DØD: Seriemorderen Ian Brady ble 79 år gammel. Foto: Det britiske politiet
DØD: Seriemorderen Ian Brady ble 79 år gammel. Foto: Det britiske politietVis mer

Drapene på Saddleworth Moor

Barnemorderen ble omtalt som «ondskapen selv». Nå setter Høyesterett foten ned for hans siste ønske

Kremeres i stillhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): John Kilbridge (12), Lesley Ann Downey (10) og Edward Evans (17).

Det er navnene på barna Ian Brady i 1966 ble fengslet for å ha misbrukt og drept i det britiske høylandsområdet Saddleworth Moor. 19 år etter innrømte han å ha begått ytterligere to bestialske barnedrap.

Det ene offeret var Pauline Reade (16), det andre tolv år gamle Keith Bennett. Bennett er det eneste av ofrene som aldri har blitt funnet.

Grusomme detaljer

Under rettssaken mot Brady og hans medsammensvorne Myra Hindley ble det lagt fram grusomme detaljer om drapene.

Brady skal blant annet ha tatt bilder av Hindley mens hun sto ved graven til 12 år gamle John Kilbridge, men mest forstyrrende var detaljene knyttet til drapet på 10 år gamle Lesley Ann Downey.

Under rettssaken ble det avspilt et drøyt 16 minutter langt lydopptak av Lesley Anns siste minutter i live. Opptaket fikk selv garvede politimenn til å ta til tårene.

- Ingenting innenfor kriminell oppførsel, verken før eller etter, har trengt inn i hjertet mitt med samme lammende intensitet, lød beskrivelsen John Stalker, en av etterforskerne, ga av lydopptaket, ifølge The Telegraph.

De to ble avslørt etter drapet på 17 år gamle Edward Evans. De lurte ham med seg fra et utested, hjem til seg.

Der ringte de Hindleys svigerbror, David Smith, og fikk ham til å komme.

Smith ble tvunget til å se på at Brady drepte 17-åringen. Sjokkert hjalp Smith paret med å bære kroppen inn på soverommet, før han skrekkslagen flyktet og varslet politiet. Den neste morgenen gjennomgikk politiet huset, og sannheten begynte å komme for en dag.

- Avskyelig og forstyrrende

15. mai i år døde Brady på Ashworth Hospital, en psykiatrisk institusjon. Og nå nektes Brady, en mann omtalt som «ondskapen selv», sitt siste ønske: at hans aske blir spredt over det samme området som drapene ble begått.

- Vi vet at både de dreptes slektninger og områdets beboere ville oppfattet askespredningen som avskyelig og forstyrrende, særlig fordi Keith Bennett aldri ble funnet, het det i Høyesteretts avgjørelse om å stoppe den kontroversielle askespredningen, ifølge BBC.

LETEAKSJON: I 1986 lette politiet etter kroppen til Keith Bennett (12). Den ble aldri funnet. Foto: NTB Scanpix
LETEAKSJON: I 1986 lette politiet etter kroppen til Keith Bennett (12). Den ble aldri funnet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nektes symfoniavspilling

Kanalen skriver at Sir Geoffrey Vos, dommeren som tok avgjørelsen, også setter foten ned for et annet ønske fra Brady. Dette i form av å spille «Symphonie fantastique» av den franske komponisten Hector Berlioz.

Her viser Vos til Wikipedia-artikkelen om symfonien fra 1930:

«Han (personen komposisjonen omhandler, ifølge Berlioz. red.anm.) ser seg selv i en hekseseremoni - midt mellom onde ånder, trollmenn og monstre som har samlet seg i anledning hans begravelse».

Kremeres i stillhet

Dommeren mener at en slik melodi ville vært støtende om den hadde blitt spilt under Bradys kremasjon.

- Slektningene til hans ofre ville hatt god grunn til å føle seg krenket, skriver Sir Geoffrey Vos om bakgrunnen for Høyesteretts avgjørelse.

Domstolen slår også fast, ifølge BBC, at kremasjonen skal gjennomføres i stillhet - uten noen som helst form for seremoni.

Brady er død, men de groteske drapene aldri fått sin endelige avslutning.

Verken Brady eller Myra Hindley, den medsammensvorne kvinnen som døde i fengsel tilbake i 2002, fortalte noen gang hvor de hadde gjemt liket til 12 år gamle Bennett.

I årene etter drapene har politiet aldri gitt opp håpet om å finne ut hvor Bennett ble gravlagt.

Bennett forsvant på vei til sin bestemor, 16. juni 1964. Etter at Brady og Hindley i 1986 tilsto å ha drept 12-åringen, intensiverte politiet søket etter ham i høylandsområdet Saddleworth Moor.

Kjempet for å finne sønnen

Men selv om de to gjerningspersonene fikk lov til å dra til området for å prøve å huske hvor Bennetts levninger var, ble han aldri funnet.

Keith Bennetts mor, Winnie Johnson, som døde i 2012, kjempet i nesten 50 år for å finne sønnen og gi ham en kristen begravelse. Hun ba igjen og igjen Brady om å fortelle hvor han gravla Bennett, men Brady avslo.

Ifølge Bradys advokat Rob Makin, er det heller ikke veldig sannsynlig at Brady hadde noe å komme med.

Han sa at han ville bli «veldig overrasket» dersom Brady hadde noe brukbar informasjon om hvor Keiths levninger var.

- Han var i området (Saddleworth Moor, journ.anm.) for lenge siden og jeg mistenker at dersom han hadde hatt noe informasjon å bidra med, så hadde han kommet med det da, har Makin sagt.

Politiet har i alle fall lovet at saken aldri blir lukket, og at de aldri vil gi opp håpet om å finne levningene etter Bennett, skriver The Guardian.

- Sel om vi ikke lenger aktivt søker i Saddleworth Moor, så vil politiet aldri lukke denne saken, fortalte Martin Bottomley, sjef for politiet i Greater Manchester etter Bradys død.