DEBATT

NAV-skandalen

Trygdeskandalen er toppen av isfjellet

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim tør ikke å si at trygdeskandalen er større.

START PROSESSEN: Arbeids- og sosialdepartementet, med minister Henrik Asheim (bildet), bør snarest starte en prosess for å avdekke uriktige tilbakebetalingskrav og straffedommer i alle saker om trygdemisbruk, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB
START PROSESSEN: Arbeids- og sosialdepartementet, med minister Henrik Asheim (bildet), bør snarest starte en prosess for å avdekke uriktige tilbakebetalingskrav og straffedommer i alle saker om trygdemisbruk, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Juss-Buss mener at alle saker om tilbakekreving og trygdemisbruk bør gjennomgås. Statsrådens manglende vilje til å rydde opp er en total ansvarsfraskrivelse som ikke er rettsstaten verdig.

13. oktober redegjorde Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim for granskningen av trygdeskandalen. Saken er den største rettssikkerhetsskandalen i fredstid, men granskningsrapporten gir grunn til å tro at saken er langt større enn hittil kjent.

I Juss-Buss’ høringssvar anbefaler vi at alle saker om tilbakekreving og trygdemisbruk bør gjennomgås, også ut over rent EØS-rettslige spørsmål. Det blir en omfattende prosess, men den menneskelige kostnaden ved å la være, er langt høyere: nemlig at mennesker som er uskyldig dømt, eller som har havnet i sosial og økonomisk krise på grunn av en ulovlig praksis, ikke kompenseres.

Rapporten konkluderer med at det er usikkert om NAV i det hele tatt hadde lovhjemmel til å kreve tilbake arbeidsavklaringspenger fra folk som har oppholdt seg i utlandet. Langt mindre var det adgang til å straffeforfølge.

Denne konklusjonen har konsekvenser for reiser til alle land i hele verden. Frem til 2018 da lovteksten ble endret, kan alle tilbakebetalingskrav av arbeidsavklaringspenger på grunn av utenlandsopphold, være feilaktige. Sannsynligvis foreligger det flere uriktige straffedommer enn de 47 EØS-straffesakene om arbeidsavklaringspenger som internrevisjonen hittil har fått oversikt over.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer