grovt brød om du vil ned i vekt.

- Grovt brød som inneholder mye fiber gjør deg både raskere mett, og mettheten vil vare lenger, og du vil dermed spise mindre, sier hun.

FAGANSVARLIG: Karoline Steenbuch Lied. Foto: Svein Brimi

Rugbrød er blant de grovere brødvariantene. Loff gir derimot mindre metthetsfølelse og fordøyes raskere.

- Spiser du grovt brød får du i tillegg en lavere blodsukkerstigning, som gjør at du spiser mindre til neste måltid også, sier hun.

Hvor grovt er brødet?

  • Brødskalaen viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet i forhold til total melmengde.
  • På emballasjen finner du brødskalasymbol, samt grovhetsgrad angitt i prosent (%).
  • Merkeordningen inkluderer ikke innhold av frø, nøtter eller andre ingredienser som kan ha innvirkning på brødets fiberinnhold.
  • Hvor grovt brødet er, kommer an på hvor mye sammalt mel, hele korn og kli det er i brødet.

Kilde: Opplysningskontoret for børd og korn

Men er ønsket å gå ned i vekt, er det ikke bare rugbrød som gjelder, understreker hun.

- Du kan fint spise annet grovt brød og kjenne en god metthetsfølelse. Det viktigste er at brødet har en grovhetsprosent på mellom 75-100. Se også på Brødskalaen at brødet har fylt tre eller fire biter av kakesymbolet, sier hun.