Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Norges håp i Eurovision 2017:

Jowst om artistlivet: - Det er minus på Mastercardet og jeg skylder samboeren penger

Joakim With Steen og Aleksander Walmann kjenner godt de økonomiske utfordringene ved artistlivet. 

KLARE FOR KIEV: Tirsdag 2. mai reiste Jowst, Joakim With Steen (t.v.) og Aleksander Walmann til Kiev for å friste lykken i Eurovision Song Contest. Dagbladet møtte dem på Filipstadkaia i Oslo like etter påske. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLARE FOR KIEV: Tirsdag 2. mai reiste Jowst, Joakim With Steen (t.v.) og Aleksander Walmann til Kiev for å friste lykken i Eurovision Song Contest. Dagbladet møtte dem på Filipstadkaia i Oslo like etter påske. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I midten av mars ble det avgjort at det er Joakim With Steen (27) og Aleksander Walmann (31) som er Norges bidrag til Eurovision Song Contest i år, med låta «Grab The Moment».

Tirsdag satte de seg på flyet til Kiev i Ukraina, for å forberede seg til semifinalen 11. mai.

Duoen, som går under With Steens artistnavn Jowst, ble ikke kjent før januar i år, men de to har drevet med musikk på hver sin kant i flere år.

Etter Melodi Grand Prix-seieren har de reist rundt i Europa på Eurovision-promotering, der de har opplevd alt fra absurde talkshow i Latvia til overbegeistrede fans.

Ikke råd til ordentlig middag

Fram til nå har Jowst-låta solgt til gull, og nylig passerte den tre millioner avspillinger på musikkstrømmetjenesten Spotify.

Steen og Walmann beskriver tida etter MGP som «tre, fire måneder stappa inn i én måned», og de er klare på at de er takknemlige for den posisjonen de har kommet i. Det har nemlig ikke vært skyss i sorte BMWer, hotellopphold og reiser til både Amsterdam, London og Israel som har gjeldt tidligere.

- Det har jo vært ris med grillkrydder på i noen gode perioder, sier Walmann om tida etter at han virkelig valgte å satse på musikken.

HANKET INN TIL MGP: Vokalist Aleksander Walmann ble håndplukket av Joakim With Steen (Jowst) til å fremføre «Grab The Moment» i Melodi Grand Prix. Det førte til seier, og en billett til Eurovision i Kiev. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HANKET INN TIL MGP: Vokalist Aleksander Walmann ble håndplukket av Joakim With Steen (Jowst) til å fremføre «Grab The Moment» i Melodi Grand Prix. Det førte til seier, og en billett til Eurovision i Kiev. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Vokalisten fra Porsgrunn kom til finalen i «The Voice» på TV 2 i 2012, og gikk bort fra planen sin om å bli snowboardproff. De fem siste åra har han spilt konserter og jobbet med andre artister for å lære mest mulig om bransjen.

- Og så plutselig sitter man her og kan leve av musikk, liksom. Jeg har ikke gjort det i så mange år heller. Du føler deg veldig heldig og ydmyk og takknemlig over det, sier han.

MGP-VINNERE: Aleksander Walmann og Joakim With Steen blir grillet i kunnskapsquiz om hverandre. Video: Bjørn Langsem / Ingrid Cogorno Vis mer

- Minus på Mastercardet

Steen, som er oppvokst i Trondheim og Steinkjer, flyttet til Oslo for å studere lyd- og musikkproduksjon etter videregående. Da han var ferdigutdannet i 2011 fikk han ingen relevant jobb, og valgte å starte sitt eget studio som 22-åring, sammen med en kompis.

- Det var kjempevanskelig. I starten jobba jeg i en 80% stilling i klesbutikk, og laga studio samtidig. Jeg har ingen rik onkel i Amerika eller velstående foreldre som kunne betale for ting, så jeg måtte gjøre det selv, sier han.

27-åringen, som nylig fikk sitt første barn med samboeren Rita Rybakova, er på sin side for glad i god mat til å ha levd på kokt ris eller makaroni med ketchup.

- Så jeg har alltid laga meg jævlig bra mat. Og det er utrolig billig å lage bra mat, så lenge du kan å lage mat, da. Men altså, det er minus på Mastercardet liksom, og det har kommet et par inkassovarsler opp igjennom. Men det har gått bra. Samboeren min tjener litt mer enn meg, så jeg skylder henne noen kroner også, hehe, innrømmer With Steen.

GOD TONE: Joakim With Steen (t.v.) og Aleksander Walmann har bare kjent hverandre siden januar, men er blitt veldig gode venner. Her utenfor Skur 13 på Filipstadkaia i Oslo etter påske.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GOD TONE: Joakim With Steen (t.v.) og Aleksander Walmann har bare kjent hverandre siden januar, men er blitt veldig gode venner. Her utenfor Skur 13 på Filipstadkaia i Oslo etter påske. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- «Senkveld» i Latvia

Etter at duoen vant Melodi Grand Prix, har det imidlertid ikke skortet på minneverdige opplevelser. De forteller om små kunstverk og bildemontasjer Eurovision-fansen har laget med dem i sentrum, og om lettere bisarre opptredener i tv og radio.

- I Riga var det karaoke på russisk radio, minnes Walmann, og legger til at han også måtte covre en av låtene til Ed Sheeran.

- Ja, men det rareste der var nok en livesendig på tv, som var en slags blanding av «Senkveld» og «Sporten» - og «God morgen Norge» - i ett, skyter With Steen inn.

- Jeg tror det var «Senkveld» i Latvia, liksom. På russisk. Og sminkerommene og alt så helt 1920 ut. Og kameraer og alt var liksom … ting var teipa, og hengt opp med vekter. Det drysset fra taket og … Ja, det var artig. Det var spennende, utdyper Walmann.

- De sa på flyplassen at jeg ikke fikk dra

I tillegg til å få et innblikk i tv-produksjon i Baltikum, har Jowst fått oppleve at ikke alt alltid går på skinner når man reiser rundt i Europa for å promotere seg selv som Eurovision-deltakere.

Da de skulle reise fra London til Tel Aviv før påske, fikk nemlig With Steen litt trøbbel i passkontrollen.

Israel krever at man har et pass som er gyldig i minst seks måneder etter planlagt utreisedato. Det fikk også Jowst klar beskjed om, da de trodde de var klare for avreise fra England.

Slik minnes Joakim With Steen det som skjedde:

- De sa på flyplassen der at jeg ikke fikk dra. De sa: ‘Du har et pass som går ut på dato om to måneder’. Så de måtte sjekke ting og tang, på telefonen, og så la de på og sa: ‘Vi er 100 prosent sikre på at du ikke kan dra dit’. Så vi ble fulgt bort til en ny disk for å få refundert billettene til Israel, i den grad det var mulig, sier han.

MATCHENDE JAKKER: Joakim With Steen (t.v.) og Aleksander Walmann kan holde styr på hverande i Eurovision-kaoset i matchende bomberjakker med «Jowst» i gullskrift på ryggen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MATCHENDE JAKKER: Joakim With Steen (t.v.) og Aleksander Walmann kan holde styr på hverande i Eurovision-kaoset i matchende bomberjakker med «Jowst» i gullskrift på ryggen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Viftet med brev fra ambassaden

Heldigvis viste det seg å ha en effekt å dra «deltaker i Eurovision»-kortet.

- Men så var den en dame der som ble litt gira da vi fortalte at vi skulle være med på Eurovision, legger With Steen til.

OPPVARMING: Norges håp i årets Eurovision Song Contest, Joakim With Steen og Aleksander Walmann, reiste til Riga, Tel-Aviv, Amsterdam og London etter MGP-seieren for å promotere låta «Grab the moment». Video: Felix Winther Bryngell og Asbjørn Buarøy Vis mer

Aleksander Walmann påpeker at det hjalp enda mer at de dro fram brevet fra ambassaden, som viste at de var ventet i Israel.

- Da ble hun sånn: ‘Åh, herregud’ og stakk bare plutselig, og vi stod igjen og skjønte ingenting. Men så kom hun tilbake og sa: ‘Det ser ut som om det her ordner seg’. Vi var ganske nervøse, for særlig i Israel er de sykt strenge på pass. Men det gikk! sier Walmann.

- Jeg sa det til ham mange ganger før vi dro: ‘Nå må du fikse det passet ditt!', legger han lattermildt til.

Det store spørsmålet gjenstår: Fikk Joakim With Steen, som har skrevet «Grab The Moment» sammen med Jonas McDonnell, fornyet passet sitt før avreise til Kiev?

- Jeg har bestilt time for å få nytt pass 19. april, forsikret With Steen Dagbladet like etter påske.