Skudd ved flyplassen i Kabul:

- Kaotisk og uoversiktlig

Situasjonen i Afghanistan har gjennom søndagen tilspisset seg ytterligere. Taliban har inntatt store deler av Kabul, og flere mennesker er nå på flukt.

KAOS: Flere videoer lekket i sosiale medier tegner et kaotisk bilde av tilstanden i Kabul. Programleder: Magnus Paus. Video: @IamObaidRahimi Vis mer
Publisert

Søndag har Taliban inntatt den afghanske hovedstaden Kabul. Situasjonen tilspisser seg, og Taliban sier at de nå har rykket inn i Kabul for å «forhindre plyndring», ifølge Reuters.

Det er rapportert om skyting ved flyplassen i Kabul, melder den amerikanske ambassaden i Afghanistan.

- Sikkerhetssituasjonen i Kabul endrer seg raskt, også på flyplassen. Det er rapporter om skudd ved flyplassen. Derfor instruerer vi amerikanske borgere til å søke ly, skriver ambassaden på deres hjemmeside.

- Vanskeliggjør evakueringen

- Flyplassen er nå det eneste stedet der folk kan komme seg ut og inn av landet som ikke er tatt over av Taliban. Alle andre grenser og grensekontroller styres nå av Taliban.

Det sier Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Stabsskolen i Forsvaret til Dagbladet.

Han påpeker at når Taliban rykker inn i Kabul, så kommer de før eller seinere til å treffe vestlige soldater.

- Talibans ledelse er nok mest interessert å unngå trefninger, slik at de vestlige kan trekke seg ut så fort som mulig, men situasjonen på bakken vil i en periode være kaotisk og uoversiktlig, sier Slensvik og legger til:

- Om ledelsen ikke har nok kontroll på egne styrker, eller om de ikke ønsker å bruke sin makt til å stoppe lokale grupper sitt angrep så kan det bli trefninger på bakken rundt flyplassen. Da vil det vanskeliggjøre evakueringen av vestlig personell, og denne vil ta lengre tid.

EVAKUERING: Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Stabsskolen i Forsvaret sier til Dagbladet at evakueringen av vestlig personell kan bli vanskelig i Kabul, hvis ikke ledelsen ved flyplassen ikke har nok kontroll på egne styrker. Foto: Forsvaret.
EVAKUERING: Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Stabsskolen i Forsvaret sier til Dagbladet at evakueringen av vestlig personell kan bli vanskelig i Kabul, hvis ikke ledelsen ved flyplassen ikke har nok kontroll på egne styrker. Foto: Forsvaret. Vis mer

Midtøsten-ekspert og Professor ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken forklarer at det kan være forskjellige årsaker til at det er skuddvekslinger. Han påpeker blant annet at det kan være kriminelle som står bak skytingen, men at det kan føre til at situasjonen blusser opp.

Flere internasjonale medier melder om at folk prøver å flykte fra landet, men Harpviken sier at det er et paradoks.

- Det er klart det er noen som opplever at det som en flaskehals å komme seg ut av landet nå. Paradokset er bare at det er vestlige styrker som har kontroll over flyplassen, så vanlige fly blir omdirigert. Det betyr at afghanere uten nok kontakter ikke kommer seg ut. Det er nok mange som er desperate og sinte på blant annet USA og de internasjonale styrkene som redder seg selv først, sier han til Dagbladet.

På en pressekonferanse søndag kveld sier utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide at utenriksdepartementet nå jobber på spreng for å få de norske utstasjonerte og de lokalt ansatte ved den norske ambassaden ut av Kabul.

Inntatt presidentpalasset

Tidligere søndag ble det bekreftet at Afghanistans president Ashraf Ghani har forlatt landet - og nå har Taliban inntatt presidentpalasset, ifølge Reuters.

To høytstående kommandanter i Taliban opplyser at krigere har kommet seg inn i presidentpalasset og tatt kontrollen.

Taliban opplyser til Reuters at det ikke kommer til å være en overgangsregjering i landet. Gruppen forventer en full maktoverdragelse, melder Reuters.

Ifølge Tehran Times skal det også ha vært et voldelig sammenstøt der mer enn 40 personer er skadd i utkanten av Kabul.

De har mottatt informasjonen fra afghanske medisinske kilder, skriver de.

Under radaren

Hvordan Taliban kunne innta Kabul innen så kort tidsperiode, har vært en overraskelse for mange. Det forteller også Harpviken.

- Det er fordi det er framforhandlede løsninger. På få uker har Taliban tatt over store deler av Afghanistan, og det handler mye om at de har etablert kommunikasjonslinjer på alle nivåer, og planlagt dette nøye. Det kom mer eller mindre som en overraskelse på de fleste at Taliban kunne innta provinsene i landet så fort, sier professoren.

Videre påpeker han at det kan virke som at Talibans planer har gått under radaren til afghansk etterretningstjeneste, og internasjonale organer.

- Det forundrer meg, sier han.

OVERRASKET: Kristian Berg Harpviken, Midtøsten-ekspert og Professor ved Institutt for fredsforskning (PRIO), sier at det har kommet som en overraskelse på alle at Taliban kunne innta Afghanistan så fort som de gjorde. Foto: PRIO
OVERRASKET: Kristian Berg Harpviken, Midtøsten-ekspert og Professor ved Institutt for fredsforskning (PRIO), sier at det har kommet som en overraskelse på alle at Taliban kunne innta Afghanistan så fort som de gjorde. Foto: PRIO Vis mer

«Dominoeffekt»

Professoren forklarer videre at provinshovedstedene i Afghanistan har falt til Taliban, som følge av en «dominoeffekt».

- Når noen byer faller, tok det ikke lang tid før neste by falt. Så er det lite grunn til å slåss, sier Harpviken.

Orlogskapteinen forklarer at Taliban nå har inntatt Kabul og store deler av Afghanistan som følge av militær kollaps. Ofte har det bare vært mindre trefninger før de regionale maktorganer og styrker har kapitulert.

- De har tatt over Afghanistan nå, og det er bare snakk om hvordan maktoverføringen kommer til å bli. Taliban kommer til å sette inn egne militære styrker, domstoler, skattevesen og alt som kreves i et samfunn. Taliban kommer til å ha kontroll på dette, men det inkluderer også sharialover. Det kommer nok til å bli innført ganske fort.

- Vanskelig å tro

Orlogskapteinen påpeker at det som blir viktig å følge med på videre, er å se på hvordan Taliban utad sier at de vil styre landet.

- De sier at de ikke vil innføre hevndrap, og de påstår at de kommer til å sikre rettighetene til kvinnene. Men vi vet ikke om det kommer til å skje. De har makten i egne hender, og vi vet ikke hvordan de kommer til å behandle dem som har jobbet for eller støttet vestlige land.

Også Harpviken er skeptisk til hvordan Taliban sier at de skal styre Afghanistan.

- Det er veldig vanskelig å si. De ønsker bistand framover, og de har sagt at de kommer til å respektere medier og kvinners rettigheter. Jeg har vanskelig for å tro at dette kommer til å bli ganske forskjellig fra det vi har sett fra Taliban tidligere, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer