Ned i vekt
Tobarnsfarens forvandling:
- Aldri igjen
Å gå ned i vekt er én positiv side ved å trene. Tom-Eirik Haug-Fjellstad veide 105 kilo, men i sommer vil han sykle Trondheim-Oslo.
- Jeg har et bilde som jeg bruker som skremselspropaganda for meg selv iblant, sier Tom-Eirik Haug-Fjellstad.
Det er en stund siden 43-åringen fra Halden veide 105 kilo, og dit vil han aldri tilbake.
- Det ble fort litt for mye god mat og kos. Var sjokoladeplata framme, røk som regel hele etter at kona spiste sine to ruter. Jeg har aldri vært smellfeit, men den klassiske kulemagen kom kjapt og helt uten forvarsel.
Han fortsetter:
- Skammen var stor da jeg måtte på Dressmann og kjøpe en større dress dagen før 17. mai for noen år siden. Det var ikke noe særlig, sier han.
Vil samle inn penger
Haug-Fjellstad ville ned i vekt. Han satte seg et stort mål: Å spille en håndballkamp sammen med Halden topphåndball.
- Jeg ville se hva kroppen kunne få til. I tillegg til å trene som en toppidrettsutøver i ett år, tok jeg kontakt med Flexikost, som hjalp meg med kostholdsbiten.
Ved siden av opprettet han også en egen Instagram-konto der han begynte å legge ut treningstips, måltider og resultater. Han gjennomførte håndballkampen, og å nå sitt store mål ga mersmak.
- Kona mi har ME, (kronisk utmattelsessyndrom, journ.anm) og vi har gått gjennom mange tøffe år sammen der vi har kjempet for å få best mulig behandling for henne. Derfor har jeg bestemt meg for å sykle Trondheim-Oslo i juni og har satt opp en innsamlingsaksjon. Her kan de som vil gi en valgfri sum per kilometer jeg sykler.
Distansen er 540 kilometer.
- Gir du en krone per kilometer, får vi inn 540 kroner. Gir du ti kroner blir det 5400 kroner. Totalsummen går til ME-forskning. Kan dette gjøre at kona mi blir ti prosent bedre, kan jeg sykle jorda rundt, sier han.
Motiverer andre
Selv er ikke Haug-Fjellstad utdannet personlig trener. Han jobber som prosessoperatør i Norske skog, der han lager papir. Likevel er noe av det som gir han glede å gi andre motivasjon via trening.
- Jeg prøver alltid å få med andre på prosjektene mine, og for noen år siden sykla jeg og kollegene mine grenserittet. Å ha med flere på laget gjør det lettere å opprettholde treningsgleden selv, sier han.
Tobarnsfaren jobber skift, og mener at det kan være problematisk når man slanker seg.
- Å spise uregelmessig og på natta er ikke bra for noen, tror jeg. Jeg prøver å ta med meg de gode rutinene og sørger for å få i meg nok mat. For kostholdet er avgjørende for å nå målene jeg setter meg.
25 kilo på ti måneder
Thea Helene D. Danielsen har fulgt Haug-Fjellstads reise tett. Hun er sykepleier med fordypning i ernæring i tillegg til personlig trener og coach i Flexikost.
- Tom-Eirik tok kontakt med oss og sa at han følte at den han så i speilet ikke lenger matchet med den han var på innsida. Det tror jeg mange kan kjenne seg igjen i. Han ønsket å få til en varig endring og unngå de fellene han hadde gått i mange ganger før, som var å spise alt for lite på strenge dietter, forteller hun.
Danielsen anbefaler vanligvis ikke å sette seg store prestasjonsmål samtidig som man skal ned i vekt, men tobarnsfaren hadde allerede satt seg et hårete mål som krevde mye trening.
- Derfor var det viktig at han fikk tilpasset mengden mat etter hvor aktiv han var. Kostholdet besto av vanlig hverdagsmat som han allerede spiste. Forskjellen var sammensetningen av karbohydrater, proteiner og fett og mengden mat. På det meste var han oppe i 3500 kalorier per dag, til tross for at han sto på et underskudd av kalorier. Han gikk ned 25 kilo på ti måneder og endret kroppssammensetningen sin totalt.
- Avgjørende for å gå ned i vekt
Når man trener mye, er det blant annet viktig med nok karbohydrater.
- Karbohydrater er avgjørende for å prestere optimalt, men det er også kroppens viktigste næringsstoff når det kommer til restitusjon og skadeforebygging, sier Danielsen.
For å gå opp i vekt må du spise mer enn det du forbrenner, og for å gå ned i vekt må du spise mindre enn et du forbrenner. Derfor er det å få kontroll på kostholdet sitt avgjørende for å gå ned i vekt, mener hun.
- Men det er ikke slik at jo mindre du spiser, desto raskere vil du gå ned i vekt. Tvert i mot vil for lite mat kunne hindre deg i å nå målet ditt i samme grad som for mye mat vil hindre deg i å nå målet ditt.
Hvor mye mat som er passe for akkurat din del, er blant annet avhengig av hvor mye du veier i utgangspunktet og hvor aktiv du er.
- Ender du opp med å spise for lite, vil vekta etter hvert stoppe opp fordi forbrenningen skrus ned. Du mister muskelmasse og kroppen går over i det vi kaller overlevelsesmodus. Spiser du nok mat i forhold til aktivitetsnivået ditt, samtidig som du har en hensiktsmessig fordeling av karbohydrater, proteiner og fett,så får du et stabilt blodsukker- og bra med energi, samtidig som du restituerer skikkelig sier hun.
Effekt av trening
Tydelige mål er effektivt for å opprettholde motivasjon gjennom en livsstilsendring, mener Jarle Berge, treningsfysiolog og stipendiat ved Sykehuset i Vestfold, Klinikk fysikalsk medisin og rehabilitering og Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst.
- Det er veldig riktig å ha hovedfokus på endringer av kostholdet, uten å gå på strenge dietter, for å få til en varig vektnedgang. En studie vi har gjennomført viser at en kombinasjon av moderat og høyintensiv trening alene kan føre til fem kilo vektnedgang, sier han.
Berge understreker dermed at trening hovedsakelig er viktig for helsa, men kan muligens også ha indirekte effekt på kostholdet. I tillegg vil trening gi et overskudd på sikt.
- Jeg er fullt klar over utfordringene rundt skiftarbeid, kosthold, vektnedgang og generell helse. Det er en god og viktig jobb Haug-Fjellstad har gjort innenfor både kosthold og trening, og samtidig har han satt seg tydelige mål. Det viktigste er at han fremover sørger for varige endringer, sier han.

