SEILTE TIL HAVS: Aldi Novel Adilang jobbet alene på en trehytte da den løsnet og føk ut på havet. Foto: Indonesias konsulat/Facebook
SEILTE TIL HAVS: Aldi Novel Adilang jobbet alene på en trehytte da den løsnet og føk ut på havet. Foto: Indonesias konsulat/FacebookVis mer

Aldi (19) overlevde 49 dager i fiskehytte på åpent hav

Hadde en av Asias verste jobber. Så ble alt mye verre.

19 år gamle Aldi Novel Adilang jobbet alene på en «rompong», en flytende fiskehytte, da voldsomme vindkast gjorde at den løsnet.

19-åringen, som kommer fra den indonesiske øya Sulawesi, jobbet som en slags lysvakt på den flytende fiskehytta, som i utgangspunktet befant seg 125 kilometer ut i havet. Jobben var å tenne lykter som skulle tiltrekke seg fisk. Hver uke kom det noen fra selskapet han jobber for og tok med seg fisk, samtidig som de ga ham mat, vann og drivstoff.

Ifølge The Guardian har selskapet Aldi jobbet for flere slike fiskehytter, som er ankret opp ved hjelp av et langt tau.

Midt i juli skulle det imidlertid gå galt. Voldsomme vindkast førte til at tauet løsnet, og sendte hytta med Aldi fritt ut på åpent hav.

19-åringen ble funnet etter å ha sendt nødsignal over radio i slutten av august. Foto: Indonesias konsulat/Facebook
19-åringen ble funnet etter å ha sendt nødsignal over radio i slutten av august. Foto: Indonesias konsulat/Facebook Vis mer

19-åringen hadde bare proviant for noen dager ute på sjøen, men overlevde ved å fange fisk og brenne ved fra hytta for å tilberede den. Han drakk også sjøvann som han silte gjennom klærne sine for å minimere saltinntaket.

Ifølge det indonesiske konsulatet i Osaka seilte ti skip forbi Aldi, før et skip fra Panama reddet ham utenfor Guam, øst for Filippinene, 31. august. Da hadde han vært alene på sjøen i halvannen måned.

- Hver gang han så et stort skip, ble han håpefull. Men mer enn ti skip hadde seilt forbi ham, og ingen stoppet eller så Aldi, forteller Fajar Firdaus, en indonesisk diplomat ved konsulatet i Osaka, skriver The Guardian.

Aldi forsøkte først å veive med et hvitt tøystykke da han så skipet, men ble ikke lagt merke til da heller. Først da han sendte nødsignal via radio, fant de ham.

19-åringen ble intervjuet av det lokale nettstedet TribunManado, og fortalte at han var sikker på at han kom til å dø ute på sjøen.

Aldi forsvant ut på havet bare noen dager etter at russiske Olya Kuldo opplevde å bli tatt av havstrømmen på en flytemadrass i juli. Den 55 år gamle kvinnen var på ferie på Kreta da hun skulle ta seg et ettermiddagsbad, og tok med seg flytemadrassen og la seg i vannkanten. Først 20 timer seinere ble hun funnet på åpent hav, liggende på flytemadrassen.

Aldi ble flydd hjem til Manado 8. september, og er nå i god form, ifølge The Guardian.