EU-landet Bulgaria

Her er bare hver fjerde fullvaksinert

Folk bestikker leger for falske coronapass.

TUNGT BELASTET: Fra intensiven på Lozenets i Sofia. Bulgaria har den høyeste andelen covid-19-døde i EU. Foto: Nikolaj Doytsjinov / AFP / NTB
TUNGT BELASTET: Fra intensiven på Lozenets i Sofia. Bulgaria har den høyeste andelen covid-19-døde i EU. Foto: Nikolaj Doytsjinov / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Mens prosentandelen fullvaksinerte i Vest-Europa typisk ligger rundt 70 prosent, som i Norge, er den katastrofalt lav i deler av Øst-Europa. I Bulgaria har under 25 prosent fått to doser, viser tall fra Our World in Data.

Landet har både den laveste andelen vaksinerte og den høyeste andelen covid-19-døde i EU - 27 000 har dødd med sykdommen i en befolkning på 7 millioner i løpet av pandemien.

Ny variant

Den nye coronavarianten omicron skaper nå usikkerhet og frykt. Land med svært lav vaksinasjonsgrad er spesielt utsatt.

EU frykter dessuten at en ny virusvariant skal klare å utvikle seg i en befolkning hvor størsteparten ikke er vaksinert.

EU, Storbritannia og USA er blant landene som har innført reiserestriksjoner for reisende fra sørlig Afrika i et håp om å begrense spredningen.

Samtidig melder stadig flere land om tilfeller av den fryktede varianten. Storbritannia, Italia, Tyskland og Israel er blant landene som har registrert tilfeller. Danmark mistenker at to personer, som nylig kom tilbake fra reise i Sør-Afrika er smittet med den nye varianten.

Må gi bort doser

Tallene fra Bulgaria reflekterer ikke mangel på vaksiner; det fins store lagre av alle de store vaksinene, men i sommer donerte Bulgaria 172 500 AstraZeneca-doser til det asiatiske landet Bhutan fordi de ellers ville gått ut på dato, ifølge Reuters.

Isteden er den lave vaksinasjonsandelen uttrykk for at den jevne bulgarer rett og slett ikke ønsker å la seg vaksinere. Mistroen til så vel vaksinen som myndighetene er stor, skriver The Independent i en reportasje.

Ifølge avisa viser meningsmålinger at opptil 70 prosent av bulgarerne er imot vaksinene.

Tallene er så alarmerende at EU frykter en ny virusvariant vil kunne utvikle seg i den bulgarske befolkningen.

- Hvis vi ikke gjør noe, kan en bulgarsk variant oppstå fordi for mange mennesker ikke er vaksinert, sier EUs vaksineprogramansvarlige Thierry Breton.

GOD PLASS: Det er langt mellom folk som vil la seg vaksinere på dette senteret i Sofia. Foto: Nikolaj Doytsjinov / AFP / NTB
GOD PLASS: Det er langt mellom folk som vil la seg vaksinere på dette senteret i Sofia. Foto: Nikolaj Doytsjinov / AFP / NTB Vis mer

Tror på konspirasjonsteorier

Myndighetene har prøvd å få opp tallene gjennom annonsekampanjer og foredrag på skoler og i bedrifter, samt lotteri der man f.eks. kan vinne ei smartklokke dersom man lar seg vaksinere. Men lite virker.

Årsaken til mistroen er sammensatt. Noen er redde for bivirkningene, andre tviler på at de virker. Mange tror på konspirasjonsteorier.

- Det jeg hører mest, er at de har lest noe og ikke vil utsette seg for vaksinen, forteller lege Pepa Tsvetanova til Independent.

I en stor spørreundersøkelse gjennomført av Trend fra november svarer 52 prosent at covid-19 er et kunstig framstilt virus; 40 prosent tror viruset er del av en konspirasjon mellom legemiddelselskapene; 33 prosent er overbevist om at sykdommen ikke er verre enn influensa; og 16 prosent tror vaksinene inneholder mikrobrikker som kan kontrollere folk, skriver Al Jazeera.

ØKENDE TREND: Line Vold mener økningen i antall sykehusinnleggelser og smittede er bekymringsfull. Reporter: Marie Røssland. Video: Vegard Krüger Vis mer

- Jeg er en sunn og frisk person og trenger ingen vaksine. Generelt stoler jeg på leger, men ikke vaksinen, sier lastebilsjåfør Karamfil Kamenov (52) til Independent.

Falske coronapass

Det er også forskjell på by og land, fattig og rik. Andelen vaksinerte er vesentlig større i storbyer som hovedstaden Sofia, enn ute i distriktene.

- Jeg tviler på at vaksinen de gir til de rike, er det samme som de fattige får, sier en tenåring i den nordvestlige småbyen Vidin til Independent.

Samtidig er det et utbredt problem at leger lar seg bestikke til å utstede falske coronapass til vaksinenektere, slik at de skal kunne reise utenlands. Problemet er så utbredt at myndighetene vurderer å installere overvåkingskameraer på vaksinesentrene.

- Du går til legen, de registrerer alt de skal i systemet, og kaster deretter vaksinen i søpla istedenfor å gi den til deg, forteller opposisjonspolitiker og vaksinetilhenger Hristof Ivanov til Al Jazeera.

Han opplyser at av hans 3000 pasienter er bare 700 vaksinert.

Problemet strekker seg også inn i helsesektoren. Ifølge den bulgarske legeforeningen er rundt en tredjedel av legene uvaksinert, mens opptil halvparten av medarbeiderne på enkelte sykehus i Sofia har avvist sprøyta.

Problemet med lav vaksineandel er også stort i andre østeuropeiske land som Romania, Bosnia-Hercegovina og Ukraina. Ifølge den britiske avisa bunner mye av skepsisen i stor mistro til myndighetene fra kommunisttida.

ANTI: «Stopp alle dødelige vaksiner», står det på plakater under denne demonstrasjonen i Sofia i oktober. Foto: Hristo Vladev / NurPhoto / Shutterstock / NTB
ANTI: «Stopp alle dødelige vaksiner», står det på plakater under denne demonstrasjonen i Sofia i oktober. Foto: Hristo Vladev / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer

Motarbeides av kirken

Bulgaria er også i politisk kaos; i år har landet hatt tre valg uten klart utfall, og mangler fremdeles en styredyktig koalisjon. Statsminister Bojko Borisov får sin del av skylden fra kritikere, som peker på at han opprettet to helseinstanser for å hanskes med pandemien, som delvis gir motstridende budskap.

Opposisjonen har også prøvd å slå politisk mynt på å undergrave Borisovs autoritet gjennom å sette spørsmålstegn ved coronatiltakene hans, inkludert vaksineprogrammet; et høyrepopulistisk parti som i hovedsak fremmer motstand mot vaksinering, kom tidligere i november inn i det bulgarske parlamentet.

I tillegg har den bulgarske ortodokse kirken avvist å støtte massevaksinering og isteden fremmet budskapet om Jesu legemes hellighet og renhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer