Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Magnetbomber blir festet fra moped uten at bilførere merker noe

Afghanistan-ekspert: - Nå begynner Kina å se på angrepene. De har store økonomiske interesser der.

KAOS, DØD OG SKADER: Bilbomben, som var plassert i en ambulanse (røyk i bakgrunnen), gikk av lørdag innenfor den strengeste sikkerhetssonen i Kabul, her i Sidarat Square. Søndag var det offisielle tallet på døde minst 103 og antallet skadde 235. Foto: Haroon Sabawoon, Anadolu Agency / NTB Scanpix
KAOS, DØD OG SKADER: Bilbomben, som var plassert i en ambulanse (røyk i bakgrunnen), gikk av lørdag innenfor den strengeste sikkerhetssonen i Kabul, her i Sidarat Square. Søndag var det offisielle tallet på døde minst 103 og antallet skadde 235. Foto: Haroon Sabawoon, Anadolu Agency / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den islamistiske bevegelsen Taliban har tatt på seg ansvaret for bilbomben som gikk av i statsmyndighetenes maktsentrum i Afghanistans hovedstad Kabul lørdag.

Den konkurrerende islamistbevegelsen IS tok ansvaret for angrepet torsdag på Redd Barnas kontor i Jalalabad øst i det krigsherjede landet.

Og Taliban tok æren - etter egen vurdering - for angrepet på det regjeringseide hotellet Intercontinental i Kabul siste helg, der den norske forskeren Arne Strand var blant de alvorlig skadde.

- Så IS er altså ikke utslettet etter de militære nederlagene i Syria og Taliban er ikke nedkjempet i Afghanistan ?

- Nei, svarer forsker ved Fredsforskningsinstituttet og Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken på begge spørsmål.

Stusser over Trump

Og han stusser på budskapet som USAs president Donald Trump kom med til statsminister Erna Solberg nylig: at regjeringsstyrkene har sikret seg kontrollen i landet.

DET ALLER SIKRESTE OMRÅDET: Bomben gikk av innenfor den såkalte grønne sonen, der de viktigste statsinstitusjonene og blant annet den norske ambassaden holder til Kabul. Foto: Massoud Hossaini, AP/NTB Reuters.
DET ALLER SIKRESTE OMRÅDET: Bomben gikk av innenfor den såkalte grønne sonen, der de viktigste statsinstitusjonene og blant annet den norske ambassaden holder til Kabul. Foto: Massoud Hossaini, AP/NTB Reuters. Vis mer

- Det er vanskelig å se hvilke referanser Trump har for den konklusjonen. Det har blitt en gradvis forverring de siste 10-12 årene, og det er vanskelig å se hvordan den utviklingen skal snu de nærmeste to-tre årene, sier Berg Harpviken til Dagbladet.

Han peker tvertimot på nye elementer i løpet av kort tid som gjør det enda mer usikkert hva som kommer til å skje i Afghanistan.

- IS har bygd seg opp i Afghanistan på kort tid, uten at jeg vil overvurdere deres rolle i det store bildet her. Det er mer usikkerhet om økende interesse fra store land i regionen som Pakistan og særlig Kina. Det er ikke lett å vite hva den kinesiske ledelsen i Beijing tenker. Men det er et faktum at Afghanistan blir stadig mer avhengig av investeringer fra Kina. Og Kina kommer neppe til å se på at afghanske myndigheter og sikkerhetsstyrker ikke har kontroll, sier Berg Harviken.

Først om dagens situasjonen:

- Det alvorlige sikkerhetsaspektet er at bomben har gått av inne i den såkalt grønne sonen, det som skal være det aller sikreste området i Kabul og vanskeligste å komme inn i forbi kontrollposter. Her ligger «alt», inkludert den norske ambassaden.

Om nye metoder:

- Det siste året har det vært en markant økning av såkalte magnetbomber. I den tette trafikken i Kabul med flere millioner innbyggere kjører mopedister tett inntil intetanende bilførere og fester en magnetbombe under uten at sjåføren merker. De blir ofte oppdaget i speil på kontrollpostene, men går av mer eller mindre tilfeldige steder med tidsinnstilling eller fjernstyring for å skape forvirring blant sikkerhetsstyrkene.

Om tidspunkt og konkrete mål:

- Det er ofte tilfeldig. Aksjonistene ser an angrepet til de oppdager at «utro» tjenere i vaktstyrkene eller statsapparatet er på jobb. De kan vente lenge på det de vurderer som hull i sikkerhetsapparatet.

Om IS og Taliban:

- IS er ikke veldig store. De er etablert i øst, der Redd Barna-kontorene ble angrepet og i nord. Det er påvist at det har kommet IS-krigere fra Syria den siste tiden. IS-området i nord har blitt ny arena for krigere fra sentralasiatiske land, som er fordrevet fra kampene om kalifatet.

Ikke venner:

- IS og Taliban i Afghanistan har ulike mål og er ikke venner. Taliban kjemper tradisjonelt for makt og muslimsk styre på deres premisser i Afghanistan. IS er opptatt av det store islamske kalifatet utover Afghanistans nasjonalgrenser. Og Taliban ser på IS som en konkurrent fordi misfornøyde krigere hopper over dit.

Om nabo Pakistan:

- Taliban i Afghanistan og Pakistan er ikke det samme. Myndighetene i Pakistan støtter sitt Taliban, og har reagert kraftig det siste året på at USA og andre vestlige land har bedt dem slutte med det. Det kan i ytterste konsekvens føre til at Pakistan kutter dagens rolle som vestlig samarbeidspartner.

- Kan Kina komme til å sette inn militærstyrker i Afghanistan ?

- Neppe i nær framtid. Men Kina kan komme til å tilby myndighetene militært utstyr, både på grunn av de økonomiske interessene i landet og fordi Kina er blitt en så stor global aktør at ledelsen der kommer til å engasjere seg i flere utenriksspørsmål enn den har gjort så langt. Det er ikke godt å vite hva de tenker i Beijing i slik sammenheng.

Stoltenberg rystet

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er forferdet over omfanget av angrepet lørdag, skriver NTB.

- Jeg er rystet over det barbariske angrepet i Kabul. Jeg fordømmer denne terrorhandlingen på det sterkeste. Mine tanker går til ofrene, deres familier og det afghanske folk. NATO står sammen med Afghanistan i vår felles kamp mot terrorisme, skriver Stoltenberg på Twitter.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer også angrepet.

- Vi føler med de mange rammede og deres pårørende. Norge står sammen med det afghanske folk, heter det i en melding fra Søreide på Twitter.

Norske myndigheter har ikke indikasjoner på at nordmenn er rammet.

- Ambassaden jobber med å få oversikt over situasjonen og har foreløpig ingen indikasjoner på at norske borgere i Kabul skal være berørt av hendelsen, sier Søreides pressetalsperson Kristin Enstad til NTB lørdag ettermiddag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!