MYSTISK EPOST: Inga Marthe
MYSTISK EPOST: Inga MartheVis mer

Få dager før varselet ble kjent, sendte Thorkildsens omstridte etat en e-post: - Jeg stusset, sier byrådens tidligere sjef

- Avtalen etter møtet var å snakkes videre om et par uker, så jeg stusset da den e-posten kom.

«[...] Fint om du kan sende meg et beløp slik at jeg kan formidle det til økonomidirektøren vår. Budsjettet vårt i 2019 blir ca 15 milliarder».

Denne e-posten tikket lørdag 8. september inn til Marit Sanner, leder i stiftelsen Forandringsfabrikken. Dagbladet har fått tilsendt denne eposten fra Utdanningsetaten. Sanner sier hun ble forundret da e-posten fra assisterende direktør i Utdanningsetaten tikket inn.

- Avtalen etter møtet var å snakkes videre om et par uker, så jeg stusset da den e-posten kom, forteller Sanner om e-posten.

Hun visste på det tidspunktet ikke at ledelsen i Utdanningsetaten har varslet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), men Forandringsfabrikken er viet mye plass i varselet. Det kommer påstander om at Thorkildsen presser etaten til å kjøpe tjenester fra Forandringsfabrikken. Dette vil i så fall medføre lovbrudd, og Thorkildsen er i tillegg tidligere ansatt ved Forandringsfabrikken.

15 milliarder

I e-posten viser Stark til at Forandringsfabrikken ønsket at det skulle settes av en ramme for 2019. Sanner sier avtalen var å plukke opp tråden senere.

- Vi hadde et møte med etaten dagen før, 7. september, hvor tema var samarbeid neste år. Møtet ble avsluttet brått, morgenen etter kom e-post fra en av lederne, med informasjon om at de hadde budsjett på 15 milliarder og at vi bare måtte sende de et beløp til ulike satsinger, så det kunne gis videre til økonomidirektøren deres, sier Sanner.

VEKKET OPPSIKT: E-posten fra Utdanningsetaten, få dager før varselet mot Inga Marte Thorkildsen ble kjent.
VEKKET OPPSIKT: E-posten fra Utdanningsetaten, få dager før varselet mot Inga Marte Thorkildsen ble kjent. Vis mer

Brikker

Hun ønsker ikke å involvere seg i konflikten mellom Thorkildsen og etaten. Sanner beskriver e-posten fra Stark som uvanlig kost, og sier hun ikke svarte på den på flere dager fordi det var noe som ikke stemte.

Marit Sanner understreker videre at det ikke er inngått noen avtale mellom aktørene. Da Dagbladet spurte Utdanningsetaten om forholdet til Forandringsfabrikken sa etaten at «vi har fått oppgitt at prisen vanligvis er NOK 15 000 for et halvdags opplegg og NOK 20 000 for et heldags opplegg» og at det var planlagt «16 ulike samlinger med Forandringsfabrikken i tiden frem til mars 2019».

VIL IKKE SVARE: Inga Marte Thorkildsen ønsker ikke å svare på spørsmål som omhandler avsløringene om varsler mot henne. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Reglene for innkjøp av tjenester i det offentlige er klare: Alle tjenester verdt mer enn 100 000 kroner skal lyses ut på anbud.

- Er Forandringsfabrikken blitt brukt som brikke i varselet mot Thorkildsen?

- Det håper jeg virkelig ikke, svarer Marit Sanner.

- Pris var ikke avtalt

Hun understreker at det er verserer mye informasjon om Forandringsfabrikken i denne saken som ikke er riktig.

- Forandringsfabrikken leverer aldri anbud. Det aller meste av arbeidet vårt er del av de nasjonale fagutviklingsarbeidene Mitt Liv, finansiert gjennom nasjonale tilskudd, der Oslo bare er en av ni storbyer som deltar. Utdanningsetaten ønsket i tillegg mange bidrag i sine prosjekter, dette måtte vi be om betaling for. Men ingenting var avtalt. De ville ha oss til å anslå priser, og 15 000 var for et enkelt foredrag. Den var aldri aktuell i et samarbeid med Utdanningsetaten, da ville forslaget vært en mindre rammeavtale, så måtte de vurdere, sier hun.

Etatens svar

Patrick Stark, Astrid Søgnens assisterende direktør, forklarer e-posten til Marit Sanner slik:

- I forbindelse med et av prosjektene var det muntlig og skriftlig dialog om oppdraget. I den forbindelse kom det frem at Forandringsfabrikken måtte ta seg betalt for arbeidet, derav e-posten. For at vi skulle kunne vurdere hva slags anskaffelse dette var, hadde vi behov for mer informasjon om størrelsesordenen.

- Hvorfor hastet det med å få det på plass?

- Det hastet å få dette på plass fordi vi skulle starte samarbeid med Forandringsfabrikken denne høsten.

- Er det vanlig at ansatte i etaten bruker lørdagen på å følge opp avtaler med samarbeidspartnere som Forandringsfabrikken?

- Det kan nok skje at ansatte i Utdanningsetaten arbeider på lørdager

På spørsmålet om ikke kontakten mellom etaten og Forandringsfabrikken burde skjedd gjennom en anbudsprosess, svarer Stark slik:

- Det viktigste for Utdanningsetaten nå er å få klarhet rundt hva slags forhold vi skal ha til Mitt Liv og Forandringsfabrikken. Vi har derfor satt et eventuelt samarbeid med Forandringsfabrikken på vent mens vi venter på en klargjøring av de politiske signalene, og mens vi vurderer om det er behov for å gjøre en offentlig anskaffelse.