FORTVILER: Bjørn Ole Mathisen og Lena Fauskrud er i villrede om hva de skal gjøre, etter at deres advokat i Thailand trakk seg. Det skjer bare uker før rettssaken mot båtføreren som kjørte på datteren skal komme opp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORTVILER: Bjørn Ole Mathisen og Lena Fauskrud er i villrede om hva de skal gjøre, etter at deres advokat i Thailand trakk seg. Det skjer bare uker før rettssaken mot båtføreren som kjørte på datteren skal komme opp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dødsulykke under dykking

Silje (22) døde i Thailand. To uker før rettssaken står foreldrene uten advokat

Full forvirring om rettsprosessen. Foreldrene er fortvilet og trygler om hjelp fra UD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Nå er det to uker til rettssaken skal begynne, men advokaten vår har trukket seg, og vi står uten en rettslig representant i Thailand. Vi er fortvilet og vet ikke hva vi skal gjøre. Vi vet ikke engang om det blir noen rettssak, sier Bjørn Ole Mathisen til Dagbladet.

Manglet arbeidstillatelse

Datteren Silje Fauskrud Mathisen (22) omkom da hun ble truffet av en motorbåt under sitt første dykk på den thailandske ferieøya Koh Tao like før jul 2014. To menn ble siktet i saken: den thailandske båtføreren og den britiske dykkelederen, som viste seg ikke å ha arbeidstillatelse.

OMKOM: Silje Fauskrud Mathisen (22) omkom under sitt første dykk i Thailand rett før jul 2014. Foto: Privat
OMKOM: Silje Fauskrud Mathisen (22) omkom under sitt første dykk i Thailand rett før jul 2014. Foto: Privat Vis mer

Siljes foreldre, Bjørn Ole og samboeren Lena Fauskrud, har de tre siste åra engasjert det Thailand-baserte, men norskeide advokatfirmaet Scandinavian Law Office for å håndtere kontakten med det thailandske rettssystemet.

Ifølge advokatfirmaet er rettssaken mot båtføreren berammet i Thailand fra 13. til 15. februar, men bare uker i forveien har Scandinavian Law Office trukket seg fra oppdraget. Siljes foreldre står rådville tilbake og ligger nå i en konflikt med advokatkontoret om tilbakebetaling av honoraret; de mener de ikke har fått tjenestene de har betalt til sammen 121 000 kroner for over tre år.

Vi vet ikke engang om det blir noen rettssak. Bjørn Ole Mathisen, Siljes far

Advokatkontorets eier Ronny Mulstad tilbakeviser beskyldningene og mener paret Mathisen/Fauskrud og deres norske advokat Patrick Lundevall-Unger, som tidligere har jobbet med Martine Vik Magnussen-saken, utviser manglende forståelse for deres arbeidsmetoder og -mengde, og for det thailandske rettssystemet.

- Vi vil også understreke at vi vil overlevere alle dokumenter og gå igjennom alle faktuelle temaer med den nye advokaten, og at det er rikelig tid til å engasjere en ny advokat, dersom de ønsker å gjøre det. Andre juridiske aspekter er, etter vår mening, blitt forklart for familien gjentatte ganger allerede, skriver Mulstad i en e-post til Dagbladet.

- Ingen hjelp

Bjørn Ole og Lena har hatt løpende kontakt med norske myndigheter, og har også vært i møte på ambassaden i Bangkok, men mener at de ikke har fått hjelpen de har krav på.

- Vi står uten rettslig bistand, og UD og ambassaden i Bangkok yter ingen hjelp, sier Lena.

Nå henvender de seg til UD igjen i fortvilelse. I en e-post fra Bjørn Ole til departementet sendt i forrige uke skriver han:

«Da vi fikk beskjeden om at vår datter hadde gått bort, hadde vi forventet en oppfølging fra UDs side. Vår datter var en sosial og engasjert person som hadde fortjent bedre. Jeg som pappa klarer bare å leve dagens liv på grunn av min samboer.»

Grov sikkerhetssvikt

Flere vitner beskriver graverende svikt ved sikkerheten under Siljes dykk. Den britiske dykkelederen ble kastet ut av organisasjonen PADI etter ulykken, men har reist ut av Thailand, og bare båtføreren blir stilt for retten, ifølge Mathisen/Fauskruds opplysninger.

DYKKEPARADIS: Koh Tao i Thailandbukta er et yndet reisemål for dykkere fra hele verden. Foto: Chaiwat Subprasom / Reuters / NTB Scanpix
DYKKEPARADIS: Koh Tao i Thailandbukta er et yndet reisemål for dykkere fra hele verden. Foto: Chaiwat Subprasom / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Vi synes det er meningsløst bare å stille båtføreren for retten, og vil først og fremst stoppe rettssaken inntil begge to kan stille, sier Bjørn Ole.

Han og Lena ønsker at UD engasjerer seg og bidrar til å få dykkelederen utlevert fra Storbritannia til Thailand.

Motstridende opplysninger

Da Dagbladet ringer provinsretten på Koh Taos naboøy Koh Samui, opplyser forkontoret at de ikke finner noen rettssak som matcher båtførerens navn eller saksnummeret Scandinavian Law Office har oppgitt.

Videre stemmer ikke rettens opplysninger om dykkelederens skjebne overens med hva Siljes familie er blitt fortalt. Mens de har hatt oppfatningen at han flyktet fra Thailand sommeren 2016 for å unndra seg rettsforfølgelse, er beskjeden til Dagbladet fra retten på Koh Samui en ganske annen:

NORSK BISTAND: Advokat Patrick Lundevall-Unger (t.h.), som tidligere har jobbet med saken rundt drapet på Martine Vik Magnussen, bistår samboerparet Mathisen/Fauskrud i saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NORSK BISTAND: Advokat Patrick Lundevall-Unger (t.h.), som tidligere har jobbet med saken rundt drapet på Martine Vik Magnussen, bistår samboerparet Mathisen/Fauskrud i saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Han ble kastet ut av landet i mars 2016, på grunn av overstay (å oppholde seg i et land lenger enn visumet tilsier, red.anm.), opplyser de.

Av Scandinavian Law Office får Dagbladet forklart at retten muligens ikke finner saken på grunn av språkproblemer. De forsikrer igjen om at rettssaken er berammet mellom 13. og 15. februar.

Bjørn Ole står klar til å reise til Thailand for å følge opp den videre rettsprosessen - men lever i uvisshet og ønsker bekreftelse på at saken faktisk kommer opp.

- Hvorfor får vi alle disse motstridende opplysningene? Det haster med å få en avklaring, understreker han.

DET SISTE BILDET: Silje (t.v.) og venninna Sigrid Simensen like før introduksjonskurset i dykking 22. desember 2014. Foto: Privat
DET SISTE BILDET: Silje (t.v.) og venninna Sigrid Simensen like før introduksjonskurset i dykking 22. desember 2014. Foto: Privat Vis mer

- UD ikke part i saken

UDs pressetalsperson Astrid Sehl sier departementet har medfølelse med Mathisen og Fauskrud, men at det er svært begrenset hva de kan utrette i et forhold som i utgangspunktet er et mellomliggende mellom Thailand og Storbritannia.

- Det er thailandske myndigheter som er ansvarlig for etterforskning og eventuell straffeforfølging i denne saken, herunder utlevering. Utenrikstjenesten er ikke part i saken, og vi kan ikke kommentere offentlig ytterligere enkeltdetaljer i en konsulærsak, sier hun til Dagbladet og presiserer:

- Vi har stor forståelse for at denne tragiske hendelsen er en påkjenning for familien. Utenrikstjenesten, gjennom ambassaden i Bangkok, gir konsulær bistand til familien, innenfor de rammene som gjelder når norske borgere omkommer i utlandet.

Sehl opplyser videre at ambassaden har henvendt seg til thailandske myndigheter for å få informasjon om dato for framtidige rettsmøter, men at de foreløpig ikke har fått svar.

BEGRENSET HANDLINGSROM: UDs pressetalsperson Astrid Sehl sier deres handlingsrom er begrenset i en sak der de ikke er part. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
BEGRENSET HANDLINGSROM: UDs pressetalsperson Astrid Sehl sier deres handlingsrom er begrenset i en sak der de ikke er part. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Uenighet om advokatliste

Paret Mathisen/Fauskruds norske advokat Patrick Lundevall-Unger har etterlyst ei liste over engelskspråklige advokatkontor i Thailand fra ambassaden i Bangkok etter at Scandinavian Law Office trakk seg ut. Han uttrykker frustrasjon over ikke å ha fått svar, men UD sier et svar ble sendt fra ambassaden allerede onsdag i forrige uke.

- Ambassaden har 24. januar besvart henvendelser fra advokat Lundevall-Unger, sier pressetalsperson Sehl.

Lundevall-Unger sier mandag at han fremdeles ikke kan se å ha fått noen liste fra ambassaden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer