Afghanske Noura (20) elsket å spille fotball så høyt at hun i årevis trosset familiens motstand. Selv ikke moras slag fikk henne til å slutte. Ei heller naboene drittslenging stoppet Noura.
Men så tar Taliban over landet, og innfører forbud for sport for jenter og kvinner.
- Jeg er ikke den samme personen lenger. Siden Taliban tok over, føler jeg meg død, forteller Noura til nyhetsbyrået Ap.

Uten håp
Ap-fotografen Ebrahim Noroozi har møtt en rekke av Afghanistans idrettskvinner i hovedstaden Kabul. Kvinnene poserer med sportsutstyret de elsker, men må skule identiteten med burka. De bruker normalt ikke burka, men sier de av og til gjør det når de går ut, for å være anonyme og unngå trakassering, ifølge Ap.
- Selv om livet mitt var vanskelig før, hadde jeg troa på meg sjøl. Jeg visste at jeg, med hardt arbeid, kunne gjøre hva jeg ønsket. Nå har jeg ikke lenger noe håp, forteller Noura til Ap.
Siden Taliban tok over Afghanistan i rekordfart i august 2021, har de gradvis strammet inn reglene for hva jenter og kvinner kan gjøre. I starten lovet Taliban-ledere at jenter og kvinner skulle få gå på skole og jobbe.


- Begynner å haste
Stadige innstramminger
Taliban krever at kvinner må dekke håret og ansiktet i det offentlige rom og forbyr dem å gå i parker og treningssentre. Så seint som julaften overrasket Taliban en hel verden med enda et forbud: Afghanske kvinner får ikke lenger jobbe for nasjonale eller internasjonale hjelpeorganisasjoner.
- Vi er helt avhengig av våre kvinnelige ansatte. Det er de som når ut til sårbare kvinner og deres barn. Uten våre kvinnelige ansatte når vi ikke til 75 prosent av de vi hjelper: Til kvinner og barn. Derfor er vår operasjon satt på pause - og Jan Egeland er her for å forhandle, sa Neil Turner, Flyktninghjelpens landsjef i Afghanistan, til Dagbladet tidligere denne uka.

Søndag 15. januar kom beskjeden om at organisasjonen Redd Barna gjenopptar deler av virksomheten sin i Afghanistan, ifølge NTB. De skrev da at afghanske myndigheter har forsikret at kvinner kan føle seg trygge i landet.
- Vi starter opp igjen med noen aktiviteter, blant annet knyttet til helse, ernæring og noe undervisning. På disse områdene har vi fått klare, pålitelige forsikringer om at våre kvinnelige ansatte er trygge og kan jobbe uten hindringer, sier Redd Barnas David Wright i en pressemelding.
Han er leder for Redd Barnas internasjonale programarbeid.
Maktkamp
Det pågår angivelig en maktkamp internt i Taliban. Mens pragmatiske ledere i Kabul ønsker mer kvinnelig deltakelse, finnes det mer fundamentalistiske religiøse ledelse i Kandahar som ikke ønsker det samme.
Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, har vært i Afghanistan denne uka, i et forsøk på å få Taliban til å tillate afghanske kvinner å jobbe for dem.
Afghanistans befolkning er på rundt 40 millioner. Av disse trenger over halvparten, rundt 24 millioner afghanere hjelp. En stor del av Afghanistans husholdninger består av enker eller enslige forsørgere med barn, som nå er svært sårbare med Talibans nye yrkesforbud.
- Nå er det rundt 75 prosent, eller 16-17 millioner kvinner og barn som vi ikke når ut til, forteller Turner.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!