Erna: - Ingen kan stille ultimatumer

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun har klarsignal fra eget parti til å si ja til utkastet til bompengeavtale mellom de fire regjeringspartiene dersom de andre partiene gjør det.

KLARSIGNAL: Erna Solberg i partilederdebatt under Arendalsuka mandag. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KLARSIGNAL: Erna Solberg i partilederdebatt under Arendalsuka mandag. Foto: Nina Hansen / DAGBLADETVis mer

Frp's landsstyre har godtatt en skisse til bompengeavtale mellom regjeringspartiene - men det er nå full forvirring om avtaleutkastet de har fått presentert.

Venstre skal nemlig være uenige, ifølge partileder Siv Jensen.

Statsminister Erna Solberg bekrefter søndag overfor flere medier at de fire partiene ikke er enige i bompengeutkastet.

- Vi er fire partier som skal finne gode løsninger sammen. Vi har et grunnlag for regjeringen som heter Granavolden. Der ligger det tydelige føringer for at bompengepresset skal reduseres. De skal vi sørge for å operasjonalisere på en måte som kan fungere – også for brukerne av bil. Men da kan ingen stille ultimatumer for saker, vi må rett og slett snakke sammen, sier Solberg til NRK.

- Nå har partiene hatt en prat og nå må vi diskutere hva som er årsaken til de forskjellige standpunktene, sier Erna Solberg til TV 2 søndag ettermiddag.

Hun vil ikke spekulere i om det kan bli regjeringskrise dersom de fire partiene ikke blir enige.

Frp har understreket at de nå er ferdige med forhandlingene - og at de ikke vil gå tilbake til forhandlingsbordet.

Erna: Jobber videre

Nå er det opp til de andre partiene å godkjenne det som ligger på bordet, ifølge Frp-leder Siv Jensen.

Statsminister Erna Solberg sier at arbeidet med å komme til enighet fortsetter.

- Vi synes vi la en god skisse på bordet som var god og balansert for både kollektivtrafikken og for å redusere bompenger. Vi får jobbe med disse sakene framover, sier statsministeren til TV 2.

Ifølge VG sier statsministeren at hun har klarsignal fra eget parti til å godkjenne utkastet hvis de andre partiene gjør det, og at skissen nå er til behandling i alle fire regjeringspartier.

Hun viser til at det neste uke er budsjettkonferanse om neste års statsbudsjett, hvor det skal avgjøres avklaringer.

Har ikke besvart

Venstre-nestleder Ola Elvestuen bekrefter at Venstre ikke er enig med avtaleutkastet - og påpeker at Frp ikke kan inngå en avtale med seg selv.

- Jeg er kjempeglad for at Frp har beveget seg bort fra mange av de ultimative kravene som kom i vår. Det betyr at jeg tror at vi nå har et utgangspunkt hvor vi kan klare å finne en enighet og det håper jeg at vi klarer å få til, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK.

Overfor Dagbladet sier Frp-leder Siv Jensen at hun ikke har oppfattet det som et endelig nei fra Venstre, og at hun synes det er «leit» dersom det er deres endelige svar.

Leder Sondre Hansmark i Unge Venstre er kritisk til uttalelsene fra Frp, som han mener kan presse fram en regjeringskrise.

- Det er spesielt å spille ballen over til oss. Dette er Frp's ansvar, det er de som har satt seg i denne situasjonen, sier Sondre Hansmark til Dagbladet.

- Dette er rett og slett Frp's problem. Hvis de ikke kan leve med det, må de forlate regjeringen, sier Unge Venstre-lederen.

Det er uklart hvordan KrF stiller seg til bompengeutkastet som nå er behandlet, da KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad foreløpig ikke ønsker å uttale seg.