Omikron-utbrudd på julebord

105 omikronsmittet etter julebordet

Går ut fra at alle de coronasmittede fra utestedet Louise har den nye varianten.

ÅSTEDET: Omikronsmitten ble spredd med utgangspunkt i et julebord på Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge 26. november. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ÅSTEDET: Omikronsmitten ble spredd med utgangspunkt i et julebord på Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge 26. november. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antallet bekreftet omikronsmittede etter julebordet på Louise Restaurant & Bar i Oslo 26. november er nå 105. I sin rapport torsdag opplyste FHI at antallet bekreftet ved sekvensering var 17.

- Antallet coronasmittede totalt er det samme nå - 145. 105 av dem har fått påvist omikron, hovedsakelig gjennom screening, opplyser Tine Ravlo, assisterende bydelsoverlege og smittevernlege i bydel Frogner, til Dagbladet.

Stor pågang

Sikrest påvisning får man gjennom sekvensering, men Ravlo forklarer at det for tida er stor pågang på laboratoriene, og at de anser screeningresultatene som pålitelige. Helsemyndighetene går dessuten ut fra at alle de smittede har den nye varianten.

HÅNDTERER UTBRUDDET: Smittevernlege og assisterende bydelsoverlege i Frogner, Tine Ravlo. Foto: Kristina Aafløy Opdan
HÅNDTERER UTBRUDDET: Smittevernlege og assisterende bydelsoverlege i Frogner, Tine Ravlo. Foto: Kristina Aafløy Opdan Vis mer

- Alt behandles som omikron, understreker smittevernlegen.

Hun opplyser at vi trolig ikke vil få se en økning i antall omikrontilfeller blant Louise-gjestene; alle sitter i karantene.

- Hvis de tester positivt innenfor karantenetida, vil de ikke ha kunnet spredd smitten i samfunnet, utover egen husstand. Nå har det også gått så lang tid at det er unaturlig at gjester fra Louise vil teste positivt, sier den assisterende bydelsoverlegen.

Stor geografisk spredning

Utbruddet har spredd seg over store deler av Oslos omegn; smitte er påvist så langt borte som Viken-kommunene Krødsherad (knyttet til et utbrudd på Norefjell Ski & Spa) og Øvre Eiker. I tillegg kommer nærmere, folkerikere kommuner som Asker og Bærum.

- De smittede bor i forskjellige bydeler og kommuner. Før smitten ble oppdaget, har de spredd smitte videre, og det har blitt forgreininger, sier Ravlo - som understreker at festdeltakerne hadde full anledning til å bevege seg fritt i samfunnet på dette tidspunktet.

EIERNE: Brødrene Joppe og Markus Gjelseth driver Louise Restaurant & Bar - som huset verdens mest omtalte julebord. Reporter: Øystein Andersen. Video: Magnus Paus. Klipp: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- I tillegg kan det være flere kommuner som selv sporer sine smittede til Louise. Vi følger opp alle som var der, men dersom de har smittet andre selv, blir det mer uoversiktlig. For å få full kontroll måtte vi ha sporet hele Viken, sier smittevernlegen.

Utbruddet i Norefjell har isolert sett forgreininger til minst ti kommuner, opplyste de lokale myndighetene til Dagbladet i forrige uke.

Roser Scatec

Ravlo understreker at helsemyndighetene i Frogner har kontroll på alle de direkte berørte, men at de mange forgreiningene gjør bildet komplisert.

- Det kan være krevende å få god oversikt fordi det kan omfatte svært mange nærkontakter som vi ikke har kontroll på. Det eneste som kan hjelpe, er ytterligere kontaktbegrensende tiltak, sier den assisterende bydelsoverlegen.

Det var solenergiselskapet Scatec som arrangerte det skjebnesvangre julebordet 26. november. Ravlo roser bedriften for innsatsen i smittesporingen.

- Samarbeidet har vært veldig godt, vi har hatt tett dialog med dem. De har stilt seg til disposisjon, noe som er veldig viktig for Norge og verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer