Her sikrer politiet seg vannprøver

Politiet etterforsker vannkrisen på Askøy. Slik jakter de på smittekilden.

VANNPRØVER: Her har politiet sikret prøver av drikkevannet. Fra et vannmagasin i Øvre Kleppe. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
VANNPRØVER: Her har politiet sikret prøver av drikkevannet. Fra et vannmagasin i Øvre Kleppe. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ASKØY:
SISTE: Vann- og avløpsjef i Askøy kommune, Anton Bøe, bekrefter overfor Dagbladet at det er funnet E.coli-bakterier i vannbassenget som ligger bak døra på bildet i denne saken.

Anlegget er nå stengt av.

- Det er gjort funn av E. coli i høydebassenget i Øvre Kleppe. Det innebærer at vannet er utsatt for forurensning. Det er en forurensning som har trengt inn lokalt, og lite sannsynlig at det stammer fra behandlingsanlegget, sier Bengt Åge Borge, leder for miljørettet helsevern i Askøy kommune på en pressekonferanse klokka 13.

Politiet etterforsker

Like over 12 i dag ankom politiet ett av vannmagasinene i Askøy.

- Vi er her for å ta egne prøver av vannet. De skal analyseres. I tillegg har vi kontakt med Askøy kommune, som har tatt egne vannprøver, sier politiinspektør Frode M. Karlsen, leder for seksjon for miljø- økonomi og arbeidsmarkedskriminalitet i Vest politidistrikt.

Vannmagasinet det er snakk om er et eldre vannmagasinet på Øvre Kleppe. Det ligger godt bortgjemt inne i fjellet.

ETTERFORSKER: Politiinspektør Frode M. Karlsen, leder for seksjon for miljø- økonomi og arbeidsmarkedskriminalitet i Vest politidistrikt.Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
ETTERFORSKER: Politiinspektør Frode M. Karlsen, leder for seksjon for miljø- økonomi og arbeidsmarkedskriminalitet i Vest politidistrikt.Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

Ettåring døde

Politiet har satt i gang etterforskning etter at en ett år gammel gutt døde tidligere denne uka av en bakterieinfeksjon i det samme området som er berørt av drikkevannproblemene. Bakteriene i guttens kropp skal sammenlignes med bakteriene i drikkevannet.

- Vi reagerte torsdag formiddag da flere sykepleiere oppdaget at flere av de som var rammet av sykdom kom fra det samme geografiske området i Øvre Kleppe. Vi har sendt ut informasjon om koking til innbyggerne våre og har informert gjennom media, sier smittevernlege Thomas Hetland.

18 personer skal være innlagt på Haukeland universitetssykehus.

Magesmerter, diaré og feber er blant symptomene flere titalls personer har fått merke på grunn av vannet fra Kleppe vannverk i Askøy kommune utenfor Bergen. Kommunen opplyser at det er tatt en rekke vannprøver torsdag og fredag, og de første prøvesvarene ventes i dag.

Jakter smittekilde

Nå jakter kommunen på hva som kan være smittekilden og man konsentrerer seg spesielt om de tre vannmagasinene i Øvre kleppe. Magasinet politiet hentet prøver fra i dag, er ett av disse magasinene.

- Hvis smitten stammer fra vannet, så er det logisk, men bare spekulasjoner, at en eventuell forurensning er påført ute på nettet. Der har vi gjort tiltak, og vi har blant annet faset ut et fjellbasseng som det teoretisk kan være innlekking i, sier fagsjef for vann og avløp, Anton Bøe.

SE TV: Askøy kommune opplyser at et dødsfall i kommunen kan ha sammenheng med mulig smitteutbrudd i drikkevannet, uten at dette er bekreftet ennå. Video: NRK/NTB Vis mer

Han opplyser til Dagbladet at de nå konsentrerer sitt arbeid mot to lukkede høydemagasin i fjell. Det ligger i Øvre Kleppe.

- I slike magasin kan det komme tilsig av vann fra andre kilder, sier Bøe.

Avviser avvik

Fagsjefen legger til at det også kan være lekkasje i en vannledning som har sugd inn forurenset vann. Det skal ikke være avvik på vannbehandlingsanlegget Kleppe vannverk.

Det reelle antallet som har vært syke er trolig høyere enn 50. Vannverket forsyner mellom 10 000 og 15 000 innbyggere. På kommunens Facebook-sider og i flere lokale medier er det flere som kommenterer at de har vært syke i flere dager, men at de trodde de hadde «normal» omgangssyke. Flere sier at de drakk ekstra mye vann for å bli friske av omgangssyken sin, men opplevde bare å bli verre.

Flere beboere Dagbladet har vært i kontakt med har klaget på vannkvaliteten de siste månedene. De opplever ikke å ha fått svar på sine klager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer