KOMMENTARER

Taliban 2.0 er ikke for kvinner

Afghanistan har vært gjennom nok et annus horribilis. Vesten kan gjøre 2022 litt bedre.

TILLATER SPORT: To Taliban-krigere holder vakt på et sportsarrangement i Mazar-i-Sharif julaften. Da Taliban regjerte for tjue år siden, var slike arrangementer forbudt. Foto: Mohd Rasfan/AFP/NTB Scanpix
TILLATER SPORT: To Taliban-krigere holder vakt på et sportsarrangement i Mazar-i-Sharif julaften. Da Taliban regjerte for tjue år siden, var slike arrangementer forbudt. Foto: Mohd Rasfan/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Ved årsskiftet, fire og en halv måned etter Talibans maktovertakelse i Afghanistan, går det fra vondt til verre. Tørken er den verste på 35 år. Av en befolkning på 35 millioner rammes 24 millioner av den akutte sultsituasjonen i landet, kan Kai Eide, tidligere spesialutsending til det krigsherjede landet fortelle. Nyhetene ellers taler sitt tydelige språk:

Helsetjenesten som er elendig fra før av, har de fleste steder brutt sammen. Det er underbemanning, mangel på diesel til å produsere oksygen og nesten ingen tilgang på livsviktige medisiner. Leger og sykepleiere har mange steder ikke fått lønn på måneder.

Per i dag står Afghanistan registrert med 158 000 corona-smittede og rundt 7500 døde, men det er store mørketall. Under ti prosent er fullvaksinerte, og nå truer omikron, en dominerende variant afghanerne overhodet ikke vil være i stand til å takle dersom de verste scenariene slår til.

Banksystemet har kollapset, ikke minst fordi vestlige land med USA i spissen har frosset myndighetenes verdier i utenlandske banker. Folk får ikke tatt ut penger, og handelen med utlandet er nesten stoppet opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer