- Magnetbomber blir festet fra moped uten at bilførere merker noe

Afghanistan-ekspert: - Nå begynner Kina å se på angrepene. De har store økonomiske interesser der.

KAOS, DØD OG SKADER: Bilbomben, som var plassert i en ambulanse (røyk i bakgrunnen), gikk av lørdag innenfor den strengeste sikkerhetssonen i Kabul, her i Sidarat Square. Søndag var det offisielle tallet på døde minst 103 og antallet skadde 235. Foto: Haroon Sabawoon, Anadolu Agency / NTB Scanpix
KAOS, DØD OG SKADER: Bilbomben, som var plassert i en ambulanse (røyk i bakgrunnen), gikk av lørdag innenfor den strengeste sikkerhetssonen i Kabul, her i Sidarat Square. Søndag var det offisielle tallet på døde minst 103 og antallet skadde 235. Foto: Haroon Sabawoon, Anadolu Agency / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den islamistiske bevegelsen Taliban har tatt på seg ansvaret for bilbomben som gikk av i statsmyndighetenes maktsentrum i Afghanistans hovedstad Kabul lørdag.

Den konkurrerende islamistbevegelsen IS tok ansvaret for angrepet torsdag på Redd Barnas kontor i Jalalabad øst i det krigsherjede landet.

Og Taliban tok æren - etter egen vurdering - for angrepet på det regjeringseide hotellet Intercontinental i Kabul siste helg, der den norske forskeren Arne Strand var blant de alvorlig skadde.

- Så IS er altså ikke utslettet etter de militære nederlagene i Syria og Taliban er ikke nedkjempet i Afghanistan ?

- Nei, svarer forsker ved Fredsforskningsinstituttet og Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken på begge spørsmål.

Stusser over Trump

Og han stusser på budskapet som USAs president Donald Trump kom med til statsminister Erna Solberg nylig: at regjeringsstyrkene har sikret seg kontrollen i landet.

- Det er vanskelig å se hvilke referanser Trump har for den konklusjonen. Det har blitt en gradvis forverring de siste 10-12 årene, og det er vanskelig å se hvordan den utviklingen skal snu de nærmeste to-tre årene, sier Berg Harpviken til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer