- Liam Neeson er en ærlig, skikkelig og jordnær mann

Hans Petter Moland og Stellan Skarsgård forsvarte Liam Neeson i Berlin.

RASERI: Filmstjernen Liam Neeson fortalte om oppsiktsvekkende rasistiske følelser han selv har kjent på denne uka i forbindelse med lanseringen av norsklagde Cold Pursuit. Video: DagbladetVis merVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Regissør Hans Petter Moland er med i hovedprogrammet til Berlinalen med «Ut og stjæle hester», men dagens pressekonferanse handlet imidlertid ikke bare om hans siste spillefilm.

Moland fikk også spørsmål om det oppsiktsvekkende The Independent-intervjuet med skuespiller Liam Neeson, som har skapt furore den siste uka. Mange spør seg om Neesons uttalelser vil påvirke inntjening under den viktige åpningshelga til «Cold Pursuit».

- Liam Neeson er en ærlig, skikkelig og jordnær mann. Han er ikke en rasist. Jeg tror flere må lese intervjuene skikkelig, ikke bare på Twitter, sier Moland og fortsetter:

REGISSØR: Hans Petter Moland. Foto: Berlinalen
REGISSØR: Hans Petter Moland. Foto: Berlinalen Vis mer

- Jeg laget en film om hevn og jeg håper folk ser den for det den er. «Cold Pursuit» åpnet i USA til gode tall. Det er en absurd følelse å ha stor premiere på to filmer på under 24 timer. Få regissører får oppleve det.

Også Hollywood-navnet Stellan Skarsgård valgte å kommentere intervjuet til Neeson, til applaus fra salen.

- Det er absurd å leve i en verden hvor man ikke bare straffes for det man sier og det man tenker, men også straffes for hva andre tror du tror.

En hevnfilm

I USA er Moland nå aktuell med en amerikansk versjon av sin egen filmsuksess, «Kraftidioten». «Cold Pursuit» heter reinnspillingen som har «Taken»-profilen Neeson i hovedrollen.

«Cold Pursuit» er en hevnfilm, og i det aktuelle intervjuet fortalte Neeson en sjokkerende personlig historie om rasisme og hevnlyst. En nær venninne av ham skal ha blitt voldtatt av det hun den gang beskrev overfor Neeson som «en mørkhudet mann».

HEVNFILM: Cold Pursuit har åpningshelg denne uka. Foto: NTB Scanpix
HEVNFILM: Cold Pursuit har åpningshelg denne uka. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg gikk opp og ned i gatene med en batong, og håpet på at noen ville tilnærme seg meg. Jeg skammer meg over å si dette, men jeg gjorde det kanskje i ei uke, og håpet at en «mørkhudet jævel» skulle komme ut av puben og yppe til bråk, skjønner du? Slik at jeg på den måten kunne … Drepe ham.

Intervjuet vekker sterk harme verden over, og i forkant av filmpremieren i New York denne uka ble rød løper-seansen hasteavlyst. På «Good Morning America», forsvarte han seg og understreket at han ikke er rasist. Hendelsen fant ifølge Neeson sted for nesten 40 år siden.

På plass i Berlin

Lørdag kveld er det gallapremiere for «Ut og stjæle hester» i Berlin. Skuespillerensemblet og forfatter Per Petterson, som har skrevet den kjente boka filmen er basert på, er på plass i Berlin.

SKUESPILLERE: Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Jon Ranes, Tobias Santelmann og Danica Curcic har roller i «Ut og stjæle hester». Foto: NTB Scanpix
SKUESPILLERE: Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Jon Ranes, Tobias Santelmann og Danica Curcic har roller i «Ut og stjæle hester». Foto: NTB Scanpix Vis mer

I «Ut og stjæle hester» møter man Trond, en 67 år gammel mann som har flyttet til en øde plass i Norge. Nyttårsaften 2000 skal feires alene, noe han ser fram til, men et møte med en nabo virrer opp gamle minner om den siste sommeren Trond så sin egen far.

Hovedrollene spilles av Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann og Jon Ranes. «Ut og stjæle hester» er produsert av Turid Øversveen og Håkon Øverås i produksjonsselskapet 4 1⁄2 Fiksjon, og har norgespremiere 8. mars.

FILMATISERING: Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg og Tobias Santelmann spiller i dramafilmen «Ut og stjæle hester», basert på forfatter Per Pettersons bestselgende bok. Hans Petter Moland har regi. Video: 4 1/2 Film Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer