Bompengekaos i regjeringen:
KrF med telefonmøte i kveld

Kristelig Folkepartis landsstyre skal i kveld ha et telefonmøte om bompengekrisen i regjeringen.

FERDIGE? KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier det fortsatt er samtaler om bompenger og Venstre sier de ikke er enige, mens Frp-leder Siv Jensen sier at forhandlingene er ferdige. Erna Solberg er enig i skissen, hvis de andre er enige. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FERDIGE? KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier det fortsatt er samtaler om bompenger og Venstre sier de ikke er enige, mens Frp-leder Siv Jensen sier at forhandlingene er ferdige. Erna Solberg er enig i skissen, hvis de andre er enige. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad vil orientere landsstyret i partiet om bompengesaken under et telefonmøte i kveld klokka 21.

- Jeg velger å kommentere det meste internt. Nå skal jeg orientere landsstyret i kveld, det vil si alle fylkesledere, stortingsgruppen og sentralstyret om samtalene som pågår,, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad når Dagbladet spør ham om Siv Jensens pressekonferanse tidligere i dag.

Ropstad: «Lette trykket»

- Men Siv Jensen sier jo at forhandlingene er avsluttet?

- Nå skal vi jo uansett møtes igjen og snakke sammen, sier Ropstad.

- Også om bompenger?

- Jeg vil ikke kommentere prosess eller innhold, sier KrF-leder Ropstad.

KrF-lederen sier han i forhandlingene har vært opptatt av å styrke kollektivsatsingen og «lette på noe av trykket» når det gjelder samlet bompengebelastning.

På spørsmål om han vil anbefale landsstyret å si ja til skissen, svarer han som følger:

- Det vil jeg ta internt.

Telefonmøtet kommer etter en dramatisk dag i regjeringen som begynte med Fremskrittspartiets landsstyremøte.

Siv: Samtalene er ferdig

På møtet ga Frp sin tilslutning til en skisse til løsning på bompengekrisen i regjeringen, men Siv Jensen avslørte selv på pressekonferansen at Venstre-leder Trine Skei Grande har sagt nei til skissen.

Jensen sa også klart .ifra at det er uaktuelt for Frp å sette seg til forhandlingsbordet, og at de anser skissen for å være noe alle partier i regjeringen må si ja eller nei til.

Dette ble i kveld avvist av Venstre-nestleder - og klima- og miljøvernminister - Ola Elvestuen.

- Fremskrittspartiet kan ikke inngå en avtale med seg selv, sa Elvestuen og gjorde det klart at for Venstres del ligger regjeringsplattformen fra Granavolden fortsatt fast.

- Venstre har ingen ny avtale, det er ingen enighet i regjeringen.

FERDIG: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen oppdaterer oss etter pressekonferansen. Video: Henning Lillegård. Vis mer

Hvor går KrF?

Statsminister Erna Solberg sier at skissen er til behandling i de fire partiene.

- Vi har klarert at Høyre kan gå for en slik skisse hvis alle partiene er enige om det, sier Solberg til Dagbladet via sin statssekretær Rune Alstadsæter.

Det er foreløpig usikkert hvordan KrF stiller seg til skissen, som innebærer at statlige penger vil gå til å redusere bompengebelastningen, samtidig som kommunene må bidra mer i bypakken.

Effekten av disse tiltakene vil kunne gi trafikkvekst i byene, noe som Venstre mener er i strid med nullvekstmålet, som ligger til grunn for bypakkene.