Redningsaksjon i Østersjøen:

- Hørte skrik i vannet

En stor redningsaksjon pågår i Østersjøen der to lasteskip skal ha kollidert. Det ene skal være i ferd med å synke. Én dansk statsborgere er savnet.

REDNINGSAKSJON: Hør intervjuet Expressen gjorde med kommunikasjonssjef Jonas Franzen i det svenske Kystverket, etter at to lasteskip kolliderte i Østersjøen natt til mandag. Video: Expressen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: En av de to savnede etter skipsulykken er funnet, melder medier - men det er usikkert om han er i live eller omkommet.

Expressen skriver at ulykken involverte lasteskipene M/S Karin Hoej og M/S Scot Carrier, skjedde i 3.30-tida natt til mandag. De to skipene befant seg da mellom Bornholm og Ystad.

- Vi vet ikke hva som har skjedd ennå. Ett av fartøyene har kantret og ligger opp ned, sier Jonas Franzen i svenske Sjöfartsverket til avisa

- Vi vet ikke hvor mange som befant seg i båten som holder på å synke. Vi mistenker at minst to personer er i vannet. Klokka 4.45 fikk vi en rapport om at det er blitt hørt skrik i vannet, sier han.

Rundt klokka 10.30 bekrefter rederiet Høj at to danske statsborgere er savnet, skriver B.T..

Det er ikke optimale værforhold i området, opplyser redningstjenestene. Det er ikke sterk vind, men mørkt og temperaturen i vannet er om lag fire grader.

ULYKKESTEDET: Ifølge MarineTraffic er det her ulykken skal ha funnet sted. Skjermdump: Marinetraffic.com
ULYKKESTEDET: Ifølge MarineTraffic er det her ulykken skal ha funnet sted. Skjermdump: Marinetraffic.com Vis mer

Dette vet vi om skipene

Scot Carrier er registrert i Storbritannia. Skipet er 90 meter langt, ble bygd i 2018 og var på vei fra Salacgrīva i Latvia til Montrose i Storbritannia. Det er ikke kjent hvilken last skipet har.

Karin Hoej er registrert i Danmark, 55 meter langt og ble bygd i 1977. Det var på vei fra Södertälje i Sverige til Nykøbing Falster i Danmark. Det skal ikke ha last.

Seks redningsfartøy og et helikopter fra Danmark deltar i redningsarbeidet, og helikoptre fra Kristianstad og Visby er også på vei.

Et annet britisk fartøy som befant seg i nærheten, bistår også i redningsarbeidet, ifølge Aftonbladet.

HER LIGGER SKIPET: Det danske lasteskipet M/S Karin Hoej har kantret i Østersjøen. Foto: Johan Nilsson / TT
HER LIGGER SKIPET: Det danske lasteskipet M/S Karin Hoej har kantret i Østersjøen. Foto: Johan Nilsson / TT Vis mer

Bekrefter

Ifølge Forsvarets operasjonssenter i Danmark er det Karin Hoej som har kantret og som skal være i ferd med å synke.

– Vi kan se på radarovervåkingen vår at det sannsynligvis har vært en kollisjon mellom to mindre lasteskip nordvest for Bornholm, sier vakthavende offiser Steffen Lunn til Ritzau.

– Det er snakk om et dansk og et engelsk skip. Og vi får meldinger om at det er det danske skipet som har kantret, sier han.

– Vi vet ikke hvor mange besetningsmedlemmer som er om bord, men vi forventer at det på det danske skiper minst er to, sier Lunn.

- Ingen mulighet

Klokka 09.50 er det fortsatt ikke funnet noen overlevende fra det danske skipet.

- Det finnes ingen mulighet til å overleve i det kalde vannet i en så lang periode, sier vakthavende ved den svenske sjø- og flyredningssentralen Lars Blohm til den danske avisa BT.

Avbryter aksjonen

Rett før klokka 11 melder Expressen at redingsaksjonen er avbrutt, og at det kantrede skipet blir slept inn til Sandhammaren.

Der vil dykkere søke gjennom fartøyet.

- Det er for farlig å dykke inn i et fartøy når det flyter fritt. Skipet kan plutselig rører på seg, sier pressevakt i kystvakta, Valdemar Lindekrantz til lokalavisen Ystads Allehanda.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer