FJERNET FRA PALLEN: Kasper Stadaas var lykkelig over å ha vunnet NM-bronse i sprint, men er nå disket. Her sammen med Johannes Høsflot Klæbo og sølvvinner Eirik Brandsdal (t.v.) på blomstersermonien etter løpet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FJERNET FRA PALLEN: Kasper Stadaas var lykkelig over å ha vunnet NM-bronse i sprint, men er nå disket. Her sammen med Johannes Høsflot Klæbo og sølvvinner Eirik Brandsdal (t.v.) på blomstersermonien etter løpet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kasper Stadaas disket fra NM-bronse

Her hylles Stadaas som medaljevinner i NM. Så kommer marerittbeskjeden

Kasper Stadaas fikk to gule kort på to sekunder og ble disket fra NM-bronsen han trodde han hadde vunnet. I stedet kunne Fredrik Riseth overta bronsemedaljen i sprinten som Johannes Høsflot Klæbo vant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

GÅSBU (Dagbladet): Kasper Stadaas jublet for karrierens høydepunkt da NM-bronsen var i boks.

Det var den likevel ikke. Bronsevinneren bak Johannes Høsflot Klæbo og Eirik Brandsdal er disket.

Nyheten kom som lyn fra klar himmel da medaljeseremonien plutselig ble stoppet og utsatt.

Utøverne skjønte ingenting. Hva var dette for noe? Hva skjer nå?

- Jeg gratulerte Kasper med bronsemedaljen i målområdet og trodde han vant den medaljen. Jeg aner ikke hva som skjedde, sier Fredrik Riseth til Dagbladet.

Riseth gikk inn til 4. plass i mål, men endte opp med å overta bronsemedaljen fra Stadaas.

Riseth: - Merkelig

Dette skjedde etter blomsterseremonien, hvor Stadaas ble hyllet som bronsevinner, og rett før medaljeseremonien, hvor Stadaas plutselig ikke lenger var å se på pallen.

MARERITTET: Kasper Stadaas var lykkelig over å ha vunnet NM-bronse i sprint, men er nå disket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MARERITTET: Kasper Stadaas var lykkelig over å ha vunnet NM-bronse i sprint, men er nå disket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg satt og ventet på premieutdeling og lurte på hvorfor dette dro sånn ut. Da skjønte jeg at det hadde skjedd noe, sier Riseth til Dagbladet.

- Det er en merkelig måte å vinne NM-bronse. Hvis juryen har dømt riktig, har jeg fortjent den, men det er jo spesielt, forteller sprinttalentet.

- Hvordan smaker medaljen?

- Det er stort å vinne min første seniormedalje i NM. Jeg har truffet veldig godt med alle klassiske sprinter i år og håper jeg kan gjøre OL-uttaket til Arild Monsen vanskelig, sier OL-aktuelle Riseth til Dagbladet.

Eventuelt kan forrige sesongs U23-verdensmester i sprint gjøre det lett ved å levere et nytt toppresultat i Planica neste helg.

Derfor ble Stadaas disket

Men hva var det egentlig som skjedde med Kasper Stadaas? Hvorfor ble han disket?

Avgjørelsen skapte stor forundring på Gåsbu.

Dagbladet får opplyst av juryen at Stadaas ble straffet for to regelbrudd som ga to gule kort i løpet av et par sekunder.

LANGRENNSDEBATTEN: Hva skjer med Petter Northug, Finn-Hågen Krogh, Ola Vigen Hattestad og Astrid Uhrenholdt Jacobsen? Dette er noen av temaene i Dagbladets nye langrennsprogram. I panelet: Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud, kommentator Esten O. Sæther og programleder Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer Vis mer

- Det kom tre mann sammen over den siste bakken. Stadaas valgte å springe mellom spora. Da han rundet over kulen, ble det et skøytetak i den påfølgende svingen. Det er et regelbrudd som gir ham en fordel. Derfor får han gult kort, sier juryleder Torbjørn Broks Pettersen til Dagbladet.

Så kom regelbrudd nummer to:

- Sekunder etterpå skjærer han over skiene til Riseth. Det er også et regelbrudd, men ikke et alvorlig et det heller, men det får en konsekvens. Det gir dermed to gule kort og disk, forklarer Pettersen.

- Hvordan reagerte Stadaas på dette?

- Vi sendte Stadaas ut i åtte minutter, slik han kunne roe seg ned og ha muligheten til å ta med en trener inn her. Men han svarte at han ikke ville det. Da han fikk høre konsekvensen om disk, ble han selvfølgelig veldig skuffet.​

Selv sier Staadas følgende til NRK om diskingen:

- Jeg synes det er veldig hardt å diske meg. Jeg kan få gult kort og en streng pekefinger, sier en skuffet Stadaas til statskanalen.

Klæbo på første fly til Tyskland

SUVEREN: Johannes Høsflot Klæbo vant igjen. Nå reiser han videre til Dresden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SUVEREN: Johannes Høsflot Klæbo vant igjen. Nå reiser han videre til Dresden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Johannnes Høsflot Klæbo vant NM-gullet foran Eirik Brandsdal og kunne juble for kongepokalen.

- Jeg plasserer kongepokalen der mamma synes den står best, sier verdens beste langrennsløper med et smil om munnen.

Klæbo forteller videre at han nå reiser rett videre til Dresden, hvor han skal gå to distanser.

- Deretter skal jeg hjem og så gå i Planica. Jeg må i neste omgang ta en vurdering på om jeg skal gå i Seefeld eller ikke, forteller dagens suverene vinner.

- Planen min er å fortsette å trene godt. Jeg la ned en veldig solid jobb i jula, så får vi ta en fortølpende vurdering på hvor mange renn jeg skal gå før OL. Det blir viktig å unngå at det blir for mye.

Klæbo er så suveren at konkurrentene på forhånd tenkte at dette ble en kamp om sølvet for dem.

- Vi snakket om det før NM at dette blir en kamp om sølvet. Slik kan det fort bli i OL også. Men jeg håper at jeg kan heve meg litt og slå ham, sier Riseth til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer