Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Oppskrift på Brimis saftige ribbe med sprø svor

Oppskrift på juleribbe med klassisk tilbehør, surkål og rødkål.

• Flere matsaker på db.no/mat
Nå i dagene før jul er rådene om ribbesteking mange, og har du ikke allerede funnet «din» metode, er det ikke så lett å velge blant alle tipsene fra kokker og matbloggere.

En ting er ekspertene skjønt enige om - det er lurt å velge ei ribbe som er ganske feit.

- Fettet er med på å gjøre kjøttet saftigere, og det er lettere å få svoren sprø. Kjøp ei god og feit tynnribbe, og la den ligge i rikelig med grovsalt og gjerne litt pepper tre-fire dager før steking, sier Arne Brimi.

Andreas Viestads to beste ribbeoppskrifter: Klassisk juleribbe og ribbe med asiatisk tvist.

Dropp billigribba For Brimi er kvalitet viktig, og han mener det er et hån mot norsk landbruk å selge ribber for 39 kroner kiloen.

- Det er ikke noe logikk i at det billigste du har på julaften, er ribba. Kjøp norsk, kjøp tynnribbe og kjøp rikelig, anbefaler kokken.

Han synes ribbe smaker godt som restemat også.

- Kald ribbe med lefse er nydelig, og ribbe er godt som pålegg - eller servert kald sammen med kald surkål eller rødkål, sier Brimi entusiastisk.

Han løfter ei nystekt og dampende ribbe ut av stekeovnen. Svoren er gyllenbrun, sprø og fin.

Slik lager Eyvind Hellstrøm ribbe til jul.

Stek nok - Det er fint med sprø svor, men det aller viktigste er at kjøttet er saftig og smaker godt. Ribba skal stekes skikkelig. Ei ribbe som ikke er stekt lenge nok, er ikke god, sier Brimi.

Han damper ribba med svorsiden ned en times tid før han snur den og lar den så steke minst to timer på rundt 180 grader.

- Ribbelukt i huset er julestemning for meg. Det skal mye til å steke den for lenge, pass bare på så ikke svoren bli svidd.

Men jula handler heldigvis om mye mer enn sprø svor.

Det er viktig at folk evner å slappe av, og nyter den fine stunda rundt julemåltidet i fred og ro, sier Arne Brimi.

SAFTIG: Ønsker du en saftig ribbe, velg en tynnribbe som er ganske feit. Foto: METTE MØLLER
SAFTIG: Ønsker du en saftig ribbe, velg en tynnribbe som er ganske feit. Foto: METTE MØLLER Vis mer

BRIMIS JULERIBBE
Arne Brimi damper alltid ribba med svoren ned, andre foretrekker svoren opp. Men å starte stekingen med å dampe svoren er uansett viktig for å få mest mulig spør svor til slutt.

Du trenger:
1 stykke tynnribbe (5-6 kilo)
150 g grovt salt (25 g salt per kilo)
Nykvernet, svart pepper
Ca. 1 l vann

Slik gjør du:
1. Rut opp svoren, og dryss over rikelig med grovt salt på begge sider av ribba. Det er viktig å bruke grovt salt, ikke finsalt. Det salter ribba på en helt annen måte. Kvern gjerne over litt svart pepper også, og la ribba ligge kjølig med svorsida ned i minst 2 dager. Brimi lar den ligge i 3-4 dager.

2. Børst det løse saltet av ribba, og legg den med svorsiden ned i ei langpanne. Hell på vann til det dekker litt opp på svoren. Dekk med aluminiumsfolie, og la ribba dampe på 200 grader i rundt 1 time.

3. Ta ut ribba og løft den over på rist. Bruk en dyp tallerken eller klumper av folie til å bygge opp ribba på midten. Ribba skal være så jevn som mulig, slik at vann og fett dreneres bort og ikke danner «dammer» i ribba.

4. Sett ei langpanne under rista, og stek ribba videre på 180-185 grader i minst 2 timer. Ha litt vann i langpanna, slik at ribbesjyen ikke steker tørt. Følg med på stekingen underveis, det skal mye til å steke ei ribbe for mye, men svoren må ikke bli svidd.

5. Hvis du sliter med å få jevnt sprø svor, så sett ribba litt under grill noen minutter. Da er det viktig å følge med slik at svoren ikke blir brent.

6. Ta ut ribba, og la den hvile før du skjærer i den. Hvis det er noen deler av svoren som fremdeles ikke er sprø, så kan du «sminke» ribba forsiktig ved bruk av en varmluftpistol, eller til nød en liten skibrenner. Da spretter svoren fint opp!

RØDKÅL
Brimi gjør litt ekstra stas på rødkålen i jula, og koker den med både rødvin og solbærsaft.

Du trenger:

1 rødkålhode
4 norske epler
100 g rosiner
1 flaske rødvin
Ca. 0,5 l solbærsaft eller eplejuice
2 ss sukker
100 g smør eller ribbefett

Slik gjør du:
1. Kutt rødkålen i fine strimler og grovkutt eplene. Ha alt oppi en stor kjele sammen med rosiner, og hell over rødvinen.

TOSPANN:  Surkål og rødkål. Lettere å lage enn du kanskje tror. Foto: METTE MØLLER
TOSPANN: Surkål og rødkål. Lettere å lage enn du kanskje tror. Foto: METTE MØLLER Vis mer

2. Kok under lokk på middels varme i 2-3 timer, og spe på med saft etter hvert som det koker inn. Kok til kålen er fint mør.

3. Når det er igjen rundt 10 minutter av koketida, rører du inn sukker og smør eller ribbefett. Smak til med salt.

4. Litt ripsgele er også fint å bruke for å sette en ekstra spiss på rødkålen.

SURKÅL
Hjemmelaget surkål er perfekt til ribbe, og denne oppskriften til Brimi er både enkel og veldig god.

Du trenger:
1 hodekål
2 epler
1/2 ss karve
1 ts salt
2 1/2 dl vann eller kraft
1 ss eddik (smak til)
1-2 ts sukker (smak til)

Slik gjør du:
1. Snitt hodekålen i strimler, og skjær eplet i terninger.

2. Legg ingrediensene lagvis i en kjele, ha på vann eller kraft og kok under lokk til kålen er godt mør. Det tar rundt 45-50 minutter.

3. Smak til med eventuelt litt mer eddik eller litt sukker.

DRØMMEN:  Slik drømmer vi om at ribba skal se ut når den kommer ut av ovnen. Følger du Brimis råd, er du langt på vei sikret sprø svor. Foto: METTE MØLLER
DRØMMEN: Slik drømmer vi om at ribba skal se ut når den kommer ut av ovnen. Følger du Brimis råd, er du langt på vei sikret sprø svor. Foto: METTE MØLLER Vis mer