STRANDET PÅ GRUNN AV STREIK? Du kan kreve pengene tilbake eller ny reise. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX
STRANDET PÅ GRUNN AV STREIK? Du kan kreve pengene tilbake eller ny reise. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIXVis mer

Dette har du krav på hvis det blir streik

Mulig pilotstreik i Norwegian lørdag.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dinside): Norwegian og de skandinaviske pilotene i selskapet er uenige. Tarifforhandlingene er havnet hos riksmeklingsmannen, og om de ikke kommer til enighet, går pilotene i streik fra lørdag.

Kommer ikke partene til enighet vil også svenske piloter i Norwegian slå følge kommende onsdag.

Her kan du se hva du har krav på, dersom du blir rammet av streiken:

Møt opp på flyplassen Du skal motta informasjon fra flyselskapet. Dersom du ikke har mottat informasjon om at flyet ditt faktisk er innstilt, må du møte opp på flyplassen.

- En streik kan fort bli avblåst. Har du ikke fått beskjed om at flyet ditt er innstilt anbefaler vi deg å møte opp på flyplassen som vanlig, sier direktør i forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Les også: Slik klager du på ferien

Rettighets-app Du har mange rettigheter som forbruker dersom du blir rammet av streik

Dette kan være et uoversiktlig område, men du kan sjekke hvilke rettigheter du har ved hjelp av Forbrukerrådets Flyrettighetskalkulator.

Der kan du taste inn årsaken til forsinkelsen og flyplassen - og så skal du få svar på hva du kan kreve. Den kan lastes ned som app til smarttelefon.

Penger tilbake Dersom flyvningen din blir kansellert på grunn av streik, kan du kreve blant annet penger tilbake eller ny reise.

- Passasjerene kan enten få pengene tilbake, eller kreve alternativ transport så raskt som mulig, eller en annen gang om de ønsker det, hvis flyavgangen blir forsinket over fem timer, eller kansellert som følge av streiken, sier Flønes i Forbrukerrådet.

- Hvis du fortsatt ønsker å fly kan du kreve å få billett på en annen flyvning så snart som mulig, eller på et senere tidspunkt. Reisen skal være av samme kvalitet som den du opprinnelig kjøpte, så kjører du business har du rett på samme standarden. Velger du å få pengene tilbake, skal du få pengene innen sju dager, sier Flønes.

Mat, drikke og overnatting Flønes forteller videre at passasjerene har krav på mat og drikke, eller overnattingsmuligheter med transport, hvis forsinkelsen på reiseruten blir over to timer eller avgangen blir kansellert.

På lengre reiser vil flyselskapet først måtte tilby dette overfor passasjerene ved forsinkelser over tre eller fire timer avhengig av reisens lengde.

- Du har også rett til å få dekket utgifter til to telefonsamtaler, men det er mer kuriosa i dagens mobiltelefonsamfunn, legger hun til.

Vil de ikke gi deg det du har krav på? Det er ikke alltid det går like glatt å få det man har krav på.

Som eksempelvis familien Klose opplevde ved en flyvning til Tyskland med Air Berlin.

MØT OPP: - En streik kan fort bli avblåst. Har du ikke fått beskjed om at flyet ditt er innstilt anbefaler vi deg å møte opp på flyplassen som vanlig, sier direktør i forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Foto: FREDRIK VARFJELL / NTB SCANPIX
MØT OPP: - En streik kan fort bli avblåst. Har du ikke fått beskjed om at flyet ditt er innstilt anbefaler vi deg å møte opp på flyplassen som vanlig, sier direktør i forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Foto: FREDRIK VARFJELL / NTB SCANPIX Vis mer

De endte opp med å benytte en slags inkassotjeneste for å kreve sine rettmessige kompensasjoner.

Slik klager du
Får du ikke det du har krav på, må du klage til flyselskapet.

Fører ikke din klage fram må du klage der forsinkelsen eller kanselleringen skjedde. Har hendelsen skjedd i Norge går du til Transportklagenemnda.

Strander du på en flyplass i Europa må klagen i utgangspunktet behandles der.

Du får mer informasjon om hvor du skal henvende deg hos Forbruker Europa som hjelper deg når du har kjøpt en vare eller tjeneste i EØS-området.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.