Jonas-drapet:

Skal ha betalt 35 000 kroner

En 32-åring fra Noresund skal ha betalt 35 000 kroner for et angrep på Jonas Aarseth Henriksen (30), ifølge Dagbladets opplysninger. Planen skal imidlertid ikke ha vært å drepe ham.

ÅSTEDET: Politiet mener at Jonas Aarseth Henriksen (30) ble skutt og drept ved denne hytta i Ådal 17. august. Fem menn er siktet for drap eller medvirkning til drap. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
ÅSTEDET: Politiet mener at Jonas Aarseth Henriksen (30) ble skutt og drept ved denne hytta i Ådal 17. august. Fem menn er siktet for drap eller medvirkning til drap. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

17. august i år ble 30 år gamle Jonas Aarseth Henriksen, kjent på TikTok som «LastebilJonas», funnet skutt og drept ved ei hytte i Ådal i Ringerike.

Tre og en halv måneder seinere er fem menn siktet for drap eller medvirkning til drap, der fire av dem fremdeles sitter varetektsfengslet.

Dagbladet kan nå bringe nye opplysninger om hvilke roller politiet mener at de fem mennene har hatt i forbindelse med drapet på 30-åringen.

Polititeori: Ville ikke drepe

Sentralt i etterforskningen står en 32 år gammel mann fra Noresund, som av politiet er pekt ut som hovedmannen bak et planlagt angrep på Jonas Aarseth Henriksen.

Politiet mener at det skal ha vært motivert av sjalusi knyttet til en hendelse tilbake i tid, etter det Dagbladet forstår.

DREPT: Jonas Aarseth Henriksen var kjent på TikTok som «LastebilJonas». 17. august ble han funnet død av en kollega. Foto: Privat
DREPT: Jonas Aarseth Henriksen var kjent på TikTok som «LastebilJonas». 17. august ble han funnet død av en kollega. Foto: Privat Vis mer

Videre får Dagbladet opplyst at politiet også undersøker sjalusimotivet opp mot en annen siktet i saken, en 32-åring fra Hønefoss.

Planen skal imidlertid ikke ha vært å drepe Henriksen, men å gi ham bank.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal Noresund-mannen ha betalt en 28-årig mann fra Rena 35 000 kroner for å utføre «oppdraget». Det skal også ha blitt overlevert en 22. kaliber pistol, som Noresund-mannen hadde kjøpt av en venninne for 15 000 kroner i begynnelsen av juni.

«Knoll og Tott»

28-åringen og en 30-åring fra Elverum som også er siktet i saken, av kilder omtalt som «Knoll og Tott», skal ha brukt pistolen i forbindelse med et hærverk mot Henriksens grønne lastebil «Hulken».

Bilder Dagblader har tilgang til, viser skuddskader i fronten på lastebilen etter hærverksepisoden natt til 4. august.

En overvåkingsvideo viser to menn som går løs på Jonas Aarseth Henriksens grønne lastebil «Hulken». Videoen er tatt klokka 03.38 natt til 4. august. Video: Batong Media / Dagbladet TV Vis mer

Under to uker seinere mener politiet at pistolen ble brukt til å drepe Henriksen, etter at han skal ha blitt lurt til den avsidesliggende hytta i Ådal under påskudd av at han skulle utføre en jobb.

Samme kveld som drapet skal pistolen igjen ha dukket opp, denne gangen ved at den siktede 28-åringen skal ha truet en tenåringsgutt etter et trafikkuhell i Rena sentrum.

Dømt for våpensalg

Kvinnen som opprinnelig solgte våpnene - en revolver, pistolen og tilhørende ammunisjon - til Noresund-mannen, ble i høst idømt 10 000 kroner i bot og 30 dagers betinget fengsel. I dommen fra Buskerud tingrett kommer det fram at hun skal ha følt seg presset til salget.

Nøyaktig hva som skjedde på åstedet ved hytta er imidlertid uklart for politiet, da 28-åringen som de knytter til selve drapshandlingen har nektet å forklare seg.

Dagbladet er imidlertid kjent med at politiet har sikret terrasseplanker fra hytta med skuddskader, samt en bukse de fant i området, som skal ha DNA-treff på 28-åringen.

Forklart seg om roller

De øvrige fire siktede har forklart seg om det de mener er deres roller i saken, opplyser politiinspektør Odd Skei Kostveit i Sør-Øst politidistrikt.

Utover det vil han ikke kommentere Dagbladets opplysninger om etterforskningen.

- Vi kan ikke kommentere mistankegrunnlaget eller den enkeltes roller, sier Kostveit.

Heller ikke Noresund-mannens forsvarer, advokat Jon Anders Hasle, vil kommentere saken, utover å vise til at klienten hans nekter straffskyld. Fredag ble han varetektsfengslet i fire nye uker.

- Saken er fremdeles under etterforskning. Å sette hatter på de ulike siktede så tidlig, blir ikke riktig, sier Hasle om klientens angivelige rolle i drapssaken.

ROLLER: Fire av de siktede har forklart seg til politiet, opplyser politiinspektør Odd Skei Kostveit i Sør-Øst politidistrikt. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
ROLLER: Fire av de siktede har forklart seg til politiet, opplyser politiinspektør Odd Skei Kostveit i Sør-Øst politidistrikt. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Forsøk på GPS-sporing

De andre siktede erkjenner heller ikke skyld. En av dem - en 35-åring fra Jevnaker - er i dag løslatt, og etter det Dagbladet forstår mener politiet at han skal ha hatt en mer perifer rolle i forbindelse med drapet.

Ifølge Dagbladets opplysninger knyttes han til et mislykket forsøk på å montere en GPS-sporer på bilen til Henriksen kort tid før drapet.

I forrige uke ble også den siktede 32-åringen fra Hønefoss fengslet i fire nye uker. Forsvarerne hans Andrea Wisløff regner imidlertid med at han vil bli løslatt før jul.

NEKTER SKYLD: 32-åringen som av politiet er utpekt som en hovedmann bak et angivelig angrep på Jonas Aarseth Henriksen, nekter straffskyld for drapssiktelsen. Her er forsvareren hans Jon Anders Hasle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NEKTER SKYLD: 32-åringen som av politiet er utpekt som en hovedmann bak et angivelig angrep på Jonas Aarseth Henriksen, nekter straffskyld for drapssiktelsen. Her er forsvareren hans Jon Anders Hasle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Min klient har forklart seg flere ganger for politiet og samarbeidet så godt han kan. Han har også samtykket til fengsling slik at politiet har fått ro til å etterforske saken. At han løslates når denne fengslingsperioden er over vil være naturlig da vilkårene for fortsatt varetektsfengsling ikke lenger vil være til stede, sier Wisløff.

Dagbladet har bedt om en kommentar til opplysningene om 28-åringens angivelige rolle fra hans forsvarere, advokatene Ellen Tvedten Jorem og Thomas Randby.

- Siden sakens dokumenter er klausulerte er vi dessverre avskåret fra å kommentere disse opplysningene, sier Randby.