Nyttårsmassakren: Grunnlovens far ledet jakten på massemorder

De bestialske nyttårsmordene på Saksebøl gård i Østfold, førte grunnlovens far, Christian Magnus Falsen, ut på jakt etter en øksemorder.

BLODIG ÅSTED: Nyttårsnatten 1809 var gården Saksebøl i Hobøl åsted for et grusomt firedobbelt øksemord. FOTO: Jan Ingar Thon
BLODIG ÅSTED: Nyttårsnatten 1809 var gården Saksebøl i Hobøl åsted for et grusomt firedobbelt øksemord. FOTO: Jan Ingar Thon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var tidlig 1.nyttårsdag på gjestgivergården Saksebøl i Hobøl. På husmannsplassen Glæden, var enken Eli Michelsdatter og sønnen Kristian allerede oppe. Plutselig kom drengen på nabogården stormende inn gjennom døren. Han ropte noe om mord og manndrap og at de måtte komme og hjelpe.

Marte Pedersdatter, som også bodde på Glæden, ble med drengen bort til hovedbygningen. Hun tok bare et skritt inn gjennom døren før hun rygget skrekkslagen ut av døråpningen.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer