Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kontroversielle tall holdt unna offentligheten

Byråden skylder på teknisk feil etter Dagbladet gjorde henne oppmerksom på saken. Men Anne Lindboe mener Thorkildsens forklaring ikke er troverdig.

IKKE OFFENTLIGGJORT: Byråd for oppvekst og kunnskap har sluttet å skille mellom private og offentlige barnehager i foreldreundersøkelse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
IKKE OFFENTLIGGJORT: Byråd for oppvekst og kunnskap har sluttet å skille mellom private og offentlige barnehager i foreldreundersøkelse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Flere uker etter at Inga Marte Thorkildsen (SV) ga sitt svar til bystyrerepresentant Hallstein Bjercke (V), var informasjonen fortsatt ikke tilgjengelig for offentligheten. På kommunens postjournal var dokumentet merket med hengelås, og man måtte søke innsyn for å få tilgang.

- Det er et svik mot byens barnefamilier å forsøke å hemmeligholde resultatet fra denne undersøkelsen, sier Bjercke.

Sakens kjerne er er resultatene fra foreldreundersøkelsen i Oslos barnehage i 2018. I fjor valgte ansvarlig byråd Thorkildsen for første å ikke sortere svarene etter barnehagens eierform - private og kommunale barnehager ble dermed slått sammen.

I Oslo pleier private barnehager å score noe bedre enn de kommunale i slike foreldreundersøkelsene. Kritikerne hevdet Thorkildsen i fjor forsøkte å dekke til dette ettersom byrådet også ønsker å rekommunalisere alle private barnehager i byen.

Holdt svarene tilbake

På direkte spørsmål fra Bjercke i vår måtte Thorkildsen likevel gi ut data som viste at også i 2018 var private barnehager foretrukket av foreldrene. Informasjonen hun ga var undersøkelsens resultater skilt mellom private og offentlige barnehager. Men til Bjerckes forskrekkelse ble tallene Thorkildsen presenterte ikke tilgjengeliggjort gjennom kommunens postjournal.

Dermed fikk Oslos foreldre fortsatt ikke se forskjellen i kvalitet på private og offentlige barnehager i byen.

- Dette føyer seg inn i rekken over Thorkildsens dogmatiske måte å styre byen på. Hun er ikke interessert i kvaliteten på barnehagene, bare i eierskapet. Private barnehager snakkes ned, og kvaliteten i private barnehager dysses ned. Byråden ville heller skjule resultatet i undersøkelsen enn å gi foreldre det fulle bildet, sier Bjercke.

Skylder på teknisk feil

Det er svært uvanlig at en byråds svar til en bystyrerepresentant hemmeligholdes. Inga Marte Thorkildsen forteller Dagbladet sier svaret hennes ble holdt tilbake fra offentligheten ved en teknisk feil.

- IKKE TROVERDIG: Anne Lindboe kjøper ikke Thorkildsens forklaring. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- IKKE TROVERDIG: Anne Lindboe kjøper ikke Thorkildsens forklaring. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er mange ting vi kan være uenige om, som om våre felles skattepenger skal gå til barna eller til milliardoverskudd hos kommersielle selskaper. Men dette er ikke en sak som trenger å hisse opp noen. Dette var en saksbehandlingsfeil, og saksbehandleren er lei seg for det, sier Thorkildsen til Dagbladet og understreker at feilen nå er rettet opp.

Hun peker på at hennes svar til Bjercke aldri ble hemmeligstemplet, men bare ikke lå åpent tilgjengelig slik det burde. Hun avviser at dette er noe annet enn tilfeldig.

- Fakta er samtidig at brevet det henvises til aldri har vært unntatt offentlighet og alle som ønsker det, kan få lese det. Resultatene til alle private og kommunale barnehager som har gjennomført undersøkelsen, ligger også åpent på kommunens nettsider og på Utdanningsdirektoratets sider. La oss ikke koke suppe på en spiker, sier hun.

HEMMELIG: Den røde hengelåsen øverst i bildet viser at Thorkildsens svar til Bjercke ikke var tilgjengelig for allmennheten
HEMMELIG: Den røde hengelåsen øverst i bildet viser at Thorkildsens svar til Bjercke ikke var tilgjengelig for allmennheten Vis mer

Lindboe: - Ikke troverdig

Tidligere barneombud Anne Lindboe, nå leder for Private barnehagers landsforbund (PBL), kjøper ikke Thorkildsens forklaring.

- Dette er et alvorlig overtramp at et plagsomt dokument for byrådet holdes tilbake på grunn av ideologi.

- Thorkildsen sier det hele var en teknisk feil?

- Thorkildsens forklaring er ikke troverdig. Det er åpenbart at resultatet fra undersøkelsen ikke passer inn i Thorkildsens verdensbilde, sier Lindboe.

Det sittende byrådet har gjennom sin samarbeidsavtale med Rødt forpliktet seg til å rekommunalisere de private barnehagene i Oslo. En rekke private barnehager er de sista åra kjøpt tilbake av kommunen.

- Både kommunale og private barnehager scorer godt på undersøkelsen i Oslo, men det er en forskjell som foreldre fortjener å vite om. Ren og pur ideologi, og fullstendig mangel på fornuft

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media