FULLT: Tingsaker camping i Lillesand kommune er bare en av mange campinger er fullbooka denne sommeren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
FULLT: Tingsaker camping i Lillesand kommune er bare en av mange campinger er fullbooka denne sommeren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Helt fullt på Sørlandet:

Avviser nærmere 100 turister hver dag

I år er Sørlandet det nye Syden. Campingplassene er sprekkfulle, og hver dag blir nærmere 100 turister avvist.

Publisert

LILLESAND (Dagbladet): «Beklager fullt.»

Det er beskjeden du får på Tingsaker familiecamping i Lillesand så fort klokka har passert 11 om morgenen.

Hver dag kjører en rekke nordmenn timevis for å komme seg til campingen, stille seg i kø, vente, for å så ikke slippe inn.

- Det er trist at folk som kommer langveis blir avvist fordi det er fullt, men her starter køen før klokka 8, og allerede klokka 11 er det fullt, forteller Espen Sjølund til Dagbladet.

DRAMATISK: Ida Lande og Robert Moltu var på campingtur i Stryn 16. juli. Da Ida tok opp mobiltelefonen for å filme det vakre landskapet, visste hun ikke at hun kom til å fange dette dramatiske øyeblikket. Video: Ida Lande Vis mer

Må avvise folk

Han er daglig leder ved campingen som har plass til 170 enheter, og er hver dag nødt til å avvise nærmere 100 turister.

- Hver dag er jeg nødt til å avvise mellom 60-80 campingvogner og bobiler, i tillegg til de som kommer med telt, forteller Sjølund.

Han sier at de ivrigste turistene overnatter på tomme parkeringsplasser, for å så stille seg i kø på campingen, uten å få plass.

FULLT: Denne beskjeden venter deg vanligvis om du ankommer campingplassen etter klokka 11. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
FULLT: Denne beskjeden venter deg vanligvis om du ankommer campingplassen etter klokka 11. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Har skrudd av telefonen

Tingsaker camping ligger ikke langt unna Dyreparken i sjøkanten i Lillesand, og et populært sted for turister hver eneste sommer, men denne sommeren overgår alt, mener Sjølund.

Han får vondt av dem som reiser i mange timer hver dag, for å så møte en full campingplass.

- Det er nesten så man får lyst til å åpne opp enda et jorde, men av smittevernhensyn er ikke det mulig, sier han.

Løsningen har derfor blitt å sette opp et «beklager fullt» skilt så fort alle plassene er tatt, men selv ikke da får han fred.

- Telefonen ringer hele tida. Til tider har vi måtte skru den av fordi vi ikke takler trykket. Det er voldsomt, men veldig gøy og, humrer den daglige lederen.

- En byttehandel

Han sier at hver morgen ser ut som en byttehandel.

- Ofte reiser det 10-15 enheter, også byttes de ut med noen av dem i køen.

Sjøvold er vant til å takle en full campingplass, og sier at det spesielt de siste somrene har vært mye trafikk.

- Men dette året tar kaka. I år er det skikkelig Syden-stemning på Sørlandet. Det er mange trøndere og vestlendinger som tar turen fordi det er et par grader varmere her. Det er et vanvittig trøkk, fortsetter han.

CAMPINGPLASS: Tingsaker Familiecamping i Lillesand er for tiden fullbooka. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
CAMPINGPLASS: Tingsaker Familiecamping i Lillesand er for tiden fullbooka. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Utsolgt

Så fort statsminister Erna Solberg meldte at nordmenn måtte belage seg på sommerferie i Norge i år, begynte telefonen å ringe.

- Alle plassene ble utsolgt på ei uke. Det gjorde at vi inn mot sommeren måtte legge bort alt av reservasjoner, og annonsere bare drop in, forteller den daglige lederen.

Vanligvis pleier både dansker og tyskere å feriere i Lillesand, men i år har de uteblitt.

- Vanligvis har vi 15 prosent utlendinger, men i år har det bare vært et par danske familier. Det er derimot mange dansker og tyskere som har booket hytter i august, sier han, og påpeker at tyskerne enda ikke vet om de kommer inn i landet.

- Men de satser vel på det, konstaterer han.

Sjølund er glad for at regjeringen i år åpnet for reiser til Danmark slik at trykket på campingen letter noe.

- Det holder med nordmennene slik det er nå, legger han til.

Avlyste Spania-ferien

Per Olav Ødegård og Synnøve Naas er av dem som i år måtte bytte ut Spania-ferie med bobilferie på Sørlandet.

De har feriert i bobil i 20 år, og hadde alt bestilt billetter til Spania da coronaviruset traff Norge.

De ville derimot være på den sikre siden, og avbestilte billettene til feriefavoritten Spania allerede i april.

20-ÅRS JUBILEUM: Per Olav Ødegård og Synnøve Naas skulle feire 20 år i Spania, men måtte ta til takke med Lillesand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
20-ÅRS JUBILEUM: Per Olav Ødegård og Synnøve Naas skulle feire 20 år i Spania, men måtte ta til takke med Lillesand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- I år var ikke Spania fristende. Plutselig forandrer de reglene, eller smitten blusser opp igjen, sier Ødegård til Dagbladet.

Kapret den «beste» plassen

De to så ikke noe håp, og bestemte seg derfor for å legge ferien til Sørlandet.

- Det er helt nydelig. Vi kom hit forrige lørdag, men ringte inn først for å forsikre oss om at det var en ledig plass, forteller Naas.

Det var det heldigvis, og nå har de klart å kapre den «beste» plassen på campingen i Lillesand, helt nede ved vannet.

- Det er veldig rolig på campingen i disse dager selv om det er fullbooka. Om du vil ha liv, må du lage det selv, ler Ødegård.

FERIE: Paret hadde torsdag familien på besøk. Barna Helene Krossen Aagren (10), Andrea Krossen Aagren (8) og Louise Krossen Aagren (3), og deres foreldre Erik Krossen og Hilde Aagren. Foran, i høy stol sitter Sølvi Aagren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
FERIE: Paret hadde torsdag familien på besøk. Barna Helene Krossen Aagren (10), Andrea Krossen Aagren (8) og Louise Krossen Aagren (3), og deres foreldre Erik Krossen og Hilde Aagren. Foran, i høy stol sitter Sølvi Aagren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Mange førstegangscampere

Det er heller ikke bare i Lillesand det er fullt for tida. Nedover store deler av sørlandskysten er det i første uke av fellesferien fullbooka campingplasser, hytter og hoteller.

Blant dem er Oddane Sand camping utenfor Nevlunghavn i Larvik.

Da Dagbladet pratet med daglig leder på campingplassen tidligere denne uka, Ole-Øyvind Rønningen, kunne han melde at campingen var fullbooket ut juli.

- De siste månedene har vi hatt en enorm pågang på telefonen, og det er uvanlig mange førstegangscampere, sa han.

Til tross for at det bor rundt 1000 gjester på campingen av gangen, uttalte Rønningen at folk oppfører seg bra og holder god avstand.

- På de varmeste dagene er det ikke alltid like lett å følge med, men folk er generelt flinke til å overholde smittevernreglene, avslutter Rønningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer