KOMMENTARER

Det utenkelige

Vestens sammenbrudd

Afghanistan er ikke bare et vanvittig militært og politisk nederlag. Det er også et sammenbrudd for ideen om Vesten.

BOMMEN GÅR NED: For Afghanistan. Taliban-soldater kontrollerer Kabul. Foto: AFP / NTB
BOMMEN GÅR NED: For Afghanistan. Taliban-soldater kontrollerer Kabul. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da USA og deres allierte gikk inn i Afghanistan for 20 år siden så hadde det to hensikter. Å knuse terrornettverket til al Qaida som sto bak det spektakulære angrepet mot New York og USA 11. september 2001. Og å så et demokratisk frø som skulle spire. Under felttoget lå en forventning om at afghanerne etter ti-år med krig, og fem år med brutal Taliban-terror, skulle få det svenskene kaller «en doft av den fina värden».

Lukta av en bedre verden skulle være nok til å bygge an annen politisk kultur. Så krigspresident George W. Bush og hans forsvarsminister Donald Rumsfeld tok sjansen på den billige varianten av demokrati-spredning, med kun å bruke militære muskler, med å gjøre denne formuleringen til sitt mantra for felttoget; «vi skal ikke drive med nasjonsbygging». Dagens president Joe Biden understreket dette poenget da han denne uka måtte forsvare avslutningen av krigseventyret. USA var ikke i Afghanistan for å bygge skoler for jenter, men for å forsvare landet mot terror. Punktum.

USA lyktes i første omgang med å knuse al Qaida. Men hva er det verdt når Taliban nå er tilbake igjen ved makta? De kan nå gjøre akkurat som de vil - med både al Qaida og IS - vel vitende om at både Vesten og Resten er vaksinert mot ethvert militært eventyr i Afghanistan i all overskuelig framtid. Og selv om klassisk utenrikspolitisk tankegang bør mane Taliban til forsiktighet, så er dette nå helt opp til talibanerne selv, om de vil være en mer normal politisk aktør enn sist gang. Eller ikke?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer