LEDER

Flyktningpolitikk:

Når alle er seg selv nærmest

Solidariteten er borte, flyktningkrisa fortsetter å dele Europa.

FLYKTNINGER: Fra det uvirkelige året 2015. Foto: AP / NTB Scanpix
FLYKTNINGER: Fra det uvirkelige året 2015. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Flyktningkrisa som dramatisk splittet Europa for to år siden fortsetter å dele kontinentet. Kvotesystemet som ble vedtatt etter at rundt en million flyktninger strømmet inn i Europa høsten 2015 fungerer ikke. Solidariteten er borte, og de fleste land i EU velger å være seg selv nærmest. Men det er ikke bare de øst-europeiske landene som nekter å ta det som etter fordelingsavtalen i EU skulle være deres del. Heller ikke land som Frankrike, Østerrike og Spania oppfyller sine forpliktelser.

Men det er en forskjell mellom landene som bare unnlater å oppfylle sine forpliktelser, og de som motsetter seg å innfri sine forpliktelser, akkompagnert av propagandistiske pauker og basuner. Vi snakker om de øst-europeiske landene Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia. EUs øverste domstol har avvist saken fra Ungarn og Slovakia, som ville annullere kvotesystemet, og altså solidaritets-systemet. Og det er godt både for EUs sjel og selvfølelse.

Men det rokker ikke ved det faktum at en rekke land ganske enkelt gir blaffen i kvotesystemet, som skulle fordele byrdene internt i EU. Det er Hellas og Italia, de landene flyktningene kommer til, som bærer hovedbyrden. Pluss Tyskland, som var det landet de fleste flyktningene kom til, i det utrolige og umulige året 2015. Resten av EU gjør lite eller ingen ting for å komme disse utsatte landene til unnsetning.

Det eneste man er enige om i Europa to år etter den uvirkelige høsten for to år siden, er å stenge Europas grenser. Ennå fungerer avtalen med Tyrkia, om ikke å slippe flyktninger gjennom til Hellas. Og avtalen med Libya om å hindre flyktninger i å sette ut på havet, er også i ferd med å fungere, i hvert fall etter deler av hensikten. At flyktninger som nå er strandet i Libya, og ikke kommer videre til Europa, selges som slaver for noen tusenlapper, gjør ikke veldig stort inntrykk i Europa.

Likevel forsvinner ikke flyktningproblemet fra Europa så lenge en rekke land velger å gi blaffen i den solidariteten og tilliten som EU ble bygget på. Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia får alle store pengebeløp fra EU, og det har vært diskutert å kutte i disse overføringene, og i stedet gi noen av disse pengene til arbeid med flyktninger i Hellas og Italia. Det vil løse et påtrengende problem, men ikke det grunnleggende, nemlig at det er en stor del av EU som velger å melde seg ut av samarbeidet når det gjelder Europas kanskje største utfordring.

SELGES TIL HØYSTBYDENDE: CNN fikk tilsendt en urovekkende video i sommer, av det som tilsynelatende er en slaveauksjon i Libya. Menneskene som blir solgt er migranter og flyktninger. De valgte så å dra til landet, for å kunne dokumentere slavehandelen selv. Video: CNN Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/her-blir-de-solgt-som-slaver-pa-auksjon---i-2017/68879958 Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer