Naken Frp-politiker

- Sexistisk, kvinnefiendtlig og unødvendig

Nakenbilde og krav om «ordførerpupp» skaper valgkampbråk.

NAKENBILDE: Et nakenbilde av Frp-politiker og ordførerkandidat i Fauske, Kassandra Petsa, i Avisa Nordland har skapt reaksjoner etter at avisas kulturkommentartor ironiserte rundt nakenhet og klikktall. Foto: Hanne Kristin Breivik/Privat
NAKENBILDE: Et nakenbilde av Frp-politiker og ordførerkandidat i Fauske, Kassandra Petsa, i Avisa Nordland har skapt reaksjoner etter at avisas kulturkommentartor ironiserte rundt nakenhet og klikktall. Foto: Hanne Kristin Breivik/PrivatVis mer

Den frittalende ordførerkandidaten Mimir Kristjansson for Rødt i Stavanger reagerer sterkt på en kommentar i Bodø-avisa AN (Avisa Nordland).

- Sexistisk, kvinnefiendtlig og unødvendig, mener Mimir Kristjansson.

- Hva i alle dager!

Under tittelen «Mer ordførerpupp, takk!», ledsaget av et nakenbilde av Frp-politiker Kassandra Petsa i nabokommunen Fauske, skriver avisas kulturleder Helge Grønmo en forsøksvis ironisk kommentar om kropp og politikk.

FAKSIMILE: Avisa Nordland (an.no) onsdag 21.08.
FAKSIMILE: Avisa Nordland (an.no) onsdag 21.08. Vis mer

Onsdag kveld smalt det fra Kristjansson, aktuell som ordførerkandidat for Rødt i Stavanger, på Facebook:

- Hva i alle dager er dette? Her skriver en mann som påstår han er «kulturleder» i Avisa Nordland en kommentar hvor han oppfordrer kvinnelige ordførerkandidater til å kle mer av seg i valgkampen.

«Puppen til Kassandra»

I kommentaren skriver Grønmo blant annet: «Det er grenser for hvor mye et fotografi tåler. Jeg kan avsløre at puppen til Kassandra endte opp i et kaos av piksler på 600 prosent forstørrelse.»

- I sitt utspill i Avisa Nordland forsøker Grønmo seg på ironi og humor, men ender opp med å forsterke det man prøver å latterliggjøre, sier Kristjansson til Dagbladet.

Han påtar seg mer enn gjerne rollen som «en humørløs surpomp» i denne sammenhengen.

- Jeg mener at kommentaren blir sexistisk, framstår kvinnefiendtlig og er unødvendig. Jeg forstår godt at slike debattinnlegg øker terskelen for kvinner til å engasjere seg i politikken, sier Mimir Kristjansson,

«Mye snadder å velge mellom»

I kommentaren skriver Grønmo videre: «Det er mye snadder å velge mellom», og peker på tre navngitte kvinner fra Nordlands-politikken - i tillegg til tre mannlige politikere.

- I kommentaren ser vi tydelig hvordan ANs kulturleder ser for seg kvinner og hvordan han ser for seg menn, sier Rødt-politikeren.

- Dette er ingen stor sak for meg, men ikke alle type vitser, humor og ironi er like egnet på trykk. Dette er ikke framsatt i et lystig lag, men i en på kultursidene i en regionsavis, sier Kristjansson.

Rødt ser rødt

Ordførerkandidat for Rødt og varaordfører i Bodø Synne Høyforsslett Bjørbæk er blant dem som blir navngitt i Grønmos kommentar. Hun svarer med et innlegg på Facebook, bestående av et redigert bilde av Grønmo som holder et forstørrelsesglass, og teksten:

«Mitt navn er Helge Grønmo, show me your titties!»

På bildet står det «KEEP IT 600». Det henspiller på at Grønmo skriver at «puppen til Kassandra endte opp i et kaos av piksler på 600 prosent forstørrelse».

- Tull og tøv

Selv omtaler hun kommentaren som «tøvete».

- Jeg tenker at Grønmo bomma litte grann. Jeg syns det var tullete, og jeg fikk lyst til å tulle tilbake, sier hun til Dagbladet.

Bildet er hennes svar til Grønmo, forklarer hun.

FRITTALENDE: Ordførerkandidat Mimir Kristjansson for Rødt i Stavanger.
FRITTALENDE: Ordførerkandidat Mimir Kristjansson for Rødt i Stavanger. Vis mer

- Det er slik jeg ser for meg Helge Grønmo da jeg leste artikkelen hans. Det var en tøvete artikkel. Jeg hadde lyst til å tulle tilbake, og jeg går ut fra at han tåler en spøk. For oss handler valgkampen om familiefattigdom, faste, hele stillinger, anstendig arbeidsliv og profittfri velferd, og det er i grunn det jeg har lyst til å snakke om.

Ordførerkandidat Ola Smeplass i Bodø fra Senterpartiet blir også nevnt i kommentaren. Han reagerer på ord- og bildebruken.

- Framstår som sexistisk

- Når han omtaler kvinnelige politikere i regionen som «snadder», så framstår det sexistisk. Grønmo forsøker seg på ironi, men bommer, sier Smeplass.

Men saken er ikke større enn at han også kan smile av den.

- Om noen vi kle av seg, så er det greit for meg. For noen år siden lagde Senterungdommen en nakenkalender med en rekke unge SP-politikere. Jeg vil ikke kritisere Kassandra når vi selv er blitt kritisert for å bli tatt med buksa av, sier Smeplass.

- Ville aldri kledd meg naken

I AN-kommentaren blir Frp-politikerne Kassandra Petsa og Jonny Gulbrandsen satt opp mot hverandre i en tenkt konkurranse.

- Nei, jeg ville aldri vunnet en fotokonkurranse mot Kassandra, verken om jeg hadde stilt opp i nettoen eller bruttoen, sier Frps ordførerkandidat Jonny Gulbrandsen i Bodø.

Har ser på dette som en morsom og ufarlig kommentar, men ville aldri selv kledd seg naken foran kamera.

- Nei, jeg er en mann i slutten av 50-åra, så da ville vi nok mistet enda flere velgere, sier han.

ORFØRERKANDIDAT I FAUSKE: Kassandra Petsa. Foto: Hanne Kristin Breivik/Privat
ORFØRERKANDIDAT I FAUSKE: Kassandra Petsa. Foto: Hanne Kristin Breivik/Privat Vis mer

Kunstprosjektet «Huldra»

Ordførerkandidat Kassandra Petsa (Frp) er oppgitt over all medieoppmerksomheten. En rekke redaksjoner har vært i kontakt med henne med spørsmål om å få bruke bildet.

- Dette er helt «tullatt» og har tatt helt av, sier Kassandra Patsa til Dagbladet.

- Fotograf Aleksander Nordaas har tatt nakenbilder av over hundre kvinner i kunstprosjekt som heter «Huldra», som skal bli en bok som kommer neste år. Dette gjør jeg som privatperson, sier hun.

Petsa ble spurt av Avisa Nordland om å bidra til en sak, og avisa fikk tilgang på tre bilder av henne.

Raljering om nakenhet

- Dette er en ironisk kommentar som viser at nakenhet klikker lange mer enn viktigere saker. Det er jo det det handler om, sier Petsa, som forteller at hun har fått støtte for å være med i dette kunstfotoprosjektet av både venner og politikere.

Kulturleder Helge Grønmo i AN forteller at hans kommentar er en raljering over hvordan nakenhet fanger lesernes oppmerksomhet.

- Kassandra ble intervjuet i avisa om kunstprosjektet hun er med i, og på kort tid var det utrolig mange som leste saken - mens langt viktigere saker om politikk er det langt færre som leser. Jeg ville kommentere det med overdrivelser og ironi. Men jeg vil absolutt ikke ha nakne ordførerkandidater, verken menn eller kvinner. Jeg er overrasket over hvor lett enkelte lar seg krenke, sier Grønmo til Dagbladet.