Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

- Han hadde en tendens til å komme altfor nær informantene. De ble personlige venner og han hadde mer tilknytning til dem enn kollegaer

Tidligere medarbeider vitner om hvorfor han mener tilliten til «tiltalte Jensen» ble svekket. 

NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En tidligere politimann, som har jobbet sammen med Eirik Jensen i nesten hele sin karriere, og som i perioden 2006 - 2014 var hovedveileder for informantbehandlere i Oslo-politiet, sier i Oslo tingrett at det i løpet av åra har vært «flere enkeltepisoder der tilliten til Jensen har blitt svekket».

- Han hadde en tendens til å komme altfor nær informantene. De ble personlige venner, og var i samme omgangskrets. Han hadde mer tilknytning til informanter enn egne kolleger, sier mannen, som er innkalt som vitne av Spesialenheten.

- Ikke bra

Han omtaler seg selv som «politipensjonist», og har bedt om å ikke bli omtalt ved navn i pressen.

- Vi mener politifolk i vår bransje ikke skal være så tett innpå informanter, fordi det ikke er bra, sier mannen.

Politipensjonisten startet i jobben i Oslo politidistrikt på nøyaktig samme dag som Eirik Jensen, den 7. januar 1980. Han jobbet på URO-patruljen fram til 1994, og mest med informantbehandling.

- Loggførte ikke

Mannen sier i retten at han hadde en samtale med Eirik Jensen etter at han overtok jobben som hovedveileder for informantbehandlere i 2006, der han ba Jensen begrunne hvorfor han ikke loggførte informasjon han hadde fått fra sine informanter.

Ifølge den pensjonerte politimannen var Jensen den eneste av informantbehandlerne som ikke hadde loggført noe i systemet.

- Han svarte at han var redd for innsyn. Jeg sa da at han ikke hadde noe å frykte, at systemet var sikkert for oss, sier den pensjonerte politimannen i retten.

Han bruker nesten konsekvent betegnelsen «tiltalte Jensen» om Eirik Jensen under sin forklaring i retten, og sier at han på et tidspunkt gikk til sjefen sin og snakket om sine bekymringer rundt noen av arbeidsmetoderne til Jensen.

Sjefen skal til det ha svart at Jensen var «litt spesiell, men samtidig en mann med gode kilder».

- Jeg svarte da at han (sjefen) i så fall fikk ta ansvaret for hvordan Jensen opererte. Det var ok, sier politipensjonisten.

- Usunt forhold

Mannen sier han aldri selv har møtt Gjermund Cappelen, eller Gjermund Thorud som han het tidligere, men tilføyer at han har vært klar over at Jensen hadde nær kontakt med Cappelen, og at Cappelen drev med narkotikaimport tidlig på 90-tallet.

Han sier også at han allerede rundt 1993/1994 kjente til at Cappelen muligens var Jensens informant, og at det har vært snakk om denne relasjonen blant hans kollegaer.

- Asker og Bærum-politiet la ikke skjul på at de mente det var et usunt forhold mellom Cappelen og tiltalte Jensen, sier politipensjonisten.

- Skrekkeksempel

Cappelens forsvarer Benedict de Vibe spør politipensjonisten om han på noe tidspunkt snakket med Jensen om at han hadde omgjort informanter til kilder. Ifølge avhøret med Spesialenheten tok politipensjonisten opp dette med Jensen i 2010.

- Han sa han ikke dreiv med informantbehandling, men kilder, svarer mannen - men tilføyer at han i ettertid har innsett at relasjonen mellom Cappelen og Jensen var langt tettere enn han var klar over.

SPANET PÅ:  Politiet spanet på Cappelen etter at de hadde gjort innbrudd i hasjlageret hans. Det førte dem til en Kiwi-butikk på Grønland, og politimann Eirik Jensen. Her er videoen fra spaneren. Video. Politiet Vis mer

- Hadde vi visst om alt dette hadde vi satt en stopper for det. Dette er et skrekkeksempel på det verste.

- Hauser seg opp

På spørsmål fra aktor fra Spesialenheten, Kristine Shilling om det er noe annet han har lyst til å opplyse retten om sier den pensjonerte eks-kollegaen til Jensen blant annet:

- Han rekker ikke de beste politimennene i Oslo til kneet en gang. Han har hauset seg opp som den store som har løst alt. Men han er ikke på topp 50 eller topp 30 en gang.

Mannen sier også at han har «lest noe i boka til Eirik Jensen, men ikke gadd lese mer».

Eirik Jensens forsvarer, Arild Holden tar seinere opp den pensjonerte politimannens personlige forhold til Jensen.

- Jeg forstår det slik at du ikke er så begeistrert for Jensen?

- Svarer du eller spør du? svarer politimannen, hvorpå Holden presiserer at han spør.

- Jensen er dyktig, men livet er noe annet. Læra er god, men livet er helt på avveie, svarer mannen.

- Tungt å høre på

Avslutningsvis i dag ber Jensen om å få en replikk:

- Det er ikke til å legge skjul på at det har vært et dårlig samarbeidsklima mellom oss, men det ønsker jeg ikke gå nærmere inn på.

- Det er ganske tøft å sitte her og høre på disse lederene. Det må jeg si.

Også forrige uke vitnet flere tidligere kolleger av Jensen. Jensen valgte da å kommentere noe av det de tidligere medarbeiderne forklarte.

- Det er tungt å høre på hvordan flere vil ta meg for brudd på instruksverket, når jeg hele tiden har forsøkt å gjøre en jobb så godt jeg kan i den situasjonen jeg var i, sa Jensen.

Han nekter straffskyld etter tiltalen om grov korrupsjon.