Gjenåpning av serveringssteder:

Kan beholde krav i trinn fire

I sine siste vurderinger om smitteverntiltak i Norge, opplyser Helsedirektoratet at de mener at det kan være nødvendig å beholde kravet om sitteplasser til alle gjester ved serveringssteder selv i gjenåpningsplanens siste trinn.

GJENÅPNING: Helsemyndighetene ser for seg å fjerne de aller fleste krav til serveringssteder i trinn fire, men mener at det kan være nødvendig å beholdet kravet om sitteplasser til alle gjester. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
GJENÅPNING: Helsemyndighetene ser for seg å fjerne de aller fleste krav til serveringssteder i trinn fire, men mener at det kan være nødvendig å beholdet kravet om sitteplasser til alle gjester. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 34.30% Første dose: 67.40%

Nylig besluttet regjeringen at trinn tre av Norges gjenåpningsplan skal iverksettes. Dermed vil helsemyndighetene bruke de neste tre ukene til å vurdere om Norge kan iverksette det siste trinnet i gjenåpningsplanen – trinn fire.

Helsemyndighetene har allerede gjort en vurdering av hvilke tiltak som de mener at bør beholdes i trinn fire. Blant annet mener Helsedirektoratet at det er sannsynlig at det fortsatt vil være nødvendig med krav om sitteplasser til alle gjester ved serveringssteder.

- Når vil man kunne feste som før pandemien?

- Når vi er over i en normal hverdag, vil man kunne bevege seg fritt rundt i lokaler. Vi har ikke anslått noen andel vaksinerte som skal til for at det kan skje, og det vil avhenge av flere faktorer, sier divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet til Dagbladet og fortsetter:

- Vi kan ikke anslå noe tidspunkt nå for akkurat når vi kan være tilbake til en normalsituasjon som gjør at man kan feste som før.

LETTELSER: Statsminister Erna Solberg om de nye lettelsene i Norge. Video: Maja Walberg Klev. Reporter: Brage Lie Jor. Vis mer

Vurderingene

Foruten krav om sitteplasser, ser Helsedirektoratet for seg at det også vil være nødvendig å opprettholde generelle smitteverntiltak og registrering av gjester.

Årsaken til at Helsedirektoratet mener at det vil være nødvendig å opprettholde krav om sitteplasser ved serveringssteder i trinn fire, er at de mener at smitterisikoen vil øke dersom personer i større grad beveger seg rundt i lokalet.

De mener også at ved innføringen av trinn fire i gjenåpningsplanen, så vil det fremdeles være en vesentlig andel av befolkningen som ikke er beskyttet – altså som er vaksinert eller har gjennomgått covid-19-sykdom. Folkehelseinstituttets oversikt viser imidlertid at nær 50 prosent av den voksne befolkningen i Norge hadde fått første dose av coronavaksinen 18. juni.

ÅPNER: Statsminister Erna Solberg kom med flere gledelige nyheter fredag. Video: NTB Vis mer

Krav som kan fjernes

På den andre siden mener Helsedirektoratet at det bør vurderes nærmere om avstandskravet på serveringssteder skal fjernes i trinn fire, og at det kan være enklere å justere avstandskravet dersom man opprettholder kravet om sitteplasser. FHI tar utgangspunkt i å opprettholde kravet til avstand på serveringssteder i trinn fire.

Ellers skriver Helsedirektoratet at de i likhet med FHI mener at kravet til bordservering mest sannsynlig kan fjernes i trinn fire, mens FHI skriver at også kravet om innslippsstopp ved midnatt sannsynligvis kan fjernes i det aktuelle trinnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer