PANG!: USA lanserte sin første selvkjørende buss, men dens første kjøretur gikk ikke helt som planlagt... Video: NTB Scanpix / CNN Vis mer

Las Vegas

Lanserte selv­kjørende buss med brask og bram - ble påkjørt på første tur

Lastebil brøt vikeplikten.

Som alltid i Las Vegas var det en smule brask og bram med i bildet da byen her om dagen lanserte USAs første førerløse buss. Minibussen kan frakte opptil 15 personer, og trafikkerer den berømte – og beryktede – hovedgata «The Strip».

IKKE SOM PLANLAGT: Bare en times tid etter at den førerløse el-bussen ble satt i drift i Las Vegas, ble den påkjørt. Foto: NTB Scanpix
IKKE SOM PLANLAGT: Bare en times tid etter at den førerløse el-bussen ble satt i drift i Las Vegas, ble den påkjørt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men jomfruturen gikk ikke helt som planlagt. Det sa pang! Bussen kolliderte med en lastebil.

Ingen skadet

Og bare for å slå det fast med en eneste gang: Det var ikke den manglende bussjåføren som var årsak til ulykken. Lastebilsjøføren gjorde en feil da han svingte ut på hovedveien uten å se seg tilstrekkelig for, og denslags - som å bli påkjørt -kan selv en helautomatisk og selvkjørende buss ikke gardere seg mot.

Det var et lite sammentreff, ingen ble skadet, og bussen vil være tilbake i trafikk etter en liten sjekk og kalibrering på verkstedet, sier en talsmann for Las Vegas til BBC.

Menneskelig feil

- Bussen oppførte seg som den skulle, og stoppet for hindringen som oppsto. Dessverre gjorde ikke lastebilsjåføren det samme. Hadde lastebilen hatt de samme sensorene og teknikken som bussen, ville den også stoppet. Her var det den menneskelige faktoren som var årsak, sier Jace Radke, som representerer turistmyndighetene i Las Vegas.

Det var åtte passasjerer i bussen som altså krasjet i løpet av sin første time i tjeneste. Bussen drives av elkraft og er utviklet med fransk teknologi fra selskapet Navya og har en marsjfart opp og ned «The Strip» på 25 kilometer i timen. Toppfarten er 45 km/t.