FLYKTNINGER: Fra det uvirkelige året 2015. Foto: AP / NTB Scanpix
FLYKTNINGER: Fra det uvirkelige året 2015. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

LEDER

Flyktningpolitikk:

Når alle er seg selv nærmest

Solidariteten er borte, flyktningkrisa fortsetter å dele Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Flyktningkrisa som dramatisk splittet Europa for to år siden fortsetter å dele kontinentet. Kvotesystemet som ble vedtatt etter at rundt en million flyktninger strømmet inn i Europa høsten 2015 fungerer ikke. Solidariteten er borte, og de fleste land i EU velger å være seg selv nærmest. Men det er ikke bare de øst-europeiske landene som nekter å ta det som etter fordelingsavtalen i EU skulle være deres del. Heller ikke land som Frankrike, Østerrike og Spania oppfyller sine forpliktelser.

Men det er en forskjell mellom landene som bare unnlater å oppfylle sine forpliktelser, og de som motsetter seg å innfri sine forpliktelser, akkompagnert av propagandistiske pauker og basuner. Vi snakker om de øst-europeiske landene Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia. EUs øverste domstol har avvist saken fra Ungarn og Slovakia, som ville annullere kvotesystemet, og altså solidaritets-systemet. Og det er godt både for EUs sjel og selvfølelse.

Men det rokker ikke ved det faktum at en rekke land ganske enkelt gir blaffen i kvotesystemet, som skulle fordele byrdene internt i EU. Det er Hellas og Italia, de landene flyktningene kommer til, som bærer hovedbyrden. Pluss Tyskland, som var det landet de fleste flyktningene kom til, i det utrolige og umulige året 2015. Resten av EU gjør lite eller ingen ting for å komme disse utsatte landene til unnsetning.

Det eneste man er enige om i Europa to år etter den uvirkelige høsten for to år siden, er å stenge Europas grenser. Ennå fungerer avtalen med Tyrkia, om ikke å slippe flyktninger gjennom til Hellas. Og avtalen med Libya om å hindre flyktninger i å sette ut på havet, er også i ferd med å fungere, i hvert fall etter deler av hensikten. At flyktninger som nå er strandet i Libya, og ikke kommer videre til Europa, selges som slaver for noen tusenlapper, gjør ikke veldig stort inntrykk i Europa.

Likevel forsvinner ikke flyktningproblemet fra Europa så lenge en rekke land velger å gi blaffen i den solidariteten og tilliten som EU ble bygget på. Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia får alle store pengebeløp fra EU, og det har vært diskutert å kutte i disse overføringene, og i stedet gi noen av disse pengene til arbeid med flyktninger i Hellas og Italia. Det vil løse et påtrengende problem, men ikke det grunnleggende, nemlig at det er en stor del av EU som velger å melde seg ut av samarbeidet når det gjelder Europas kanskje største utfordring.

SELGES TIL HØYSTBYDENDE: CNN fikk tilsendt en urovekkende video i sommer, av det som tilsynelatende er en slaveauksjon i Libya. Menneskene som blir solgt er migranter og flyktninger. De valgte så å dra til landet, for å kunne dokumentere slavehandelen selv. Video: CNN Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/her-blir-de-solgt-som-slaver-pa-auksjon---i-2017/68879958 Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer