PÅ GAVEJAKT: Cornelia Øien (16) og Ida Parvin (16) har beskjedne julegaveønsker i år. Her er jentene på julegavejakt i Spikersuppa like før jul. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
PÅ GAVEJAKT: Cornelia Øien (16) og Ida Parvin (16) har beskjedne julegaveønsker i år. Her er jentene på julegavejakt i Spikersuppa like før jul. Foto: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer

Sjekk hva vi ønsker oss aller mest til jul

Dette står øverst på ønskelista.

(Dagbladet): Har du fremdeles ikke unnagjort all julegavehandlinga, kan du kanskje gi bort en teaterbillett, et restaurantbesøk eller gavekort på massasje?

Opplevelsesgaver står nemlig øverst på ønskelista over hva nordmenn helst vil ha til jul.

Det viser en undersøkelse You Gov har utført på vegne av Plan Norge blant et representativt utvalg norske kvinner og menn.

Felles opplevelse - Det ligger litt i tida å gi bort ikke-materielle gaver. Aller helst vil folk slippe å stupe inn på kjøpesentrene, og raske med seg et eller annet som hvem som helst kunne kjøpt. En opplevelsesgave viser en annerledes omtanke, her ligger det også et ønske om å dele noe. Ofte blir den som gir gaven også med, slik at det kan bli en felles opplevelse, sier sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye.

Totalt svarer halvparten av de spurte, en overvekt av kvinner, at de ønsker seg opplevelsesgaver som reiser, spabehandlinger, matkurs og kinobillett. De yngste - 18-34-åringene - er aller mest opptatt av denne type gaver.

- Det er ikke bare «mettede» 55-åringer som ønsker seg noe ikke-materialistisk. Tendensen i samfunnet går mot å ville dele opplevelser. Når så mange unge sier at de helst vil ha slike gaver under treet i år, sier det noe om ideologien og verdiene de står for i dag, sier Øye.

En klassiker Bøker er også en klar vinner på julegaveønskelista i år. 48 prosent sier de ønsker seg bøker til jul.

Ifølge undersøkelsen er bøker mer populært enn både klær og digitale gaver. Bøker til jul er en klassiker, mener Morten Aas, kjededirektør i Libris.

- For den som skal gi bort en gave, føles det nok også litt «safe» å velge ei bok. Bøker kan lett tilpasses mottakeren, ettersom det finnes bøker om nesten alt, sier Aas.

  Alternative gaver Penger, praktiske gaver til mat og hus og mat og vin er også «trygge» julegavevalg i år, ifølge undersøkelsen. Aller minst ønsker vi oss nesehårtrimmer og pyntegjenstander.

Også gaver med mening ligger langt nede på ønskelista. Bare én av sju ønsker seg denne type gaver til jul.

SYMBOLSK GAVE: Det går an å vise omtanke for andre ved å gi bort en symbolsk gave, sier Helen Bjørnøy, generalsekretær i Plan Norge. Foto: NINA HANSEN
SYMBOLSK GAVE: Det går an å vise omtanke for andre ved å gi bort en symbolsk gave, sier Helen Bjørnøy, generalsekretær i Plan Norge. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Samtidig sier bare 8 prosent av de spurte - færre enn én av ti - at de har kjøpt alternative gaver til jul flere ganger. Seks av ti har aldri gitt noen alternative gaver før.

Symbolsk gave - Veldig mange av oss har jo det vi trenger. Da går det også an å vise omtanke ved å gi bort en symbolsk gave som har betydning for andre, sier Helen Bjørnøy, generalsekretær i Plan Norge.

Gaver med mening kan ofte bli oppfattet som om man retter en pekefinger mot mottakeren, mener Øye.

- Den som får en slik gave vil kanskje tenke: «å ja, nå skal hun/han oppdra meg». De færreste ønsker nok den type moralisme inn i gavesystemet til jul, mener hun.

- Jeg kjenner til en som kjøpte abonnement på Klassekampen til broren sin til jul. Han var Høyre-mann og tok gaven veldig ille opp. Slike valg ville han ta selv.

- Har egentlig alt Cornelia Øien (16) og Ida Parvin (16) synes det er vanskelig å ønske seg noe til jul.

- HAR EGENTLIG ALT: Cornelia Øien (16) og Ida Parvin (16) synes det er vanskelig å ønske seg noe til jul. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
- HAR EGENTLIG ALT: Cornelia Øien (16) og Ida Parvin (16) synes det er vanskelig å ønske seg noe til jul. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

- Vi har jo egentlig alt vi trenger, sier 16-åringene fra Oslo. De to venninnene klarer likevel å ramse opp noe:

- Jeg ønsker meg noen småting - skjerf og joggesko. Kanskje sminkeveske i skinn og Spotify premium, sier Cornelia.

Ønsker sol og varme Ida skal til Karibia i juleferien - nærmere sagt til Den dominikanske republikk - sammen med hele familien. Derfor har familiemedlemmene bestemt seg for bare å kjøpe smågaver til hverandre i år.

- Jeg ønsker meg bare sol og varme, sier hun. Av venninner ønsker hun seg sminke og «sjokoladepudder», som visstnok lukter godt, men ikke er spiselig.

- Det er enda vanskeligere å kjøpe til andre enn å ønske seg noe. Man vil jo gjerne at folk skal bli fornøyde, sier Cornelia.