Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen:

Fant cannabis, heroin og amfetamin på kontoret til Eirik Jensen

- Jeg har aldri selv brukt eller gitt bort narkotika, sier Jensen.

TITLTALT: Den tidligere politimannen Eirik Jensen er tiltalt for korrupsjon. Han nekter straffskyld. I dag fortalte en etterforsker at de fant narkotika på kontoret hans etter pågripelsen i 2014. Dette ble brukt under kurs eller foredrag, forklarer Jensen i retten og sier også: - Det må da være en grense for hva man kan bruke til å mistenkeliggjøre meg her. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TITLTALT: Den tidligere politimannen Eirik Jensen er tiltalt for korrupsjon. Han nekter straffskyld. I dag fortalte en etterforsker at de fant narkotika på kontoret hans etter pågripelsen i 2014. Dette ble brukt under kurs eller foredrag, forklarer Jensen i retten og sier også: - Det må da være en grense for hva man kan bruke til å mistenkeliggjøre meg her. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Line Sandtorv, som har jobbet med etterforskningen av Eirik Jensen i Spesialenheten, forteller i Oslo tingrett i dag at politiet gjorde beslag av flere forskjellige typer narkotika på Eirik Jensens kontor etter pågripelsen av ham i 2014.

- Under den andre ransakelsen på Jensens kontor på politihuset i Grønland i november 2014 ble det funnet flere mengder soff man mente kunne være narkotika, forteller Sandtorv.

Disse stoffene ble funnet blant annet i en liten metallboks i en pappeske, og i en kiste på kontoret. Alle stoffene ble sendt til analyse.

Hasj, heroin, amfetamin

Analysen viste at noen av stoffene var registrert som narkotika, blant annet to eksemplarer av cannabis; en på 0,18 gram og en på 0,93 gram.

Det ble også funnet 0,02 gram heroin og 0,18 gram amfetamin.

Eirik Jensen er ikke tiltalt for oppbevaring av narkotika. Han er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikakriminalitet, ettersom påtalemyndigheten mener eks-politimannen samarbeidet med hasjbaronen Gjermund Cappelen.

Han er også tiltalt for å ha tatt imot verdier for 2,1 millioner kroner fra Cappelen.

Jensen nekter straffskyld.

- Uregistrert

Aktor Kristine Schilling fra Spesialenheten gir retten følgende forklaring for hvorfor de mener retten bør opplyses om funnet på kontoret:

- Cappelen sier han har fått narkotika. Jensen sier han ikke har fått dette tilgjengelig, men det viser seg at det var uregistrert narkotika. Det er formålet med denne øvelsen, sier hun.

Eirik Jensen ber om å få kommentere funnet, og får ordet i retten:

- Jeg ønsker en replikk når det blir hengende i lufta som dette, sier Jensen.

- Forebyggende arbeid

- Man blir litt undrende når det framkommer at jeg hadde narkotika tilgjengelig, men jeg har jeg har vært instruktør i forbindelse med blant annet forebyggende arbeid mot narkotika blant ungdom, sier Jensen og fortsetter:

- Og alt som er funnet liggende på kontoret er rester jeg har brukt i forbindelse med slike kurs og foredrag, fortsetter politimannen, og sier de blant annet «tente på hasjen slik at undommene skulle kjenne igjen lukta av det».

- Jeg har aldri selv brukt narkotika, eller gitt bort narkotika, presiserer han videre.

Også Jensen påpeker at han ikke er tiltalt for narkotikaoppbevaring, og sier:

- Det blir litt spesielt at man drar fram dette som tema i retten.

- Må være en grense

- De vanligste stoffene man finner på gata er nettopp amfetamin, hasj og heroin, og jeg har vist dem fram i forbindelse med foredrag. Det må da være en grense for hva man kan bruke til å mistenkeliggjøre meg her, sier Jensen.

Han understreker at kurs, foredrag og annen forebyggende arbeid har vært en del av hans virksomhet i store deler av hans karriere.

- Og det er viktig å sette dette i perspektiv, sier Jensen.

Jensen sier at han fikk narkotikaen fra ulike beslag langt tilbake i tid, og anslår at det kan ha startet rundt 1986, da det ifølge Jensen ikke var noen formaliteter eller regelverk vedrørende dette.

- Ble liggende

Han får spørsmål om når det ble et formalisert regelverk i politiet om at man ikke kunne ta narkotika fra beslag for å benytte det til ekempelvis foredragsvirksomhet.

- Det er jeg usikker på, svarer Jensen.

- Kanskje mellom 2005 og 2007, tilføyer han.

- Når slutta du undervisning der du tok med narkotika? får han videre spørsmål om.

- Jeg hadde et foredrag om narkotika og gjengkriminalitet på Jessheim på midten av 2000-tallet, svarer Jensen.

- Hvorfor fant man det på ditt kontor i november 2014, da?

- Det har vel blitt liggende, tipper jeg, svarer Jensen.

Søk på Cappelen

I sin forklaring for retten forteller etterforsker Line Sandtorv fra Spesialenheten at de også har undersøkt hvilke søk Jensen har gjort på Gjermund Cappelen i politiets straffesaksregister (Strasak).

- Jensen har gjort 15 søk i Strasak etter at søkene begynte å bli loggført fra november 2010. Fem av disse søkene er på Gjermund Cappelen.

Hun forteller at søkene ble gjort den 6. og 15. juni 2011, og er tilknyttet en sak der Cappelen ble tatt med narkotika i København.