<strong>ANSETTELSESSTOPP FOR FAGARBEIDERE:</strong> De kaller seg Espira- kunnskapsbarnehagen. Nå har de sluttet å ansette fabarbeidere. Illustrasjonsbilde: Gorm Kallestad / NTB
ANSETTELSESSTOPP FOR FAGARBEIDERE: De kaller seg Espira- kunnskapsbarnehagen. Nå har de sluttet å ansette fabarbeidere. Illustrasjonsbilde: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Barnehage-kjempen har sluttet å ansette fagarbeidere: - Avslørende og opprørende

«Kunnskapsbarnehagene» i Espira-kjeden har innført ansettelsesstopp for fagarbeidere og pedagoger med høy ansiennitet, avslører internt dokument.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I februar i år gikk det ut et internt skriv til barnehagene i Espira-kjeden, en av de største, private barnehagekonsernene i Norge.

Skrivet omhandler rekruttering til barnehagene og beskjeden til barnehagelederne er klar: De gjennomsnittlige lønnskostnadene hos de ansatte må ned.

<strong>- PROVOSERENDE:</strong> SV-leder Audun Lysbakken mener retningslinjene for nyansettelser i Espira er en provokasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- PROVOSERENDE: SV-leder Audun Lysbakken mener retningslinjene for nyansettelser i Espira er en provokasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

For å få til dette skal en ikke lenger rekruttere fagarbeidere til barnehagene. Ansatte i barnehagene som ønsker å ta fagbrev vil ikke få opprykk av stilling og lønn, slås det fast i skrivet som Dagbladet har fått tilgang til.

Videre heter det at barnehagene skal styre unna ansatte med høy ansiennitet. Årsaken som oppgis er den nye bemanningsnormen som gjelder fra august i år.

Dagbladet er kjent med at brevet har vakt oppsikt blant barnehageansatte og at Fagforbundet er kontaktet.

Også SV-leder Audun Lysbakken reagerer kraftig. Han kaller det «avslørende og opprørende».

Lav ansiennitet

<strong>NYE RETNINGSLINJER:</strong> I et brev til sine barnehager beskrives konsernets nye retningslinjer for nyansettelser.
NYE RETNINGSLINJER: I et brev til sine barnehager beskrives konsernets nye retningslinjer for nyansettelser. Vis mer

I retningslinjene for nyansettelser i de 101 barnehagene i Espira-kjeden, som eies av det svenske børsnoterte AcadeMedia, slås det fast at pedagogiske ledere og barnehagelærere skal ha maks ansiennitet på fire år.

Hvis barnehagene vil ansette noen som har mer erfaring, må dette begrunnes og godkjennes av regionssjefen, heter det i skrivet.

For pedagogiske medarbeidere eller assistenter er ansiennitetsgrensen satt til seks år, før regionssjefen må kontaktes.

Skyldes bemanningsnormen

Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira Jens Schei Hansen bekrefter at de har innført slike retningslinjer i sine barnehager. Han begrunner det med at bemanningsnormen de er pålagt å følge, ikke er fullstendig finansiert.

- Dette er et av flere tiltak for å kunne komme på plass med bemanningsnormen innen 1. august i år. Bemanningsnormen er ikke finansiert for private barnehager, tilskuddene beregnes på bakgrunn av to år gamle tall fra kommunene slik at vi og andre private barnehager ikke kan regne bemanningsnormen som fullfinansiert før i 2021, sier han, og fortsetter.

- Da må vi finne de pengene et annet sted for å få råd til å ansette mellom 150-200 nye medarbeidere som skal komme hos oss, sier han.

- Smerter oss

Ifølge direktøren er det et midlertidig tiltak. Han sier også at kjeden har et høyere lønnsnivå enn gjennomsnittet i sektoren.

- Det er ikke bærekraftig på sikt. Da får vi lønnskostnader som ligger over snittet og som vil forsterke seg over tid. Men vi har sagt at vi ikke skal ansette annet enn kvalifisert personell.

- Men fagarbeidere vil dere ikke ansette?

- Når det gjelder fagarbeidere smerter det oss ganske kraftig at vi har valgt å stoppe rekruttering av disse midlertidig. Vi har satset på å ansette fagarbeidere gjennom flere år, men fagarbeiderutdannelsen er ikke blitt tilgodesett i tilskuddsordningen. De nye normene sier noe om antall ansatte og antall pedagoger, ikke om fagarbeidere. Vi får ikke noe igjen på tilskudd-siden med det løftet. De som går som lærlinger skal få fortsette, sier han.

- Espira Gruppen hadde i 2018 en egenkapital på 467 millioner kroner. Har dere ikke da råd til å ta denne forsinkelsen i utbetaling av tilskudd?

- Nei, vi mener at både overskudd og egenkapitalen som er der, er nødvendig for å ha et godt økonomisk fundament. Vi vil ikke tømme egenkapitalen vår for å gjøre dette, sier direktøren som ikke vil gå ut med hvor mye utgifter de sparer.

Ifølge Espira-direktøren er at cirka en tredel av deres barnehager ligger i kommuner som har lave tilskuddsatser.

- Mange av de går allerede med underskudd. Vi mener at marginene er såpass lave at når det kommer til slike endringer så man vi tilpasse oss innen driften vi har, sier han.

- Rammer ikke kvaliteten

Han avviser at kvaliteten blir rammet når en skal velge de med lavest ansiennitet.

- Da forutsetter du at lang ansiennitet gjør at man er best egnet, det er jeg ikke nødvendigvis enig i. Vår satsing på kvalitet ligger fast, og vi har allerede svært kompetente medarbeidere og nå skal vi ansette enda flere som alle skal være godt kvalifisert for den jobben de skal utføre.

- Men du velger fra en mindre gruppe, ikke ut fra kriteriet om hvem som er best egnet, men hvem som har lavest ansiennitet?

-Ja, i utgangspunktet gjør man det. Men vi er ikke ute etter de med lavest ansiennitet. Det vi sier er at dersom man skal ansette noen med flere enn seks års ansiennitet, skal styrer ha en godkjennelse på det. Vi skal se hele barnehagen under ett, sier han.

- En provokasjon

SV-leder Audun Lysbakken reager derimot sterkt på det som kommer fram.

- Dette er avslørende og opprørende, sier han til Dagbladet. Han kaller det en provokasjon:

- Det er en provokasjon mot arbeidsfolk som tar fagbrev og ønsker å satse på en jobb i barnehager, mot foreldre som har grunn til å forvente at eierne satser på kvalitet og mot politikerne som har vedtatt bemanningsnormene, sier han.

Han avviser forklaringen om at dette er nødvendige tiltak for kjeden for å klare overgangen til bemanningsnorm.

- Det er slik at ikke bare Espira, men også de andre store kjedene, har store økonomiske muskler. De har over tid nytt godt av høye tilskudd og burde være i stand til å møte normen uten å svekke kvaliteten som er det man gjør, særlig hvis en ikke skal ansette fagarbeidere.

- Med forsinkelsene som er i tilskudd, er ikke dette noe kjeden må gjøre for å fortsatt ha en sunn økonomi?

- Nei. Vi vet ut fra forskning som regjeringen har bestilt at det er de store kjedene som har størst overskudd og lavest bemanning. En av forskjellene har nettopp vært andelen fagarbeidere. SV er det partiet som har forslått størst bevilgninger for å fullfinansiere dagens bemanningsnorm, men det er de små vi har vært mest bekymret for. De store kjedene bør være fult i stand til å håndtere dette, mener han.

Vil ha kjedene inn på teppet

Lysbakken mener nå at regjeringen må se på saken.

- Jeg synes regjeringen bør finne ut om dette er policyen til alle kjedene. Når en kjede blir tatt på fersken, kan det hende at det samme gjøres flere steder. Da må de inn på teppet hos statsråden, sier Lysbakken som ville ha et krav om at 25 prosent av de ansatte skulle være fagarbeidere, inn i bemanningsnormen.

- Dette er et veldig sterkt innlegg for hvorfor det hadde vært viktig og riktig, sier han.

SLAGET: En av valgkampens store saker blir kampen om de kommunale tjenestene innen barnehage og eldreomsorg. På Ullern i Oslo driver private Norlandia fram til 1. juni. Det beste de kan håpe på er et nytt år. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer