Slik unngår du å få feriedrømmen knust

14 ting du må huske før du reiser av sted.

FERIEDRØMMEN: Dårlige forberedelser kan ødelegge ferien, her er ting du må sjekke før du drar. Foto: FOTALIA
FERIEDRØMMEN: Dårlige forberedelser kan ødelegge ferien, her er ting du må sjekke før du drar. Foto: FOTALIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Tallenes tale er klare: siden 2005 har forsikringsselskapenes utgifter til reisesykdom økt med 158 prosent.

Bare fra første kvartal i år har det vært en økning på 25 prosent sammenliknet med tilsvarende periode i fjor. Dette viser tall fra Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO).

- Folk reiser mer og velger mer risikofylte reisemål. Dessuten drar stadig flere eldre til eksotiske steder.

Slik forklarer Leif Osland i FNO utviklingen.

900 000 utenlands i fjor En undersøkelse for Europeiske reiseforsikring viser at hver tredje nordmann over 62 år dro til sørligere himmelstrøk i vinter. Ifølge Statistisk sentralbyrås reiselivsoversikt var 900 000 på utenlandsreise i fjor.

FORSIKRINGSUTBETALING: Dette er utviklingen av utbetalinger fra reiseforsikring i perioden 2005 til 2011. Tallene er fra Finansnæringens Fellesorganisasjon. Grafikk: KJELL ERIK BERG
FORSIKRINGSUTBETALING: Dette er utviklingen av utbetalinger fra reiseforsikring i perioden 2005 til 2011. Tallene er fra Finansnæringens Fellesorganisasjon. Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

- Prisnivået på reiser er synkende og utferdstrangen økende. Fra småbarnsfamilier med babyer til folk opp i 90-åra øker reiseaktiviteten, sier informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske.

Med 40 prosent av markedet er selskapet størst på reiseforsikring i Norge. Deres reisesykeutbetalinger i fjor var på 230 millioner fordelt på 41 000 saker.

1,5 milliarder i 2011 Mer enn hver tiende får bruk for reiseforsikringen i løpet av et år. Forsikringsbransjens erstatninger for reise totalt ble på rekordhøye 1,5 milliarder i 2011. Av dette utgjorde sykdom under reise 676 millioner.

Erstatningsutviklingen for sykdom stiger langt raskere enn andre skader som tyveri og tap av reisegods.

- Det er risikosport å dra til utlandet uten reiseforsikring. I USA, Sør-Amerika eller Østen kan det koste dyrt dersom du er ute for noe. I USA kan det fort være snakk om utbetalinger på over en million kroner, sier Vennesland.

Europeiske anslår at hele 20 prosent av utenlandsreisene foretas uten tilstrekkelig forsikringsdekning.

Dobling av ambulansefly I en fersk undersøkelse fra Codan forsikring innrømmer 12 prosent i aldersgruppen 18-29 år at de har reist utenlands uten reiseforsikring de to siste årene, noe som er dobbelt så mye som gjennomsnittet.

GODE RÅD

Dette må du vite om reiseforsikring:
• De fleste helårs reiseforsikringer gjelder for reiser inntil 45 eller 60 dager. Ved lengre utenlandsopphold må du tegne egne forsikringer.

• På enkelte reiser trenger du mer enn vanlig reiseforsikring, den vil for eksempel ikke dekke utøvelse av ekstremsport som fjellklatring eller dykking.

• Forskjellene i vilkårene til de fleste forsikringsselskaper er ikke store. Men enkelte punkter kan skille seg ut, for eksempel maks erstatning for tap av reisegods. Forbrukerrådets nettsted finansportalen.no gjør det lettere å sammenligne forsikringsvilkår. Men vær obs på at ikke alle selskapene har tilsluttet seg tjenesten.

• Satser du på forsikring gjennom et kredittkortselskap, må minst 50 prosent av reisen være betalt med kortet. Varigheten er til gjengjeld lenger, med 90 dager som standard.

• Europeisk helsetrygdkort (E111) er gratis og kan bestilles fra Helseøkonomiforvaltningen (Helfo). Med dette må du bare betale samme egenandel som innbyggerne i landet du befinner deg ved sykdom på reise i EØS-området.

• Gjelder ikke private helsetjenester og hjemtransport. Husk bekreftelse fra politi, reiseleder, lege eller lignende dersom du er utsatt for tyveri, skade eller sykdom.
Kilde: Forbrukerrådet, Norsk Familieøkonomi

Og det er ikke bare forglemmelse. Hver femte oppgir at de gjør det fordi de er villige til å ta sjansen, like mange fordi de ikke vil bruke penger på det.

Informasjonssjef Mari Bræin Faaberg i Codan forsikring er overrasket over at så mange gambler med dette:

- Uhellet kan like gjerne være ute på en langhelg til London som på en tre ukers sommerferie.

Kortforsikringen dekker ikke alt Hun poengterer at flere tror de er dekket av reiseforsikring i kredittkortet, uten at dette alltid er tilfelle.

- Minst 50 prosent av reisen må være betalt med kredittkortet for at denne forsikringen skal gjelde. Det kan være vanskelig å dokumentere hvis man er på bilferie i Tyskland.

Mange stoler også på at de er dekket av det europeiske helsetrygdkortet ved reiser i EU- og EØS-landene. Men dette gjelder ikke private sykehus. Regningen ved hjemtransport i forbindelse med sykdom og ulykker dekkes heller ikke.

Syketransport fra utlandet kan koste store penger: Fra 60 000 til 800 000 kroner.

Reiser på egen risiko uten forsikring Uten reiseforsikring er det begrenset hjelp å få fra utenrikstjenesten. - Nordmenn flest er påpasselige med å ha gyldig pass og god reiseforsikring. Disse opplever sjelden problemer, sier kommunikasjonsrådgiver Svein A. Michelsen i Utenriksdepartementet.

Likevel var det i 2011 cirka 2000 nordmenn som tok kontakt med utenrikstjenesten etter at de hadde blitt syke i land utenfor EØS-området, og ikke hadde gyldig reiseforsikring.

- De må da betale sykehusopphold selv, og det er dyrt i alle land. Noen må få hjelp fra familie, venner og eventuelt arbeidsgiver. UD registrerte i fjor 981 dødsfall blant nordmenn i utlandet. Noen av disse var ikke forsikret. Pårørende var da nødt til å dekke betydelige utgifter til hjemsendelse av kiste eller urne.

- Selv om utenrikstjenesten ikke har midler til å dekke sykeutgifter for nordmenn i utlandet, kan utenriksstasjonene gi økonomisk garanti dersom tilstrekkelige midler på forhånd er innbetalt til Utenriksdepartementet.

14 TING DU BØR SJEKKE FØR DU REISER

1. Sjekk at passet er gyldig og at det ikke er skadet.
2. Noen land krever seks måneders gyldighet etter turens avslutning, og blant annet USA krever maskinlesbart pass.
3. Nødpass koster like mye som et ordinært pass, 450 kroner for voksne og 270 for barn under 16.
4. En del land krever visum av norske borgere. Landets ambassade, turoperatøren eller reisebyrået vil kunne gi deg svar.
5. Sørg for å undersøke om det er vaksiner du bør ta.
6. Pakk et lite reiseapotek med plaster, smertestillende og rikelig av eventuelle medisiner du går på.
7. Ha alltid med deg minst to betalingskort, som du oppbevarer på ulike steder.
8. Noe kontanter er lurt å ha, i mange land er kortbruk langt mindre utbredt enn i Norge.
9. Noter nummer for bankenes og mobilselskapets sperretjenester dersom du skulle bli frastjålet kort og mobil.
10. Ta kopier av pass, førerkort og reisedokumenter som du oppbevarer et annet sted enn originalene.
11. Trenger du strømadapter dit du skal? Dette er smart å ha med seg så du slipper å bruke tid på å kjøpe underveis.
12. Få naboen til å ta inn post og aviser - eller bestill oppbevaring hos Posten og frys avisabonnementet.
13. Dobbeltsjekk sikkerhetsinnstillingene dine på Facebook før du deler sommerens reiseplaner. Sørg for at bare dine venner får se dine statusoppdateringer.
14. Sjekk at alle brannalarmer fungerer før du reiser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer