Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oktoberbarna:

Rahim ville flykte igjen, men fikk ny sjanse

Afghanske Rahim Ullah Rahimi går alltid med A4-arket i lomma. Det viser at han har får bli i Norge - inntil videre.

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Rahim Ullah Rahimi er ifølge seg sjøl akkurat fylt 18 år, men UDI og UNE mener alderstester av tenner og skjelett viser at afghaneren er minst ett år eldre. Men Stortingsvedtaket om oktoberbarna fra november gjør at Rahimi kanskje får vurdert saken sin på nytt. - Jeg har sluttet å drømme om framtida, men håper Norge til slutt vil hjelpe oss, sier Rahimi. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FRYKTER FOR FRAMTIDA: Rahim Ullah Rahimi er ifølge seg sjøl akkurat fylt 18 år, men UDI og UNE mener alderstester av tenner og skjelett viser at afghaneren er minst ett år eldre. Men Stortingsvedtaket om oktoberbarna fra november gjør at Rahimi kanskje får vurdert saken sin på nytt. - Jeg har sluttet å drømme om framtida, men håper Norge til slutt vil hjelpe oss, sier Rahimi. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
HÅPET PÅ PAPIR: Tre dager etter at Rahim Ullah Rahimi hadde frist til å reise fra Norge i år, fikk han dette brevet. Det viser at han kan være i Norge. Inntil videre.
HÅPET PÅ PAPIR: Tre dager etter at Rahim Ullah Rahimi hadde frist til å reise fra Norge i år, fikk han dette brevet. Det viser at han kan være i Norge. Inntil videre. Vis mer

STORD (Dagbladet): I november 2015 kom afghanske Rahim Ullah Rahimi til Norge etter en tre måneders vanskelig tur, fra Afghanistan via en rekke europeiske land og til slutt til Norge.

- På reisa var det mange som sa de var på vei til Norge, så da ville jeg og hit, sier Rahim Ullah Rahimi.

Redd og flukt-klar

Han har akkurat fylt 18 år, sier han. UDI og UNE legger omdiskuterte alderstester av tenner og skjelett til grunn, og anslår at Rahimi er ett år eldre. Folk på mottaSk og søkers representant mener afghaneren snakker sant om alder.

Etter nesten to år i Norge kom likevel svaret Rahimi fryktet for en drøy måned siden: Han skulle ut av Norge før november var omme.

- Jeg var livredd og desperat. Jeg ville flykte, men ante ikke hvor. Det er krig i Afghanistan og de som har flyktet herfra til Frankrike og Spania etter avslag har det fælt, sier Rahimi. ​

Ja. Inntil videre

Norske Gro Dregelid er verge og representant for flere afghanere som er på Stord. Hun overtalte Rahimi til å vente litt før eventuell flukt: Kanskje Stortingsvedtaket om de såkalte oktoberbarna kunne få afghanerens sak vurdert på nytt?

Tre dager etter Rahimis egentlige utreisefrist fra Norge, kom svaret: «Rahimi Ullah Rahimi får oppholde seg i Norge inntil videre», skriver UNE i brevs form. Rahimi er én av 27 personer som har fått et slikt brev, ifølge Ingun Halle, seksjonssjef i UNE.

- Her i Norge har jeg alt, og jeg har ingenting. Jeg har gode venner, et sted å bo og folk som hjelper meg. Men jeg klarer ikke å tenke på annet enn at det hvert øyeblikk kan ta slutt, sier Rahimi.

Drømmer forsvant

Han prater norsk med Vestland-dialekt. Skarrer på r-ene og har a-endinger. Serverer Dagbladets utsendte «kabele», en afghansk risrett med grønnsaker, rosiner og kylling.

- Du burde bli kokk, sier Rahimis norske hjelper, og ekstramamma, Gro Dregelid.

- Jeg hadde en gang mange planer, men de forsvant på veien, sier Rahimi kort, før han ser ned i golvet.

Rahimi er desperat og trist. Tør ikke å håpe: De fleste afghanerne han kjenner, har fått avslag på asylsøknadene sine i Norge, og sliter nå med å overleve. Uvissheten gnager på Rahimi.

Venter på avklaring

UDI og UNE avventer nå føringer fra departementet, ifølge Halle i UNE.

«Selv om UNE gir utsatt iverksetting, betyr ikke det med sikkerhet at Rahimi vil få en ny vurdering av saken sin», skriver UNE i brevet til Rahimi, og viser til at de må få beskjed fra Justisdepartementet om hva Stortingets vedtak av 14. november i år faktisk betyr.

- Vi følger opp Stortingets vedtak på en god måte. Innvandrings- og integreringsministeren har ikke mottatt noen innvendinger på brevet sendt til partiene på Stortinget, og forstår dermed at det er full tillit til forslaget til oppfølging av Stortingets vedtak. Saken er høyt prioritert, og det jobbes men en raskest mulig avklaring av praksis, skriver Linda Hafstad, kommunikasjonsrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet.

TUNG TIL SINNS: Rahim Ullah Rahimi fra Afghanistan har sluttet å drømme. Frykten for å bli tvangssendt til Afghanistan overskygger alt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet


.
TUNG TIL SINNS: Rahim Ullah Rahimi fra Afghanistan har sluttet å drømme. Frykten for å bli tvangssendt til Afghanistan overskygger alt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet . Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!