Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erstatningssak etter fallende tre

12-åring ble skadd av et fallende tre - får 300 millioner i erstatning

Måtte amputere det høyre beinet.

ERSTATNING: Nærmere seks år etter at ulykken fant sted, får Zachary Rowe utbetalt 300 millioner kroner i erstatning. Foto: Facebook / Shriners Hospital for Children - Salt Lake City
ERSTATNING: Nærmere seks år etter at ulykken fant sted, får Zachary Rowe utbetalt 300 millioner kroner i erstatning. Foto: Facebook / Shriners Hospital for Children - Salt Lake City Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2012 dro12 år gamle Zachary Rowe på campingtur med familien i San Mateo County Memorial Park.

De hadde slått opp telt for natta, og lagt seg for å sove, da et 22 meter langt eiketre falt over teltet de sov i. Fetteren som sov ved siden av ham kom uskadd fra hendelsen, men Zachary var ikke like heldig.

Knuste foten

Det tunge treet landet over den høyre foten til gutten. Da Zachary kom til sykehuset ble legene enige om at den eneste måten de kunne redde livet til gutten på, var å amputere hele den høyre foten, samt høyre halvdel og rumpa og pelvis, melder nyhetsbyrået AP.

Det neste halve året måtte Zachary tilbringe på sykehuset, hvor han gjennomgikk 30 ulike operasjoner.

Artikkelen fortsetter under videoen.

FIKK ERSTATNING: I 2012 ble Hope Cheston, da 14 år, overfalt og seksuelt misbrukt av en væpnet sikkerhetsvakt i et leilighetskompleks i den amerikanske byen Atlanta. Seks år senere får hun én milliard dollar i erstatning. Video: CNN Vis mer

I etterkant av ulykken gikk Zachary til søksmål mot fylket San Mateo, for farlige omgivelser på offentlig plass. Han saksøkte også selskapet Davey Tree, som fylket hadde leid inn i 2007 for å fjerne farlige trær i området.

Strømselskapet PG&E, samt deres miljøarkitekt ECI, fikk også gjennomgå i et eget søksmål, hvor det blant annet ble hevdet at de ikke hadde vedlikeholdt området rundt strømlinjene de hadde satt opp.

Vant søksmålet

Etter flere år med venting, ble det på onsdag klart at Zachary vant søksmålet mot fylket og strømselskapet, melder AP. Partene må nå betale 300 millioner kroner i erstatning.

- Dette har vært en hard kamp, men denne seieren er veldig viktig for å øke sikkerheten i resten av California, og da spesielt på campingplasser og offentlige plasser, sier advokaten til Zachary, Tim Tietjen, til AP.

Dette er imidlertid ikke første gangen strømselskapet PG&E havner i trøbbel. Selskapet har en rekke av søksmål bak seg i etterkant av en skogbrann i California.

Brannvesenet i delstaten sa nemlig i en uttalelse at skogbrannen skyldtes dårlig vedlikehold av selskapets strømlinjer i området.

Tøff tid

I dag har Zachary fått en spesialtilpasset protese fra Shriners barnesykehus i Salt Lake City, men til å begynne med måtte gutten sitte i en rullestol mens han gjennomgikk en rekke tunge operasjoner ved sykehuset.

Familien beskriver den første tiden som tung.

- Jeg husker det var mye smerte, frykt og en mangel på trygghet. Han hadde så mange store sår, at bare det å få ham ut av senga og over i rullestolen var et vanskelig prosjekt, sier Zacharys mor til avisa Mercury News.

Også Suzanne Mendez, en sykepleier ved sykehuset hvor Zachary havnet etter ulykken, husker hendelsen godt.

Til tross for at hun jobbet ved et sykehus med et stort akuttmottak, var Zacharys amputasjon en av de mest kompliserte hun har vært med på.

- Omtrent hvert eneste organ han hadde var involvert på en eller annen måte. Alle måtte ha forskjellig tilretteleggelse. Da vi var ferdige med prosjektet hadde han virkelig kjempet seg gjennom det meste av hindringer. Det var inspirerende og vakkert å se, sier hun til avisa.