IDRETTS-SKURKER: Visestatsminister Vitalij Mutko, og tidligere FIFA president Sepp Blatter (foran) i Moskva denne uka. Foto: NTB / Scanpix
IDRETTS-SKURKER: Visestatsminister Vitalij Mutko, og tidligere FIFA president Sepp Blatter (foran) i Moskva denne uka. Foto: NTB / ScanpixVis mer

Det politiske mesterskapet

Angrep er det beste forsvar

Når Putin inviterer den korrupte Sepp Blatter til Moskva, og lar dopingminister Vitalij Mutko opptre som om ingen ting har skjedd, så er det for å vise verden finger´n.

Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Verdens to mest prominente idretts-skurker opptrådte for sikkerhets skyld sammen, da den tidligere FIFA-presidenten Sepp Blatter kom til Moskva tirsdag. De to er idrettsverdenens mest politisk ukorrekte. Blatter er utestengt fra all fotball i seks år av FIFA for korrupsjon, og i Sveits venter en omfattende korrupsjonssak for en sivil domstol. Mutko er mannen som var russisk sportsminister under vinter-OL i 2014, og er utpekt av Den internasjonale olympiske komité (IOC) for å ha organisert det statlige dopingprogrammet under Sotsji-OL. Han er derfor utestengt fra OL på livstid.

Mutko ble etter OL i Sotsji forfremmet til visestatsminister, og var ansvarlig for å arrangere årets fotball-VM i Russland, helt til i vinter. Da innså også russiske myndigheter at det ville være umulig å ha Mutko som ansvarlig for VM under selve mesterskapet, så han ble løst fra dette vervet. Men det hindret ham ikke i å dukke opp på en trening med det russiske landslaget etter at det sensasjonelt slo Saudi-Arabia 5 - 0 i dette VMs åpningskamp.

Blatter er invitert av Russlands president Vladimir Putin til årets VM til tross for at han egentlig er utestengt fra all fotball av Det internasjonale fotballforbundet, FIFA. Putin utfordrer åpent idrettens organisasjoner med å invitere Blatter og holde sin hånd over Mutko. Men egentlig står Putin i stor takknemlighetsgjeld til både IOC, som ga ham vinter-OL, og til FIFA, som ga ham fotball-VM. Det var det største han kunne få for å vise Russland fram som et moderne og vennligsinnet land. Hvorfor peker han da neste til IOC og FIFA når han egentlig burde takke dem, og bukke dypt?

Putin gjør det av to grunner. Den ene er for å dyrke den konfrontasjonslinje som han selv mener at han blir møtt med av Vesten, særlig etter annekteringen av Krim og støtten til det prorussiske opprøret i Øst-Ukraina. Mye av denne konfrontasjonen er også ideologisk, og handler om å latterliggjøre det som i Vesten oppfattes som politisk korrekt. Ved å understreke vennskapet med en korrupt, tidligere FIFA-sjef, og sjef-doperen fra OL på hjemmebane, så dyrker Putin sitt folkelige image som en opprører det politisk korrekte. Han viser hvor mye faen han gir i Vestens regler.

Men det er også en annen grunn til at Putin opptrer som han gjør under VM. Det er at Putin aldri har brydd seg om institusjoner, selv om han - som jurist - er påpasselig med å legge vekt på ikke å bryte lovens bokstav. All makt i Putins Russland går likevel gjennom personlige forbindelser. Det skaper personlige lojalitetsbånd som fører til at nesten ingen som har vist Putin lojalitet har fått sparken. Lojale folk blir flyttet hit og dit, men sjelden sparket.

Derfor fikk ikke Mutko sparken for OL-dopet, fordi det for det første ville være en innrømmelse av skyld, og for det andre hadde Mutko hele tida opptrådt lojalt. Blatter handler også om lojalitet for Putin, for i den russiske presidentens verden var det Blatter - i større grad enn FIFA - som ga Russland VM i fotball.

Derfor kan både Blatter og Mutko le hele veien til stadion.