DELTE DET MESTE: Siden de møttes for 25 år siden, har Eirik Jensen og Gjermund Cappelen snakket om alt som har foregått i livene deres. Foto: NTB Scanpix
DELTE DET MESTE: Siden de møttes for 25 år siden, har Eirik Jensen og Gjermund Cappelen snakket om alt som har foregått i livene deres. Foto: NTB ScanpixVis mer

Eirik Jensen-saken:

Ikke bare gode venner, men det også

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen delte veldig mye privat.

Kommentar

«Er det noe du ikke har delt med Eirik Jensen?»

Spesialenhetens Guro Glærum Kleppe fortsatte utspørringen av Gjermund Cappelen for åpne dører torsdag ettermiddag.

Storsmugleren dro på svaret, men kunne ikke umiddelbart huske at han skal ha holdt tilbake noen private opplysninger fra Jensen. Bortsett fra enkelte tilbakefall med narkotika, som han har skammet seg over, har de to snakket om det meste.

ANKESAK: Reporter Angelica Hagen og kommentator Martine Aurdal gir deg siste nytt i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

I mer enn et døgn har pressen og publikum vært holdt utenfor sal 250. Bak lukkede dører har Kleppe spurt Cappelen om det vi må anta er hans kildevirksomhet, hva slags informasjon han har gitt Eirik Jensen og hvem som har blitt tatt av politiet på bakgrunn av de opplysningene.

Onsdag avbrøt hun sin egen utspørring og begjærte stengte dører. Under utspørringen hadde Cappelen ymtet frampå om det samme, da de kom til et punkt i samtalen mellom Jensen og Cappelen i det siste møtet de hadde før pågripelsen. Hvem han ga informasjon om den gang, får ikke offentligheten vite. Men fra da publikum slapp inn igjen torsdag ettermiddag, framsto Cappelen åpen og villig til å svare på det aller meste.

Storsmugleren og politimannen har kjent hverandre lenge, helt siden Cappelen og to til ble arrestert i en narkotikasak ved Oslo Plaza i 1993. Da ble han rekruttert som informant av spaneren Øyvind Olsen, som på grunn av stor arbeidsmengde overførte ansvaret til Eirik Jensen. Siden da har Cappelen og Jensen hatt tett kontakt, helt fram til pågripelsen av storsmugleren i desember 2013.

Cappelen har hatt tunge rusproblemer gjennom hele perioden, men har gang på gang forsøkt å bli rusfri. Torsdag ramset han opp en lang rekke behandlingssteder som Jensen har fulgt ham til. Han nevner raskt en håndfull steder i Norge – og at han i tillegg forsøkte alternative behandlingsformer i minst tre land. Blant annet var Jensen med Cappelen til Spania på et lengre opphold.

Informantbehandleren har gjort dette i politiets tjeneste. Cappelen forklarer at Jensen har fått dette klarert på jobben.

Han forklarer også hvordan han kontaktet politimannen andre ganger han trengte hjelp. Som da Cappelen kjørte inn i en annen bil, ble redd og stakk av. Da ordnet Jensen opp, først ved å sende tre andre politifolk hjem til ham for å avhøre ham og ta promilleprøve. Cappelen mistet likevel førerkortet i et år, men Jensen fikk politiinspektøren til å skrive ut midlertidig kjøretillatelse.

En annen gang hjalp Jensen Cappelen til å få utsatt soning etter promillekjøring. I retten får vi se brevet politimannen skrev, som beskriver sårbare personlige forhold og argumenterer for at Cappelen ikke vil unndra seg soning selv om han får utsette den.

Disse hendelsene er godt dokumenterte og ikke omstridte. I Jensens forklaring er de gjenytelser for informasjon og samarbeid med politiet, i Cappelens først og fremst resultat av korrupsjon. De to har uansett hatt et samarbeid der begge har både gitt og fått.

Og som Kleppe viser gjennom sine spørsmål: De to har også blitt det man må kunne kalle gode venner. Jensen har blitt kjent med Cappelens familie, faren kontaktet selv politimannen for å be om hjelp med sønnen og ekssamboeren satte stor pris på hjelp med å få kjæresten på avrusing. Han har delt sorger og nedturer, og fått bistand i livets mest sårbare situasjoner. Flere ganger har han bodd hjemme hos Jensen. Slik har storsmugleren også blitt kjent med politimannens familie, gleder og sorger.

Cappelen beskriver Jensen som en ensom ulv, som prioriterer jobb framfor venner og turer på byen. Det stemmer også med bildet Jensen har tegnet av seg selv, med lange netter på jobb. Begge har levd et liv under stadige trusler, begge har hatt problemer i privatlivet. Alt dette har delt med hverandre. Politimannen og kilden hans har snakket om stort og smått, privat og jobb, i hele perioden siden de først ble kjent for 25 år siden.

De to har rett og slett blitt gode, gamle venner. Uansett hva som er sannheten om resten av forholdet, er dette et brutalt punktum for vennskapet.