Brødet som fjerner magefettet
Studie viser at du kan gå ned opptil én kilo og fjerne kroppsfettet ved å velge riktig type brød.
Loff, kneip eller rugbrød? Skal vi tro kostholdsekspertene, er det sunneste alternativet soleklart:
Å velge fullkornsbrød av rug kan være ett steg på veien mot en bedre helse.
Faktisk kan valget føre til at magefettet reduseres. Det viser en studie publisert i tidsskriftet Clinical Nutrition Espen.
- De som spiste rug, gikk mer ned i vekt enn de som spiste hvete. Mengde kroppsfett ble også redusert betraktelig mer hos de som spiste rug.
Det sier Kia Nøhr Iversen, forsker ved Institutt for biologi og bioteknikk på Chalmers tekniske høyskole i Sverige. Hun har stått i spissen av studien.
Gikk ned i vekt
Til tross for at både rug- og hvetegruppa gikk ned i vekt, gikk de som spiste rugprodukter ned i gjennomsnitt én kilo mer enn de som spiste hveteprodukter. Ruggruppa mistet dessuten en halv prosent mer kroppsfett sammenlignet med hvetegruppa.
Ett av hovedmålene med studien var å undersøke koblingen mellom økt inntak av rug og vektnedgang. Forskerne så også store forskjeller innad i de ulike gruppene, og tror det er bakterier i tarmen som påvirker hvorvidt og hvor mye du går ned i vekt.
- Vi så heller ingen forskjell på apetitten hos deltagerne i de ulike gruppene, noe som overrasket oss, sier Iversen.
Hun understreker at maten som inngikk i de ulike diettene ikke var spesialmat, men mat som er rik på rug, og som finnes i vanlige matbutikker.
- Vårt råd er derfor å velge rugbrød når du står og ser i brød-hylla, sier hun.
Magefettet
Jøran Hjelmesæth er leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo. Han forklarer at både magefett og underhudsfett slipper taket fort, men at magefettet løsner relativt raskere.
- De første to-tre kiloene i vektreduksjon vil stort sett være magefett, sier han, og utdyper:
- Grunnen til at magefettet slipper taket raskt er ukjent, men forskere mener at magefett har en større aktivitet og reagerer raskere på både kalori- og fettoverskudd med lagring. Ved energiunderskudd frigjøres fett fra magefettet raskere til blodet for å forsyne kroppens organer med energi.
Hjelmesæth understreker at alle dietter som inneholder færre kalorier enn du forbruker, vil gjøre at du går ned i vekt.
- Velg den som passer deg best, og som er enkel å tilpasse et noe høyere inntak av resten av livet, råder han.
- Hvordan og hvorfor kan rug føre til vektnedgang?
- Fullkorn inneholder fiber og gir økt metthetsfølelse, og observasjonelle kohortstudier tyder på at økt inntak av fullkorn kan føre til vektnedgang. Denne effekten er imidlertid ikke dokumentert i gode randomiserte kontrollerte studier, som er gullstandarden når man skal undersøke slike spørsmål. Blant fullkornsproduktene inneholder rug spesielt mye fiber som kan være positivt for vektreduksjon.
Spiser mindre
Fagansvarlig for ernæring og kosthold i Roede, Karoline Steenbuch Lied, anbefaler også grovt brød om du vil ned i vekt.
- Grovt brød som inneholder mye fiber gjør deg både raskere mett, og mettheten vil vare lenger, og du vil dermed spise mindre, sier hun.
Rugbrød er blant de grovere brødvariantene. Loff gir derimot mindre metthetsfølelse og fordøyes raskere.
- Spiser du grovt brød får du i tillegg en lavere blodsukkerstigning, som gjør at du spiser mindre til neste måltid også, sier hun.
Men er ønsket å gå ned i vekt, er det ikke bare rugbrød som gjelder, understreker hun.
- Du kan fint spise annet grovt brød og kjenne en god metthetsfølelse. Det viktigste er at brødet har en grovhetsprosent på mellom 75-100. Se også på Brødskalaen at brødet har fylt tre eller fire biter av kakesymbolet, sier hun.

