Grusomt

Viktig og traumatisk om det som blir kalt det billigste våpen kjent for menneskeheten: Voldtekt av kvinner.

REPORTEREN: Christina Lamb er utenriksjournalisten som har skrevet en rekke bøker og vunnet prisen Prix Bayeux som beste europeiske krigsreporter. Foto: Francesco Guidicini
REPORTEREN: Christina Lamb er utenriksjournalisten som har skrevet en rekke bøker og vunnet prisen Prix Bayeux som beste europeiske krigsreporter. Foto: Francesco Guidicini Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Christina Lamb har dekket kriger og konflikter for den engelske avisa The Sunday Times i tretti år. Som kvinnelig krigsreporter har hun ofte en annen vinkling enn sine mannlige kolleger. Hun er ikke først og fremst interessert i å rapportere om det som skjer på slagmarken, men det som foregår i kulissene, og konsekvensene av krigshandlingene. Og ikke minst er hun opptatt av å skrive om dem som verken får medaljer, oppmerksomhet eller medieomtale; voldtatte kvinner.

«Voldtekt er det billigste våpen som er kjent for menneskeheten», skriver Lamb. Hun legger vekt på at en rekke av voldtektene ikke har seksuell tilfredsstillelse som primært mål, det gjelder å skremme, å skape frykt og å nedverdige. Dette er ondskap satt i system, som når barn helt nede i noen måneders alder blir seksuelt misbrukt av skånselsløse overgripere.

Grusomme historier

Lamb har vært over hele verden og snakket med ofre. Vi møter Victoire og Serafina, to søstre som forteller om det grusomme de opplevde under folkemordet i Rwanda i 1994, jesidiejenta Naima fra Irak som i 2014 ble tatt til fange av IS og i løpet av sitt fangenskap solgt som sexslave til tolv forskjellige menn, og Esther Yakubu, mora til Dorcas som samme året ble kidnappet av terrorgruppa Boko Haram i Nigeria, for å nevne noen. Dette er historier som får det til å gå kaldt nedover ryggen på leseren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer