Avslørte tusen år gammel gåte

Forskere mener å ha funnet endelige bevis på at vikingene nådde Amerika flere århundrer før Kristoffer Columbus.

TRE: Et fragment av et tre fra vikingbosetningen L’Anse aux Meadows, under et mikroskop. Foto: Petra Doeve / Handout via REUTERS / NTB
TRE: Et fragment av et tre fra vikingbosetningen L’Anse aux Meadows, under et mikroskop. Foto: Petra Doeve / Handout via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskerene ved Groningen-universitetet i Nederland, sammen med et internasjonalt team kolleger, har fått studien publisert i tidsskriftet Nature.

Bevis for tidlig europeisk tilstedeværelse i Amerika har blitt funnet i Newfoundland, en øy på østkysten av Canada.

Men eksakt når vikingene reiste for å etablere bosettingen ved L'Anse aux Meadows på nordspissen av øya, har vært uklart.

Fram til nå.

KRIMINELT: Å finne en vikingskatt til 3 millioner ville vært en lykkedag for de fleste, men for George Powell og Layton Davies ble fristelsen for stor. Foto: West Mercia Police. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Solstorm-teknikk

Det konkluderes med at vikingene var aktive i Nord-Amerika i 1021, mens Columbus som kjent reiste til Amerika i 1492.

- Dette representerer det tidligste - og eneste - kjente året hvor europeere var til stede i Amerika før Columbus' ankomst i 1492. Det representerer også et spesifikt tidspunkt hvor Atlanterhavet ble krysset, skriver forskerne i en uttalelse på universitetets nettside.

En ny type teknikk som bruker en solstorm som referansepunkt har avslørt at bosettingen ble etablert i 1021, 471 år før Columbus' første reise.

Metoden bygger på at en solstorm produserer et radiokarbonsignal i treringer.

Flere biter tre ble undersøkt, fra tre forskjellige trær. 29 ringer oppsto etter den som bærer preg av solstormen i 992.

Det er ikke lokal urbefolkning som står bak, da det finnes bevis for bruk av metallblader, sier geolog Michael Dee ved universitetet, ifølge Reuters.

Antallet vikingekspedisjoner til Amerika og hvor lenge de ble værende, er fortsatt ikke kjent, skriver forskerne.

Vinland

Leiv Eiriksson og hans følge kan ha vært de første europeerne til å oppdage Amerika, ifølge Store Norske Leksikon.

Han var en norrøn oppdager, kjent for oppdagelsen av Vinland, et eldre navn på en del av Nord-Amerikas østkyst, omkring år 1000.

Eiriksson var sønn av norskfødte Eirik Raude og hans islanske hustru Tjohild.

PRATSOM: Forskere ved Leeds City Museum har ved hjelp av 3D-printing fått vite hvordan stemmen til en 3000 år gammel mann hørtes ut som. Reporter: Christian Wehus. Video: Leeds City Museum. Vis mer

Opplysninger om Leiv Eirikssons ferd finnes i islandske sagaer. Det hevdes at han skal ha kommet ut av kurs på vei fra Norge til Grønland da han oppdaget Vinland. Samtidig sier en annen saga at det var en planlagt ekspedisjon.

Den norrøne bosetningen på L'Anse aux Meadows ble funnet i 1960-årene. Dette har ifølge SNL blitt tolket som sagaenes Vinland, eller et støttepunkt på ferden videre sørover mot Vinland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer